Jurnal de călătorie prin Munţii Apuseni

Un grup de prieteni de la Săcal, 22 la număr, am pornit în zorii zilei de 16 iunie, într-o excursie în Munţii Apuseni. Prima oprire a fost la Groapa Ruginoasă, unde după un urcuş anevoios, timp de o oră pe stâncă şi poteci înguste, am ajuns la splendidul peisaj al zonei, oferit de Gropa Ruginoasă, o ravenă uriaşă, cu rupturi ruginii în munte. Cărarea până aici şerpuieşte când pe lângă un pârău, când prin apa repezită, când printre bolovanii proptiţi de mii de ani printre brazii falnici. Fără antrenament pe munte, am obosit repede, dar nu ne-am dat aşa de uşor bătuţi.

Când urcuşul se termină, ne-a întâmpinat o poieniţă. Parcă cineva a aşezat-o acolo anume ca să-ţi tragi sufletul. Iar când am ajuns, nici nu bănuiam ce ni se va arăta în faţă. Brazii au dispărut, pământul s-a rupt brusc, lăsând loc prăpăstiei roşii. Groapa Ruginoasă este un fenomen aparte. S-a format din cauza eroziunii solului şi asta într-un timp foarte scurt. Acum 80 de ani era doar o mică văiugă. Muchiile ei sunt ascuţite, de aceea nu se poate coborî uşor, ba dimpotrivă, îţi trebuie echipament de alpinist. După o scurtă pauză şi după ce am imortalizat prin fotografii ceea de ce ochii noştri s-au bucurat ne-am continuat drumul stabilit.
A doua oprire am făcut-o la Peştera Scărişoara, cea mai mare peşteră cu gheaţă din România, situată la altitudinea de 1165 m şi cu vârsta de peste 3.000 de ani, unde am şi făcut un popas de aproximativ trei ore. Peştera oferă un peisaj de o splendoare nemaiîntâlnită. La intrarea în peşteră, prima senzaţie a fost că e o poartă către alt tărâm. Imensitatea care te întâmpină şi zgomotul picăturilor de apă care cad de peste tot sunt impresionante. Intrarea se face printr-un aven cu un diametru de vreo 60 m, unde ai impresia că nu a bătut soarele niciodată, totul pare un peisaj mitologic. Oricum, semnele civilizaţiei (scările metalice prinse în stâncă, camerele de supraveghere şi cablurile electrice folosite pentru iluminat) te readuc în prezent. Jos este un strat de zăpadă etern, care nu se topeşte niciodată şi are scări săpate în trepte pentru turişti. Peştera în sine nu e foarte mare (vreo 700 m lungime) şi, din păcate, nu se poate vizita toată. După vizitarea peşterii, am făcut o plimbare, admirând frumuseţile naturii, munţii, văile, pădurile de brad, casele tradiţionale cu o arhitectură bogată în lemn şi piatră specific zonei. Am schimbat câteva cuvinte cu localnicii, despre viaţa grea de la munte, munca istovitoare şi iernile grele ce îi ţin adeseori izolaţi în casele lor.
Am părăsit acele locuri cu nostalgie şi vrând parcă să ducem cu noi, la Săcal, puţin din liniştea şi frumuseţile cu care a înzestrat Dumnezeu frumoasa noastră ţară. Cei care au fost odată în Apuseni cu siguranţă revin, atraşi de frumuseţea locurilor. Aici se întâlnesc cele mai multe fenomene carstice din ţara noastră. Locurile sunt superbe! Aici sunt multe cascade, mulţi gheţari, care rezistă în perioadele caniculare din mijlocul verii şi multe alte frumuseţi sculptate de apă – un sculptor care, încet şi sigur, a modelat diverse forme, croindu-şi drum printre pietrele calcaroase. De la Gheţarul Scărişoara drumul nostru a continuat spre Cheile Ordâncuşei, pe care le-am străbătut printr-o ultimă plimbare, bucurându-ne pentru ultima dată de splendida zi petrecută pe aceste meleaguri.
Am fost plăcut impresionaţi de tot ce am văzut în acea zi şi ne-am întors acasă cu o mare încărcătură sufletească, dar şi cu promisiunea de a vizita şi alte lucruri la fel de frumoase şi de interesante din împrejurimi. V-am dezvăluit această experienţă a noastră cu scopul de a vă trezi curiozitatea să plecaţi şi dumneavoastră în drumeţie. Călătorie plăcută!
Adela Negrău, Săcal

Comentarii