Legături tot mai strânse în ortodocşi din Oradea şi Jaca

La invitaţia Autoguvernării Româneşti din Jaca, luni, 28 mai 2012, cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, un grup format din 10 membre ale Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei i-au vizitat pe credincioşii din localitate.
Întâlnirea a avut loc la biserica ortodoxă română din Jaca, în jurul orei 10.00. Doamnele au fost întâmpinate de către părintele paroh Cosmin Pop, de credincioşi ai parohiei ortodoxe române, dar şi de alţi localnici, în frunte cu domnul Kovács Kálmán, primarul localităţii Jaca. Primirea a fost deosebit de cordială. Părintele ne-a prezentat un scurt istoric al bisericii, apoi primarul ne-a vorbit despre localitatea pe care o conduce şi despre oamenii care trăiesc aici. Colega noastră Mioriţa Marta a dăruit bisericii ortodoxe o icoană a artistei Stela Marta, care a pictat-o special pentru biserica din Jaca.

Am fost apoi invitate să vizităm muzeul amenajat în clădirea castelului construit în anul 1858 de contele Rhédey Gábor, castel care este un simbol al localităţii. Ne-au impresionat exponatele, unele care au aparţinut chiar familiei contelui, foarte bine conservate, iar broderiile executate de contesă sunt deosebit de frumoase. Ne-au plăcut mult şi icoanele expuse, pe care d-na muzeograf ni le-a prezentat cu multă mândrie, spunându-ne că tinerii care participă la taberele de iconografie deşi aparţin
mai multor etnii, sunt bucuroşi că pot să ia contact cu valorile, cultura şi limba română. Sunt icoane ortodoxe pictate în stil bizantin de către copiii care participă la aceste tabere. Pe parcursul întregii zile ne-au însoţit dl. primar Kovács Kálmán, membrii Autoguvernării Româneşti din Jaca: Pr. Cosmin Pop, preşedinte al autoguvernării şi paroh, d-na Maria Papp, vicepreşedinte şi d-na Clara Kovács, alături de credincioşii parohiei ortodoxe şi de alţi localnici.
Întâlnirea noastră s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care bucatele servite au fost preparate chiar de către doamnele Autoguvernării în frunte cu soţia domnului primar, Clara Kovács. Am avut bucuria de a asculta şi câteva cântece din folclorul maghiar, cântate de doamnele şi domnii prezenţi la întâlnire, iar colega noastră, cântăreaţă de muzică populară, Maria Haiduc, le-a încântat cu romanţele şi cântecele ei pe gazdele noastre. Astfel încât dl. primar ne-a lansat invitaţia de a participa în luna septembrie la Zilele comunei Jaca. Am acceptat cu multă plăcere invitaţia, dar, doar abia după ce gazdele noastre au răspuns afirmativ invitaţiei pe care le-am adresat-o, aceea de a vizita oraşul nostru. Astfel că în cursul lunii iulie „jăcanii” vor veni la Oradea, iar noi îi aşteptăm cu mult drag.
A fost o întâlnire deosebit de plăcută. Credem că trebuie să continuăm cu astfel de evenimente pentru că ele sunt un prilej de a ne cunoaşte mai bine valorile, cultura şi tradiţiile.
Viorica Cherteş, preşedinte AFORE Oradea

Comentarii