Micherechiul înfloreşte şi se de dezvoltă - Interviu cu Margareta Tat, primăriţa din Micherechi

În urmă cu mai bine de un an, conducerea satului Micherechi a convocat o şedinţă sătească unde primăriţa Margareta Tat a făcut cunoscut celor prezenţi situaţia financiară îngrijorătoare a primăriei. De atunci, imaginea satului a trecut prin mari schimbări. Datorită fondurilor câştigate prin proiecte, care au avantajat în acest sens bugetul local, aspectul satului a devenit mai ordonat, mai curat. În ultimele luni, s-au derulat mai multe proiecte, s-au realizat lucrări de absolută importanţă în satul Micherechi, cum ar fi, de exemplu, construirea staţiilor de autobuz, renovarea centrului sanitar în cadrul căreia funcţionează şi cabinetul stomatologic. Reconstruirea şcolii generale va începe luna viitoare. Despre realizările din prima parte a mandatului său am stat de vorbă cu primăriţa Margareta Tat. De această dată, ne-au interesat în primul rând rezultatele dezvoltării economice.

Îmbunătăţirea calităţii drumurilor
Anul acesta s-au produs mari schimbări în cadrul proiectului START. La sfârşitul lunii ianuarie, primăria a înaintat concursuri pentru proiectul START, toate cele cinci proiecte fiind câştigătoare. În cadrul proiectelor, primăria asigură loc de muncă pentru aproximativ 60 de oameni, de la începutul lunii februarie pentru un interval de mai multe luni.
La începutul lunii mai a început programul pentru întreţinerea calităţii drumurilor din sat. Străzile care nu sunt asfaltate, vor fi nivelate cu ajutorul excavatorului, care deja se află în posesia primăriei. „Dorim să pietruim drumul de pe strada Bajcsy-Zsilinszky, iar cu ajutorul şi contribuţia materială a locuitorilor străzii, dorim să asfaltăm drumul. Nemulţumiţi de calitatea drumurilor de pe străzile Köztársaság şi Mohácsi, am dori să le pietruim şi pe acelea, iar pe strada Eminescu trebuie terminate lucrările de asfaltare, fiindcă anul trecut a fost asfaltată doar o parte a drumului. Avem în plan refacerea drumului de pe strada Szabadság, care din cauza circulării sporite a maşinilor agricole, a ajuns într-o stare foarte gravă”, ne-a spus primăriţa.

Locuri de muncă pentru micherecheni
Anul trecut, primăria a putut asigura loc de muncă doar pentru 12 oameni, pe o perioadă de şase luni. Începând din anul acesta, programul START finanţează 100% salariile angajaţilor, care la ora actuală numără peste şaizeci de oameni şi achiziţionarea mijloacelor materiale. Din aceşti bani, primăria a cumpărat haine de lucru, bocanci, materiale de bază pentru construirea gardurilor, pentru suporturile de lemn pentru flori, pentru plăci de beton din care s-a construit parcarea din faţa cabinetului medical, ş.a.m.d. În acest interval, primăria a angajat muncitori pe mai multe categorii, zidari, tâmplari, etc.
„De la 1 februarie până la sfârşitul lunii octombrie avem angajate 30 de persoane, care se ocupă de infiltraţiile de apă. Pentru asigurarea salariilor, am primit de la stat peste 22 milioane de forinţi, iar pentru cumpărarea materialelor necesare am beneficiat de peste 10 milioane de forinţi. Datorită zăpezii abundente care a căzut în iarna aceasta, a trebuit să lucrăm la stoparea infiltraţiei în casele, gospodăriile locuitorilor. Din aceşti bani am cumpărat şi un excavator în valoare de circa 8 milioane de forinţi, cu care am reuşit să curăţim şanţurile din sat.
Cel mai avantajos proiect al primăriei din punct de vedere economic este proiectul agricol, care asigură locuri de muncă stabile pe un an şi jumătate pentru patru persoane. Primăria are în posesie trei terenuri care se află pe strada Sarkadi, Kossuth şi Árpád, unde se cultivă varză, care la toamnă va asigura alimentul de bază pentru cantina şcolii”, ne-a mai spus primăriţa Tat.
Al cincilea proiect câştigător din cadrul proiectului START se referă la terenul de depozitare de deşeuri. Cu toate că primăria a închis acest teren cu ani în urmă, sătenii aşează gunoaiele tot acolo şi pe mai departe. „Din nefericire, mai nou am adunat gunoaie şi de pe strada Árpád, şi de pe drumul ce duce spre Salonta Nouă. Această situaţie trebuie oprită prin recultivarea terenului, pentru care primăria a înaintat şi a câştigat un proiect european cu mulţi ani în urmă. Proiectul trebuie să se înfăptuiască până la 31 decembrie 2013. În urma acestor lucrări de fertilizare, locul de depozitare a gunoaielor din sat va fi închis”, a spus primăriţa. Apoi am trecut în revistă proiectele transfrontaliere câştigătoare.

Studiu geotermal, proiect transfrontalier finanţat
Primăriile din Micherechi şi Mădăras au câştigat două concursuri transfrontaliere, unul se referă la întocmirea unui studiu al utilizării apei geotermale, iar celălalt pentru coordonarea transfrontalieră a forţei de muncă: „Avem două proiecte pentru care am primit finanţare şi care au fost semnate de către primarii ambelor localităţi. Primul proiect este »Utilizarea sustenabilă transfrontalieră a resurselor de apă geotermală în Mădăras şi Micherechi« acronim Geotherm şi »Coordonarea transfrontalieră a mobilităţii forţei de muncă în Mădăras şi Micherechi«, acronim Workforce. Proiectul Geotherm vizează realizarea studiilor de teren care să identifice proprietăţile apei în cele două localităţi şi posibilele modalităţi de utilizare a ei cu impact transfrontalier, agrement, încălzirea instituţiilor publice, a solariilor în sat, producerea de energie electrică. Proiectul Workforce urmăreşte reducerea şomajului din cele două localităţi şi regiuni de ambele părţi ale graniţei. Prin proiect, timp de un an, pe plan local, 12 femei şomere vor primi instruire pentru obţinerea calificării de asistentă socială, pentru 12 bărbaţi şomeri va porni un curs de tapiţer faianţar, iar şase tineri micherecheni vor avea posibilitatea să înveţe limbile română şi engleză în cadrul unui curs intensiv”, a concluzionat Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi.
Ana Cioca

Comentarii