ORTODOXIA: Preoţi români din trei ţări la serbarea din Cenadul Unguresc

Sâmbătă, 9 iunie, pentru Biserica Ortodoxă Românească cu hramul „Înălţarea Domnului” din Cenadul Unguresc, a fost un nou prilej de sărbătoare. Credincioşii români din această parohie, dar şi din alte părţi, de la Seghedin, Jula, Micherechi, Csanádpalota, Macău, etc., au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, care a răspuns invitaţiei de a fi din nou prezent în mijlocul comunităţii ortodoxe româneşti din Ungaria, pentru a contribui în acest fel la încurajarea şi întărirea duhovnicească a acestei comunităţi. Alături de cei doi ierarhi a slujit un sobor de preoţi şi diaconi din cele două Eparhii, dar şi din cadrul Episcopiei „Dacia Felix”, între care s-a numărat şi părintele Boian Alexandrovici, Protopop de Dacia Ripensis în Episcopia Dacia Felix. Părintele Boian este un neobosit apologet al graiului şi tradiţiilor româneşti din Valea Timocului şi ctitor al primei biserici româneşti în Serbia de Nord-Est, la Mălainiţa. El a şi fost condamnat pentru curajul de a zidi un asemenea lăcaş de cult pentru cei peste 300.000 de români din zonele istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării. (Despre misiunea sa în Valea Timocului vom publica un interviu cu părintele Boian în numărul următor.)

Ca şi la alte ocazii, PS Episcop Lucian a venit la românii din Ungaria însoţit de grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului, condus de Alin Buliga, grup îndrăgit şi apreciat de românii din Ungaria.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Lucian a mulţumit pentru invitaţia adresată şi pentru disponibilitatea sufletească cu care au fost întâmpinaţi la Cenad, după care în cuvântul de învăţătură a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători, care a avut loc în perioada de după Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, dar şi la scurtă vreme după hramul propriu-zis al bisericii „Înălţarea Domnului”, îndemnându-i pe credincioşii ortodocşi români din Ungaria să rămână întotdeauna statornici în credinţă şi aproape de biserica strămoşească.
„În ţară, arhiereii, preoţii, monahii şi credincioşii au o cruce, dar românii din celelalte eparhii din afara graniţelor României au parcă o cruce mai grea de purtat. Dumneavoastră aici nu aveţi bisericile pline şi arhipline de credincioşi. Preoţii slujesc în limba română Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în aceste biserici mari, generoase, construite de moşii şi strămoşii noştri, dar turma cuvântătoare este destul de mică, şi mă refer aici la cele două eparhii, la cea a românilor ortodocşi din Ungaria şi la cea a Daciei Felix, a românilor ortodocşi din Serbia. Dar Sfânta Liturghie şi Sfintele slujbe nu încetează în bisericile pe care le avem şi în care, cu binecuvântarea PS Siluan şi a PS Daniil, preoţii slujesc cu timp şi fără de timp implicându-se şi pastoral-misionar şi, nu în ultimul rând, implicându-se şi chemând credincioşii şi autorităţile la manifestări cultural-artistice. Spune Mântuitorul: Nu te teme, turmă mică, căci întru tine a binevoit Dumnezeu… Nu vă temeţi, iubiţi fraţi şi surori, chiar dacă sunteţi mai puţini la biserică, atâta timp cât în sfintele noastre biserici ortodoxe din Ungaria, dar şi în cele din Serbia şi de pretutindeni, se slujeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie”, a îndemnat PS Episcop Lucian.
Cei doi ierarhi, precum şi pr. Aurel Becan, parohul Cenadului Unguresc au adus mulţumire Bunului Dumnezeu, dar şi oaspeţilor din Caransebeş, din Serbia şi din alte părţi, pentru această frumoasă zi de sărbătoare şi de comuniune frăţească.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa domnului Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, a domnilor consuli de la Seghedin, Dan Constantin şi Răzvan Ciolcă, a primarului Guba István, de preşedinţii autoguvernărilor româneşti din Seghedin şi Macău, Gheorghe Petruşan, şi respectiv Vasile Rotar (care au şi sponsorizat evenimentul, împreună cu Autoguvernarea Românească din Macău) şi a altor oficialităţi, precum şi de prezenţa multor credincioşi. Sărbătoarea de la Cenadul Unguresc s-a încheiat printr-o agapă oferită la căminul cultural.
A.B.

Comentarii