Sărbătoare de suflet la Capela Ortodoxă Română din Budapesta

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte în 24 iunie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în tradiţia populară românească şi sub numele de „Sânzienele” sau „Drăgaica”. Capela Ortodoxă Română care funcţionează de 112 ani în inima Budapestei îşi sărbătoreşte în fiecare an hramul în această zi de sărbătoare. Duminică, 24 iunie, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria înconjurat de un sobor de preoţi format din părintele paroh Marius Maghiaru, părintele protosinghel David Pop, Superiorul Aşezământului Monahal „Sfântul Vasile cel Mare”, părintele paroh Sorin Mititeanu de la Parohia Vadu Crişului, din Episcopia Oradiei, părintele Tatárka Krisztián din cadrul Episcopiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria şi arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Jula. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei din Vadu Crişului care a sosit la Budapesta prin strădania Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea şi cu sprijinul doamnei Lucia Varga, deputat în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Parlamentul României.
În cuvântul de învăţătură, PS Siluan a subliniat însemnătatea acestei sărbători şi a naşterii celui care a fost „cel mai mare dintre cei născuţi din femeie”, cel care a propovăduit oamenilor venirea Mântuitorului. A arătat că naşterea Prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înainte de Naşterea Mântuitorului şi a fost anunţată de către îngerul Gavriil preotului Zaharia care nu a dat crezare celor vestite. El a rămas mut până la naşterea fiului său când l-a numit, Ioan, după cum l-a povăţuit îngerul(Ioan este nume iudaic ce provine din Johanan si înseamnă dumnezeu s-a milostivit). Rolul Sfântului Ioan Botezătorul nu a fost numai de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-l descoperi lumii ca Fiul lui Dumnezeu
Prăznuirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, după solstiţiul de vară din 21 iunie, când ziua începe să scadă, iar noaptea să crească, nu este întâmplătoare. Ioan Botezătorul reprezintă Legea Veche care va apune odată cu Naşterea Mântuitorului pe care o sărbătorim după solstiţiul de iarnă, din 22 decembrie.
Sărbătoarea hramului de la Budapesta a fost un prilej deosebit prin care comunitatea românească din Budapesta s-a întâlnit cu fraţii români veniţi din ţara-mamă. Cântecele rostite de corul din Vadu Crişului au adus bucurie şi har în sufletele tuturor credincioşilor români. La sărbătoarea Capelei Ortodoxe Române din Budapesta au mai fost prezenţi şi ES Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta şi Voichiţa Vancu, inspector pentru învăţământul preşcolar în cadrul Inspectoratului Judeţean Bihor, precum şi Viorica Cherteş, Maria Suciu şi Vasilica Roman, reprezentantele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea. Credincioşii au fost impresionaţi de Voichiţa Vancu, în calitate de soprană, prin interpretarea deosebită a pricesnei „Pentru fraţii români”. PS Siluan a mulţumit Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Oradea şi Budapesta pentru colaborare, preotului paroh Sorin Mititeanu şi corului din comuna Vadu Crişului, precum şi doamnei deputat Lucia Varga pentru cadoul de suflet oferit cu prilejul hramului Capelei Ortodoxe Române din Budapesta.
După obişnuita agapă frăţească oferită tuturor participanţilor, oaspeţii din România au fost conduşi într-un tur de oraş prin Budapesta, de PS Siluan şi preşedinta AFORB. În Bazilica „Sf. Ştefan” din Budapesta corul a cântat Tatăl Nostru, impresionând publicul aflat în somptuosul edificiu.
Oaspeţii au fost impresionaţi nu numai de frumuseţile capitalei ungare, dar mai ales de ospitalitatea şi grija părintească cu care au fost răsplătiţi de însuşi conducătorul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii