Ştiri pe scurt…

Micherechi
Recent au fost schimbate ferestrele la biserica ortodoxă din Micherechi. Preotul paroh Ioan Bun ne-a informat că pentru înlocuirea geamurilor s-a primit o parte din fonduri din Bucureşti, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar ca să fie schimbate toate cele 13 ferestre, a fost nevoie şi de o completare din fondul propriu al bisericii ortodoxe. Preotul paroh ne-a mai spus că în viitor vor fi schimbate şi ferestrele de la clopotniţă, care sunt într-o stare degradată.

Chitighaz
Asociaţia Culturală a Românilor din Chitighaz organizează în perioada 29–30 iunie şi 1 iulie un pelerinaj la Jupâneşti. Pelerinii vor lua parte la o slujbă ortodoxă în Catedrala din Hunedoara şi vor vizita trei mănăstiri din zona Făgetului.

Jupâneşti
Instructorul de dansuri populare de la şcolile din Bihor şi preşedintele Asociaţiei Culturale a Românilor din Chitighaz, Gheorghe Gros, organizează o tabără de dansuri populare la Jupâneşti, în România. Instructorul ne-a informat că tabăra se va desfăşura în perioada 4–11 iulie cu participarea a 40 de elevi de la cercurile de dansuri ale şcolilor din Bihor, unde limba română se predă ca obiect de studiu.

Seghedin
Filiala Seghedin a ICR Budapesta a iniţiat un nou proiect cu filme româneşti la cinematograful de artă Cinema Grand Café din Seghedin (str. Deák Ferenc nr 18, et. II) sub genericul „Film românesc la ora 5”. Astfel, miercuri, 26 iunie, de la ora 17.00, Institutul Cultural Român din Seghedin difuzează filmul românesc „Un bulgăre de humă” (1989 – genul dramă). Filmul evocă personalitatea lui Ion Creangă, concentrându-se în principal pe perioada prieteniei cu Mihai Eminescu. În rolurile principale: Dorel Vişan, Adrian Pintea, Tudorel Filimon, Maria Ploae, Marcel Iureş.

Comentarii