Editorial - Românul asimilat

Românul asimilat nu se poate recunoaşte după ochii albaştri sau după părul negru, ci după modul lui de a se gândi, de a se comporta în societate, în relaţia cu populaţia majoritară. Un român nu mai este român dacă îi este ruşine de originea lui, dacă îşi neagă trecutul, prin asta tăgăduindu-şi părinţii, bunicii, strămoşii. Originea, rădăcinile trebuie recunoscute nu doar în cadrul comunităţii minoritare, ci oriunde în lume. Nu este o ruşine să spui la Paris sau la Londra că vii din Ungaria, dar că eşti de naţionalitate română şi că limba ta maternă este româna. Vor fi unii care nu vor înţelege ce vorbeşti, dar cu siguranţă vor fi alţii care îşi vor da seama despre ce este vorba.
Greşesc foarte mult acei bunici români din Ungaria care îşi lasă, sau unii chiar îşi îndeamnă, nepoţii să se lase de limba strămoşească, să se asimileze în societatea majoritară. Ei sunt acei oameni de 60–70 de ani, care au trăit o viaţă întreagă din faptul că sunt români, (poate) au avut şi serviciu datorită originii, deci, cum spun unii, au fost „români plătiţi”, însă copiilor şi nepoţilor lor nu le-au mai transmis niciun sentiment naţional, nici măcar limba română. Din păcate, la noi, la românii din Ungaria, în primul rând printre intelectuali se găsesc astfel de cazuri.
În ultimii ani, în multe localităţi unde nu există nicio instituţie românească (şcoală, biserică etc.) s-au înfiinţat aşa-zise „autoguvernări româneşti”, alcătuite din persoane care peste noapte şi-au adus aminte de originea lor. Unii dintre aceştia chiar şi-au adus aminte şi de nişte vorbe în limba română. Însă copii şi nepoţii lor deja fac parte din societatea maghiară. Iar vina (dacă putem vorbi de vină şi de vinovaţi) nu poate fi aruncată numai pe seama căsătoriilor mixte. Ştim cu toţii cazuri când din familii maghiare, plecate acum 50–60 de ani peste Ocean, se întorc copii sau nepoţi care vorbesc bine ungureşte. Lor de ce le reuşeşte? Cunoaştem intelectuali din România, care în anii comunismului din ţara lor au fost nevoiţi să trăiască decenii de-a rândul în străinătate. Întorcându-se acasă, vorbesc mai frumos şi mai elegant româneşte decât mulţi alţi intelectuali şcoliţi în universităţile bucureştene. Şi lor le-a reuşit. Cu toate că nu vedeau programe tv în română, nu aveau internet cu toate informaţiile lumii în limba română, şi se chinuiau să treacă sau să li se trimită nişte cărţi peste graniţă, deci aproape că trăiau izolaţi de limba lor maternă.
Când vine vorba de necunoaşterea limbii române de către copiii din familiile româneşti din Ungaria, explicaţii şi scuze găsim cu duiumul. Că grădiniţa e de vină. Că şcoala e de vină, etc., etc. Românul asimilat îşi aduce aminte de faptul că este de origine română numai când aşa îi dictează interesele, ca de exemplu pentru a obţine o bursă de studiu în România sau ca să ocupe un loc de muncă, unde printre cerinţe figurează cunoaşterea limbii române. Iar când i se pune în faţă primul text unguresc, care trebuie să-l traducă în româneşte, se dă de gol.
Românului asimilat îi este ruşine să vorbească în limba lui printre unguri. Poate că acasă vorbeşte româneşte încă şi cu câinele, dar în uliţă, printre vecinii unguri, îi grăieşte numai pe ungureşte. De parcă pe vecini i-ar interesa ce mari secrete vorbeşte stăpânul cu câinele lui. Românul asimilat se laudă că el umblă în excursii în România. Prietenilor unguri le spune că, de fapt, el se duce prin „Erdély”, care e foarte frumoasă şi păcat că a ajuns pe mâna românilor.
Nu am adunat aceste exemple pentru a descrie românul asimilat cu scopul de a dojeni, de a certa pe nimeni. Singurul motiv a fost ca să-i punem pe gânduri pe cei care şi-au lăsat deja limba şi obiceiurile strămoşilor, iar pe cei care eventual ar lua-o pe calea acestora, să-i întoarcem din drum.
Eva Şimon

Comentarii

  1. Mda...
    Cred ca autoarea articolului incurca profund niste notiuni elementare de imagologie si identitate.
    E vorba de traditie si continuitate. Coroana maghiara are o mie de ani si o mie de ani sub obladuirea papalitatii si a occidentului inseamna ceva. "Romanii" au ortodoxie si mai putin de o suta de ani de existenta ca natiune/institutie si au gropi, murdarie, saracie, tigani si prea putine institutii culturale si oameni de cultura. (uniersitatea din Pécs dateaza de la 1300!) Ce e asa greu de inteles ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domnule Bowman.Ai cam fost absent la orele de istorie adevarata:Toate natiunile au ,,gropi, tigani,saracie" asta e una 2) cand marele Atilla a venit in Transilvania care banuiesc ca stii ce insean´mna cautand pasuni si sare noi eram acolo.3.Autoare articolului are perfecta dreptate ,eu lucrez cu romani din afara ,si cunosc destui care doresc sa fie asimilati si nu integrati cacui gandesc asa ca domnia ta, nu au putere , le lipseste personalitatea sa-si asume originea.

      Ștergere
  2. Super articolul, este valabil şi la noi, mulţi "escu" sunt unguri wannabe prin CV...
    Browman, sclavul din tine doar prostii spune, în genunchi trăieşti, în genunchi vei muri, etnomasochistule!
    Când şi-o fură câte unul din ăsta nu mă încearcă niciun fel de milă creştinească, mă bucur cu sadism că am avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alex:
    am uitat sa mentionez ca nu ma afiiliez la nici o etnie anume. Sangele meu este la fel de amestecat ca al majoritatii central-europenilor si nu am nici a afiliere in afara de nefericita intamplare care scrie in pasaport ca sunt cetatean roman.
    De unde stii tu cum traiesc eu, daca traiesc in genunchi sau nu ? Chiar doresc sa stiu ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Se vede din comentariile tale care este valoarea ta umană, ce fal de iubitor de lesă umil eşti, cum îţi place să te autodenigrezi pe tine şi ai tăi. Pe mine fraţii maghiari mă respectă mult mai mult decât pe acei "escu" despre care vorbeam mai sus, ăia de încearcă să se dea ceea ce nu sunt.
    Nu ştii ce etnie eşti? Ai sângele amestecat? Bine, tu nu prea ai...
    Păi uită-te pe cine admiri şi la cine te umileşti, la unii care au făcut teste genetice unui "naţionalist" ca să vada dacă are sau nu "sânge de evreu". Asta în 2012 după Hristos!!!
    Ca idee, cultura din Budapesta datorează mult componentei româneşti, enorm chiar.
    Cei ca tine distrug Banatul şi permit ţigănizarea Timişoarei nefericiţi că s-au născut români. Nu suntem în Coreea de N, poţi pleca oricând dacă nu-ţi place, dar vei avea surpriza că nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă, nici măcar în faţă la universitatea din Peci nu se plimbă căţeii cu kurtosul în coadă.
    Oriunde ai fi trebuie să munceşti, să-ţi meriţi oxigenul pe care-l iroseşti inutil şi apa ce-o bei, nu doar să arunci cu noroi şi cu înjurături pe bloguri şi feisbuc, asta poate oricine dar nu foloseşte nimănui.
    Dacă toate putorile ca tine ar pune mâna pe lopeţi (figurat vorbind)şi ar lăsa complexele de inferioritate generate de paşaportul de România, am evolua şi noi.
    Oare ce să zică un copil născut în Cambogia mă Dave mă?
    Dacă la tine e nefericire că eşti cetăţean român ăla ce să mai zică?
    Vai de capul tău!

    Îmi cer scuze Foaia Românească pentru divagaţie, dar nu suport aceste derapaje antiromâneşti făcute de români. Şi mie îmi place Hungary, merg la Debreţin şi Seghedin cu treabă, am vizitat Budapest, etc. dar niciodată nu m-aş umili să mă umilesc şi să mă ascund că sunt ROMÂN.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiti voi romani cu mandria voastra absurda care va alimenteaza si va legitimizeaza mizeria si neputinta. E hilar pentru mine sa va "ascult" injuriile. Aveti o identitate primitiva. De topor. De ceausescu. De istorie facuta de politicieni nationalisti. La revedere. Ramaneti in balcani sa va bateti pe spate reciproc ce popor misto si care "conteaza" sunteti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Drum bun în Asia, Bowman Dave!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eva, ce sa fac in asia ? Familia mea este Central-Europeana, eu aici am ingropati mortii prin cimitire, ce sa fac in asia ??

    RăspundețiȘtergere
  8. Să te simţi (mai) bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa fiti voi sanatosi. Sunteti niste Nimeni, si veti ramane niste nimeni pana cand nu veti constientiza asta. E un paradox, si e greu sa vezi asta cata vreme identitatea ta se incheagala nivel de apartenenta la o natiune fara traditie, continuitate si valori. Sunt convins ca ca nu o sa pricepi nimic din asta, dar ma rog, o sa ma resemnez si o sa imi vad mai departe de viata mea... asa cum e ea...

    RăspundețiȘtergere
  10. Central-europeanule...cât de penibil eşti, am zis să nu te mai bag în seamă, dar ai depăşit orice limită a autoumilirii, îngenuncheatule!
    Noi mai avem bunici îngropaţi pe la Odessa, dar şi prin Cehoslovacia, pe unde i-a dus soarta şi copiii la muncă-n Spania şi Italia, are vreo importanţă?
    Da, întoarce-te la viaţa da de critic de shaworma...

    RăspundețiȘtergere
  11. Mari oameni, mari romani, unitatea tuturor zero-urilor care cred ca au contat vreodata in Europa. Neam de lingai si de tradatori de la burebista incoace.
    Noroc cu Ceausescu, v-a dat o identitate: romanul cel bun, cel viteaz, cel iscusit si de incredere; olteanul european.
    Pace voua, neam de luptatori pentru neatarnare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru Bowman Dave (Bou'man Dave)

      Marian Cozma v poporul maghiar cel sanatos educat si "netziganizat" (ha,ha)! ;)

      Cum mai ai curaj mai Bou'mane Dave sa mai deschizi gura aia cand sunteti mai tziganizati(prin % si atitudine) si mai inapoiati de Europa decat totzi romanii,slovaci,sarbii si croaztii la un loc ??!!

      si de la mine tat "drum bun" spre urali ori mongolia..la alegere!!!

      PS enumerarea nationalitailor inconjuratoare nu e intamplatoare!

      Bergenbier ;)



      Ștergere
  12. Va doresc sa traiti doar printre oameni ca voi si cu mentalitatea voastra. Noroc !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu