„În paşaportul meu vechi, cu care am plecat din România, scria Rezident şi Ex” - Interviu cu Kempes şi Tavi Iepan de la Rezident Ex

Supergrupul Rezident Ex a dat un concert exploziv, pe 28 iulie, în Ungaria, la Rockszanazúg. Concertul de la Doboz-Szanazúg a fost şi primul concert al noului supergrup, care în aceste zile şi-a început turneul în România. Concertul, care a fost şi un fel de repetiţie generală cu public, a avut mare succes nu numai în rândul românilor participanţi la eveniment, ci şi la publicul maghiar. Alături de Ovidiu Ioncu – Kempes, solistul al cărui nume este sinonim cu perioada de aur a trupei Cargo, şi Tavi Iepan, membru fondator al Cargo, în Rezident Ex cântă instrumentişti de prestigiu ai scenei rock interne şi internaţionale (Matthias Lange – chitară, membru al trupei Metalium din Germania, Christian Podratzky – bass, Florin Cvasa – tobe, Tibi Gajdo – clape).


– Cred că aţi scris istorie în această seară aici la Szanazug. A fost pentru prima dată când Rezident Ex a urcat pe scenă în faţa publicului maghiar?
Ovidiu Ioncu – Kempes: – E prima dată când cânt în Ungaria, acest concert a fost ca o repetiţie cu public, doar că după ce am intrat pe scenă nu a fost repetiţie, ci a fost concert şi mă bucur că a plăcut publicului. Mi-a fost frică de nu mai pot. Normal că după nouă ani şi jumătate de când nu am mai cântat, mi-e frică, dar dacă sună bine, în cinci minute sunt iar eu. Ideea a fost să facem o repetiţie cu public, dar până la urmă ne-am dat seama că nu a fost repetiţie, a fost un concert adevărat.
– Membrii trupei vă cunoaşteţi de mai bine de douăzeci de ani. Cum v-a venit ideea de a înfiinţa o trupă absolut nouă şi de a pleca în turneu în România?
– În urmă cu doi ani exista un club în Arad, unde a dat un concert şi trupa „Locatarii” în care era şi Tavi Iepan, iar nevastă-mea a mers la concert. Nu ştia deloc despre ce-i vorba, cine cântă, iar patronul clubului le-a zis lui Tavi şi lui Adi Popescu că doamna este nevasta lui Kempes. Aşa, datorită nevestei mele am ajuns să facem această lipitură, să ajungem ceea ce suntem acum.
– Piesele pe care le-aţi cântat în seara asta sunt piese vechi ale formaţiei Cargo?
– Piesele pe care le cântam cu Cargo erau piesele lui Tavi Iepan şi mai erau câteva piese care n-au ieşit pe primul album, de fapt sunt ca şi noi, iar două piese avem nou-nouţe, pe acestea le cântăm acum.
– Aţi plecat în Australia şi aţi făcut cu totul altceva acolo. V-a lipsit muzica?
– Când am plecat din România nu am plecat de bine, fiindcă relaţiile celor de la Cargo vizavi de mine nu erau foarte bune… Am fost extrem de decepţionat, supărat, de aceea am şi decis că plecăm. După ce am ajuns în Australia, timp de vreo şase luni, nici nu am vrut să aud de muzică. Motivele nu contează, aşa se zice că rufele nespălate rămân în familie. După şase luni am început să ascult muzică, iar după doi ani a început să mă roadă. Soţia mea s-a întâlnit cu Tavi şi cu ceilalţi şi aşa s-a format trupa asta.
– Întotdeauna aţi cântat muzică rock?
– Da şi întotdeauna voi cânta doar rock.
* * *
– Tavi Iepan, ne întâlnim din nou în Ungaria, de data aceasta pe malul Crişurilor, într-un concert extraordinar al supergrupului Rezident Ex, o trupă nouă, formată din instrumentişti de excepţie. Cum a luat fiinţă această trupă?
Tavi Iepan: – A luat fiinţă în momentul când am luat legătura cu Kempes. Eu când am părăsit România, Kempes încă nu era în Cargo, l-am întâlnit la un an şi ceva când m-am întors în ţară. Ei cântau la mare şi mi-a fost simpatic de pe-atunci. La un moment dat am auzit că a plecat şi el în Australia şi am tot întrebat unde e băiatul ăsta care cântă aşa de bine? La un concert cu „Locatarii” în Arad, ne-a făcut cineva cunoştinţă cu soţia lui, care era la concert şi de atunci am intrat în legătură cu el. Eu oricum voiam cu Adi Popescu să refacem piesele pe care le-am compus în prima perioadă „Cargo”, piese cunoscute care au apărut pe primul disc, dar sunt şi multe piese care nu sunt cunoscute deloc. Primul album sperăm să-l scoatem anul acesta şi deja lucrăm pentru al doilea album.
Aveţi o piesă frumoasă cu un titlu sugestiv „Catedrala sufletului”. Care este povestea ei?
– „Catedrala sufletului” este pentru mine un fel de întâlnire. Acest lucru mi se întâmplă de fiecare dată când mă întorc în Timişoara şi mai fac câte o plimbare pe străzile oraşului, unde am trăit multe lucruri înainte. Şi când îţi vin acele amintiri cu tot felul de chestii trăite, îţi dai seama că şi prezentul devine trecut şi este primul pas spre viitor. Catedrala este un loc unde aceste elemente se întâlnesc într-o secundă. Asta am început să exprim, ea e un fel de iubire declarată şi nedeclarată vizavi de oraş… Cred că e o chestie care trăieşte din sentimentul de a aparţine unui loc.
– Numele trupei Rezident Ex este probabil la ce mă gândesc eu? Rezidenţi plecaţi…
– Pentru un nume care să ni se potrivească au fost tot felul de propuneri şi fiecare şi-a dat cu părerea şi eram într-un fel de impas. Căutam în nişte acte şi m-am uitat pe paşaportul meu vechi, cu care am plecat din România, şi acolo scria „Rezident” şi Ex. Pentru că vrem sau nu vrem, suntem cumva „Ex-Cargo”.
Iulia Kaupert

Comentarii