Ministrul Corlăţean aduce vestea: Şaguna va avea statuie la Jula

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că a obţinut, în discuţiile avute luni, 1 octombrie, la Budapesta cu premierul Orbán Viktor şi omologul Martonyi János, acordul Ungariei pentru instalarea la Jula a statuii lui Andrei Şaguna. El a spus că salută această reacţie pozitivă a Guvernului de la Budapesta, care reprezintă „un mare pas înainte". Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că a discutat cu oficialii ungari şi despre posibilitatea înfiinţării unui centru cultural românesc la Micherechi şi a salutat recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria ca biserică istorică, însă a reluat şi aşteptările mai vechi ale comunităţii româneşti privind învăţământul în limba maternă, finanţarea cultului religios românesc, reprezentarea în Parlamentul de la Budapesta şi eliminarea fenomenului de etnobiznis.


– Pentru noul guvern de la Bucureşti, social-democrat şi liberal, situaţia românilor din Ungaria este una importantă şi ea trebuie tratată în primul rând politic, ea trebuie discutată cu guvernul Ungariei. E nevoie de mai mult echilibru în balanţa asta, care există între România şi Ungaria, deoarece România a făcut începând din 1990 foarte multe pentru a asigura drepturile şi libertăţile cetăţenilor de etnie maghiară din România la standardele europene. Aşteptăm la rândul nostru să vedem eforturi mai importante şi paşi suplimentari întreprinşi aici în Ungaria. Vorbim de atâţia ani de reprezentare directă în Parlament pentru minoritatea română. Vorbim de eliminarea fenomenului de etnobiznis, care iată generează o reprezentare în autoguvernări în anumite situaţii şi inclusiv la nivelul autoguvernării naţionale, din partea unor persoane care, cu tot respectul, dar nu au prea multe în comun cu identitatea românească. Ori, când se iau în autoguvernări astfel de decizii privind proiectele, privind identitatea şcolii, etc., trebuie să fie luate de reprezentanţii veritabili ai minorităţii române din Ungaria. Pentru că altfel vom avea astfel de declaraţii pe care le-am auzit şi eu, când la Bucureşti într-o emisiune am comentat care-i situaţia românilor din Ungaria, vom avea nişte voci aici în Ungaria care vor spune că toate lucrurile sunt foarte bune, sunt perfecte şi că ministrul de externe al României nu ştie ce spune. O spun foarte clar, răspicat: cred că este în primul rând datoria minorităţii române de aici să fie activă, cei care cu adevărat îşi asumă identitatea românească să spună lucrurilor pe nume, iar noi de la Bucureşti să ţinem cont de ceea ce spuneţi dumneavoastră şi să fim foarte activi în dialogul politic cu Guvernul ungar. Am avut discuţii bune astăzi la Budapesta şi cu primul ministru Orbán Viktor şi cu ministrul de externe Martonyi János. Am avut nişte discuţii directe cu domnul Kövér László, preşedintele Parlamentului pe un alt subiect, care pe noi ne-a deranjat în sensul în care noi am solicitat sprijin şi implicare directă a primului ministru Orbán Viktor pentru proiectele culturale de identitate românească de aici din Ungaria. Am spus, printre altele, că e un lucru bun că Biserica Ortodoxă Română din Ungaria a fost înregistrată ca şi biserică istorică, dar tocmai pentru asta e nevoie de asigurarea unui sprijin financiar pentru o funcţionare normală. Mass-media în limba maternă trebuie să aibă sprijin din partea Guvernului ungar şi multe altele trebuie să avanseze. Eu astăzi pot să dau o veste bună şi sper să se realizeze aşa cum s-a spus: primul ministru Orbán şi ministrul de externe Martonyi ne-au confirmat faptul că sunt de acord cu instalarea statuii Mitropolitului Andrei Şaguna la Jula. Iată un gest şi o deschidere pe care vreau să o salut şi ca simbolistică este foarte importantă atât pentru relaţiile dintre ţările noastre cât şi pentru românii care trăiesc în Ungaria.
– Cum se poate închipui soluţia adevărată în sensul ca odată, dacă există o soluţie, o înţelegere, această înţelegere să fie executată. Vedem că, de exemplu, comisia mixtă pe problemele minorităţilor nu mai funcţionează de un an de zile, nu au reuşit cele două părţi să semneze protocolul stabilit în luna iunie, anul trecut…
– Soluţia este foarte simplă şi aşa funcţionează în relaţiile dintre ţări. Este nevoie să fim în permanent dialog politic cu miniştrii, cu Guvernul din Ungaria pentru a sprijini activitatea diplomatică. În aceste protocoale uneori sunt trecute nişte lucruri care până la urmă nu sunt puse în practică. Este clar că din punct de vedere politic Bucureştiul trebuie să fie mai activ şi iată că actualul Guvern de la Bucureşti doreşte să fie activ. Eu personal am venit aici direct de la New York. Nu m-am dus la Bucureşti, ci am venit la Budapesta pentru a avea aceste întâlniri oficiale cu Guvernul ungar şi vă spun că per ansamblu discuţia a fost pozitivă. Am confirmat faptul că vrem să mergem mai departe cu parteneriatul strategic şi a fost acceptată propunerea pe care am făcut-o, pentru ca anul viitor, în prima parte a anului, probabil în România, la Bucureşti, să aibă loc o întâlnire a celor două guverne pentru a discuta aspecte de cooperare concrete, autostrăzi, infrastructură, energie, agricultură, multe alte proiecte şi, bineînţeles, cum să avem grijă de minorităţile din cele două ţări.
T. Boca

Comentarii

  1. Stopați atentatul la istoria străveche a neamului(*)! Semnați petiția ACUM!

    "Am luat act cu durere de lucrările la autostrada A1 și sprijinim inițiativa patriotică a Grupului "România Vie". Doar cei care n-au habar de însemnătatea unei istorii străvechi precum a traco-daco-geților pot iniția lucrări de asemenea anvergură demolatoare! O dovadă mai clară a imposturii politice și economice din partea celor aflați vremelnic la putere în România nici că se poate imagina! Toți intelectualii treji ai momentului, toți oamenii de cultură, toți cetățenii acestei suferinde țări sînt chemați să semneze acest demers de STOPARE IMEDIATĂ A LUCRĂRILOR DISTRUCTIVE DIN ZONA TURDAȘ-TĂRTĂRIA-CRISTIAN! Cei care nu știu, ignoră ori sfidează ISTORIA acestei țări, nu au nici dreptul să lucreze și să fie plătiți pentru munca lor în România! Strămoșii noștri, conduși de voievozi patrioți care și-au jertfit nu numai liniștea și averile, ci chiar și viețile pentru binele comun, s-ar răsuci în morminte asistînd la nepăsarea noastră! Să ne unim, dar, în numele adevărului istoric, pentru a stopa imediat pripitele și distructivele lucrări la autostrada A1!"

    http://www.petitieonline.ro/petitie/stopati_atentatul_la_istoria_straveche_a_neamului_-p17220143.html



    (*) - http://adevaruldespredaci.ro/pericol-siturile-de-la-turdas-si-tartaria-ar-putea-fi-aproape-distruse/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu