Capitale ale Uniunii Europene prin lentila aparatului de fotografiat

La sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta a avut loc în 18 ianuarie inaugurarea Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, organizat cu ocazia Zilelor Culturii Române şi Maghiare. Pentru evenimentul ajuns în acest an la cea de-a şaptea ediţie au fost selectate 99 de imagini alb-negru şi color dintr-un total de 324 de lucrări. Autorii lor sunt artişti fotografi români şi maghiari din România, Ungaria, Serbia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Australia, Israel, Marea Britanie şi SUA. Ca şi în anii precedenţi, lucrările selectate şi premiate au fost expuse la ICR Budapesta, la Galeria Stars din Cluj Napoca, la Centrul Cultural al Ungariei de la Bucureşti şi la Galeria Euro Foto Art din Oradea.

Dacă tematica primelor ediţii a fost liberă, după care au urmat generice, precum Toamna, Iarna, Tradiţii populare române şi maghiare, tematica actualului salon a fost Capitale ale Uniunii Europene. După cum remarca Ştefan Toth, preşedintele Clubului Fotografic Nufărul din Oradea, salonul din acest an oferă prin lentila aparatului de fotografiat o imagine a Uniunii Europene, despre care auzim mereu în ultima vreme.
Evenimentul de la Budapesta a fost primul din acest an organizat la sediul ICR şi, totodată, un prilej de întâlnire cu noul director al instituţiei. ES dl Victor Micula, Ambasadorul României în Ungaria a prezentat publicului activitatea de diplomat a doamnei director Gabriela Matei şi şi-a exprimat convingerea că va contribui la bunul renume al instituţiei, urându-i succes în noul mandat.
Directorul ICR Budapesta a mărturisit că revine cu bucurie şi emoţie în spaţiul cultural budapestan de care s-a despărţit în urmă cu şase ani şi pe care l-a regăsit la fel de pregătit să ofere prietenilor culturii o imagine cât se poate de bogată a culturii române contemporane, dar şi conexiuni cu evenimentele culturale importante din Ungaria. Gabriela Matei a subliniat că ediţia a şaptea a salonului organizat conform tradiţiei şi la Budapesta este un semnal al continuităţii. „Vom continua cu manifestări devenite de-acum tradiţionale – evenimente culturale care au întrunit aprecierea publicului – şi, în acord cu strategiile noii echipe de la conducerea ICR Bucureşti, vom extinde şi vom diversifica domeniile care vor face obiectul activităţilor noastre. Din toate domeniile vom extrage şi vom prezenta ceea ce este valoros şi interesant pentru publicul ungar şi pentru toţi cei interesaţi de România, prin punerea în valoare a unui concept extins de cultură, care să includă nu doar literatura, filmul, teatrul, muzica şi artele plastice, ci şi ştiinţele şi cercetarea academică, cu tot ceea ce înseamnă excelenţă în aceste zone.”
Publicul prezent la vernisajul expoziţiei a avut prilejul să-i cunoască şi pe o parte din artiştii fotografi premiaţi în acest an, sosiţi din România – Constantin Demeter, Christian Filipescu, Gelu Stan şi Valentina Stan, din Slovacia – Zsolt Szalma, şi din Ungaria – Ferenc Bornemissza.
La organizarea celei de a şaptea ediţii a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni au colaborat Clubul Fotografic Nufărul, Asociaţia Euro Foto Art din Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Evenimentul a avut loc şi în acest an sub înaltul patronaj al preşedintelui României Traian Băsescu şi al preşedintelui Ungariei Áder János.
Expoziţia găzduită de ICR Budapesta poate fi vizitată până la 17 februarie.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii