Opt locuri fără plată la profilul pedagogic de română (învăţători şi profesori), la Universitatea din Seghedin

Începând cu anul universitar 2013–2014, deci din septembrie anul acesta, învăţământul superior pedagogic din Ungaria va avea o nouă structură, asemănătoare cu cea de dinainte de introducerea sistemului dual de la Bologna. Astfel, la Universitatea din Seghedin se va reveni la dubla specializare, astfel încât, la terminarea studiilor pedagogice, absolvenţii vor putea obţine două diplome de profesor pentru două discipline diferite. Studiile se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani plus un semestru de practică pedagogică.
Absolvenţii specializării „română” vor primi diplomă de „profesor de limba şi cultura română”. Această diplomă va fi valabilă atât pentru a preda la şcolile generale, cât şi la liceu. În acest an, la Catedra de Română din Seghedin sunt asigurate trei locuri finanţate de stat. Specializările pedagogice care pot fi combinate cu româna sunt: biologia, educaţia fizică, fizica, geografia, istoria, limba engleză, limba germană, maghiara.


La Facultatea Pedagogică „Juhász Gyula”, la secţia de pregătire a învăţătorilor, sunt asigurate în acest an 5 locuri fără plată pentru specializarea învăţători pentru naţionalitatea română.
De asemenea, şi în acest an se organizează cursuri de master de română, la zi şi la fără frecvenţă. Se pot înscrie în continuare la masterat şi profesorii de română din şcolile generale, care doresc să obţină diplomă universitară.
Înscrierile au loc până la data de 1 martie 2013. Spre deosebire de secţiile pedagogice ale naţionalităţilor sârbă şi slovacă, la admiterea la secţia de română şi pe mai departe este obligatoriu bacalaureatul din limba română, în conformitate cu Legea Învăţământului Superior CCIV/2011, capitolul 62, paragraful 103, punctul 6: „Apartenenţa la minoritate este dovedită cu examenul de bacalaureat din limba minorităţii respective”.
Informaţii suplimentare la secretariatul Catedrei de Română: 62/546-322.

Comentarii