O excursie la Seghedin cu cântece, flori şi mărţişoare

Pe 8 martie, de Ziua Femeii, corul şcolii generale din Micherechi a fost invitat la Seghedin. Am aşteptat cu nerăbdare această zi, deoarece nu am mai fost cu colegii de şcoală niciodată la facultatea, la radioul sau la consulatul din Seghedin. Cu câteva zile mai înainte ne-am pregătit cu cadouri, cu piese pictate, cu origami. Când a sosit ziua mult aşteptată, dimineaţa, la ora 8, ne-am adunat în faţa şcolii şi cu două microbuze am pornit spre Seghedin. După două ore de călătorie, am ajuns la muzeul Institutului Pedagogic „Juhász Gyula”, unde ne-a aşteptat doamna profesoară Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Română şi profesorii catedrei.

La muzeu am văzut animale împăiate, insectare. Au mai fost diferite săli unde au fost prezentate nişte obiecte legate de geografie, fizică şi biologie. Pentru mine, ceea ce am auzit şi am văzut acolo a fost foarte interesant. Ne-am întâlnit şi cu domnul Galambos Gábor, decanul facultăţii pedagogice, care ne-a primit în biroul lui personal şi ne-a povestit despre viaţa universitară.
Următorul popas a fost la Catedra de Limba şi Literatura Română, unde am servit nişte sandvişuri foarte gustoase, prăjituri şi suc. Am fost primiţi cu multă căldură. Mărţisoarele pe care le-am primit ca simbol al primăverii au fost binevenite de fiecare copil. Mai târziu ne-am îndreptat spre studioul emisiunilor în limba română al Radiodifuziunii Maghiare. Cântecele pregătite şi învăţate împreună cu profesorul nostru Gheorghe Pătcaş au fost înregistrate în studio de către doamna redactor Iulia Kaupert. A durat mult timp înregistrarea, dar până la urmă, spre bucuria tuturor, a reuşit bine.
Pe la ora cinci am ajuns la Consulatul General al României din Seghedin, unde am fost primiţi cu multă amabilitate de către diplomaţii români, în frunte cu domnul consul general Ioan Fodoreanu. De Ziua Femeii, fiecare fetiţă şi femeie a primit în dar câte-o floare, iar de la o doamnă din Zalău, artistă populară, am primit câte-un mărţişor. Aici am interpretat trei cântece de care publicul s-a bucurat foarte mult. După program, am fost invitaţi la o masă, unde am gustat diferite mâncăruri tradiţionale. Apoi am făcut o scurtă plimbare prin centrul oraşului, ce ne-a plăcut foarte mult.
Nici în cursul călătoriei spre casă nu a încetat cântecul. Ne-am simţit extraordinar. Doresc să mai am parte de astfel de amintiri plăcute, la care să mă gândesc totdeauna cu zâmbetul pe buze.
Nicoleta Solcan, elevă în clasa a 8-a a şcolii generale din Micherechi

Comentarii