Ce vor învăţa copiii români: etică sau religie?

În Ungaria, începând de anul acesta este obligatorie ora de religie sau etică, urmând să fie aleasă individual. De la data de 1 septembrie 2013 va fi introdusă în mod obligatoriu predarea disciplinei eticii sau a religiei. În programa învăţământului şcolar este inclusă predarea acestei discipline în vederea înzestrării elevilor cu cunoştinţe solide de etică şi reguli morale fundamentale privind comportamentul moral în diverse domenii de activitate. Disciplina religie sau etică va fi predată elevilor de clasa întâi şi de clasa a cincea ale şcolilor generale săptămânal o oră. Dată fiind vârsta fragedă a copiilor, noua lege a învăţământului oferă posibilitate pentru părinţi ca să aleagă ce e mai bine pentru copiii lor. Zilele trecute am contactat directorii şcolilor ca să cunoaştem situaţia de la şcolile noastre.
Aletea – Directorul Petru Sălăjan ne-a informat că începând din septembrie a anului şcolar 2013/2014 elevii de clasa întâi şi de clasa a cincea vor participa la ora de etică, disciplina fiind predată de către dânsul.
Apateu – Elevii de clasa întâi vor participa la orele de religie reformată. Pastorul reformat local Csizmadia Tibor va preda orele de religie, ne-a informat directoarea instituţiei Vad Erzsébet.
Bedeu – Directoarea Elena Szilágyi ne-a spus că elevii din clasa întâi vor învăţa religie creştin-ortodoxă. Ora va fi predată de către preotul paroh din Săcal, Ionuţ Negrău.
Bătania – Părinţii copiilor de clasa întâi au ales predarea obiectului etică. Învăţătoarea de la clasa întâi, Sidonia Mac, va preda noua disciplină, ne-a informat directoarea Iulia Olteanu.
Chitighaz – De la şcoala generală bilingvă din Chitighaz nu am primit date sigure în ceea ce priveşte predarea eticii sau a religiei. Directoarea şcolii Erica Borbély susţine că la şedinţa convocată la începutul lunii mai, părinţii vor primi informaţii referitoare la introducerea noilor discipline, în urma căreia părinţii vor decide mai uşor asupra acestor probleme.
Săcal – Dat fiind faptul că diversitatea religioasă este mult mai accentuată în şcoala din Săcal (ortodoxă, greco-catolică şi reformată) decât în alte localităţi, nici în această instituţie nu posedăm de date concrete.
Micherechi – În satul cu cei mai mulţi români este posibil să nu se facă ore de religie, în ciuda faptului că aici sunt reprezentate trei confesiuni religioase: ortodoxă, baptistă şi penticostală. Pe lângă orele de catehizare ortodoxă, care vor putea fi frecventate în mod facultativ după orele de studiu, copilaşii de clasa întâi vor studia etica, în mod obligatoriu, ne-a informat directoarea Ana Rocsin Sárközi.
Jula – Părinţii copiilor care în zilele trecute şi-au înscris odraslele la şcoală au cerut printr-o declaraţie ca disciplina predată să fie etica, iar părinţii elevilor din clasa a 5-a vor decide până pe 20 de mai, ne-a anunţat Ana Radici Repisky, directoarea adjunctă a şcolii generale „N. Bălcescu” din Jula.
A.C.

Comentarii