26 apr. 2013

Editorial – Credincioşi în beznă

Ungaria a trăit multiple şocuri în urma ultimului recensământ al populaţiei: numărul locuitorilor ţării a scăzut sub zece milioane (catastrofă naţională!); în acelaşi timp, numărul naţionalităţilor conlocuitoare a crescut semnificativ; mai mult de jumătate din unguri nu au copii; trei sferturi din populaţie nu vorbeşte nicio limbă străină; a scăzut semnificativ numărul credincioşilor tuturor bisericilor, adică suntem tot mai necredincioşi. Sunt doar câteva dintre noile traume naţionale.
Cei mai supăraţi sunt catolicii, care sunt mai puţini cu peste un milion. Ei dau “vina” pe Oficiul de Statistică, pe Internet (deoarece în 2011 deja şi singuri, pe cale electronică, am putut să ne completăm chestionarele, fără a putea fi influenţaţi de vreun recenzor), şi probabil şi pe Bunul Dumnezeu, care de această dată nu a fost alături de ei. Dar la fel a scăzut şi numărul greco-catolicilor, reformaţilor şi evanghelicilor. Un sfert din populaţie nu a vrut să răspundă la această întrebare. O întrebare, care, la fel ca cea referitoare la naţionalitate, a fost opţională, deci nu era obligatoriu de răspuns.
Recensămintele dintre anii 1949 şi 2000, nu au cuprins întrebări referitoare la religie. Pentru prima dată după căderea comunismului, în anul 2001 am fost întrebaţi despre credinţa noastră. Atunci, în Ungaria, numărul creştinilor ortodocşi a fost de 14.520. A tuturor ortodocşilor. Aici înşirăm ortodocşii greci, ruşi, sârbi, bulgari, români şi maghiari. În 2011, numărul total al ortodocşilor a fost de 13.710. Şi dintre toţi aceştia noi, românii ocupăm locul întâi. Noi suntem cei mai mulţi. De credinţă ortodoxă română s-au declarat 5.102 persoane, dintre care însă numai 4.230 s-au declarat şi de naţionalitate română. Ceilalţi ortodocşi români ar fi, conform datelor de la recensământ, de naţionalitate bulgară (2), ţigană (139), greacă (4), germană (31), armeană (3), rutenă (4), sârbă (22), slovacă (3), ucraineană (13), iar alţii nu au completat rubrica despre naţionalitate. Şi culmea misterului: avem şi 5 arabi care sunt de credinţă ortodoxă română!
Dacă numai atâţia sunt românii ortodocşi, oare ce religie au totuşi ceilalţi 30 de mii de persoane, care s-au declarat (şi) de naţionalitate română: 10.133 sunt romano-catolici, 914 – greco-catolici, 8.801 – reformaţi, 271 – evanghelici, 573 – unitarieni, etc. Numărul baptiştilor de naţionalitate română este de 705, iar al penticostalilor de 390. În toată Ungaria! Adunări ale acestora în care se slujeşte (şi) în limba română sunt numai la Micherechi, Chitighaz şi Cenadul Unguresc.
Nici de această dată nu vrem să sugerăm că rezultatele ultimului recensământ le-ar fi falsificat cineva. Cui i-ar sta în interes aşa ceva? Cert este însă că ele nu pot fi tratate ca date autentice, tocmai din cauza absurdităţilor care se prezintă prin acestea. Cine sunt cei 10 mii de romano-catolici români? Unde, la care biserică se roagă ei? Au oare preoţi români, care le slujesc în limba română? Şi cei aproape 9 mii de reformaţi???
Datele publicate acum câteva săptămâni despre numărătoarea populaţiei au adus după sine numai haos, întrebări fără răspunsuri, ipoteze şi păreri de tot felul. Personal încă nu am întâlnit pe nimeni care ar vedea lumina în acest întuneric al datelor de la recensământ. Cu toţii stăm în beznă şi încercăm să găsim explicaţii la nişte date inexplicabile. Dacă cineva a reuşit totuşi să dezlege acest misterios calcul unguresc, îl rugăm frumos să ne dea de ştire şi să ne explice şi nouă!
Eva Şimon

Un comentariu:

  1. Doamnă Iova, în loc să rugaţi pe alţii (deja de cîteva săptămîni) să vă explice rezultatele recensămîntului, ar fi chiar treaba voastră de jurnalişti români din Ungaria să căutaţi o explicaţie, să faceţi investigaţii. Dacă aveţi rezultatele pe fiecare localitate puteţi găsi localităţile în care au apărut brusc români şi trimiteţi un reporter în localităţile alea să investigheze ce s-a întîmplat. Eu, ca cititor al dv. din România, aştept de la dv. ziarişti din Ungaria să explicaţi datele recensămîntului - voi trebuie să înţelegeţi cel mai bine fiindcă voi trăiţi acolo. Dar văd că primesc de la dv. mai mult întrebări decît explicaţii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...