Vizita şefului DPRRP la românii din judeţul Bichiş

În perioada 22–24 aprilie, Stejărel Olaru, secretar de stat, şef al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a aflat în vizită de lucru în Ungaria. Cu acest prilej, delegaţia DPRRP, însoţită de diplomaţia română din Ungaria, în frunte cu ambasadorul Victor Micula, s-a întâlnit cu reprezentanţi asociaţiilor şi autoguvernărilor româneşti, directori de şcoli şi lideri spirituali ai românilor din localităţile Micherechi, Jula, Chitighaz, Aletea şi Bătania. Scopul vizitei nu a fost doar unul de documentare, domnul secretar de stat venind cu veşti bune pentru comunitate, cu propuneri şi noi soluţii.


Profesori din România pentru şcoala din Micherechi
După o scurtă întrevedere de lucru la Oradea cu primarul Ilie Bolojan, primul program al vizitei domnului Stejărel Olaru la românii din Ungaria a fost la Micherechi, unde delegaţia română a avut întâlniri la primărie, la şcoală şi grădiniţă, precum şi cu reprezentanţii cultelor din localitate.
În cadrul discuţiilor, doamna Margareta Tat, primarul Micherechiului şi viceprimarul Bertold Netea, au prezentat problemele specifice cu care se confruntă comunitatea românească din Micherechi, domnul secretar de stat propunându-le o asociere la unul din proiectele transfrontaliere actuale ale Primăriei Oradea şi o colaborare de viitor cu primarul Ilie Bolojan, care doreşte să cunoască localitatea Micherechi şi să coopereze cu dânşii. Secretarul de stat a mai informat că din luna septembrie a acestui an se va demara proiectul cu cei doi pedagogi români, ceruţi de către conducerea Primăriei şi a şcolii din Micherechi. DPRRP şi Primăria Oradea vor susţine împreună acest proiect, iar din toamnă vor veni la Micherechi doi pedagogi români din Bihor, un profesor şi un educator.
Nu în ultimul rând, a fost abordată şi dorinţa de mai mulţi ani a micherechenilor de a avea un nou centru cultural multifuncţional sau măcar o casă muzeu, proiect despre care domnul ambasador Victor Micula a ţinut să îi asigure pe reprezentanţii comunităţii româneşti că România nu a renunţat la ideea de a susţine acest proiect, iar centrul cultural figurează pe lista priorităţilor colaborării româno-maghiare.
Delegaţia a vizitat apoi şcoala şi grădiniţa, participând şi la câteva ore de studiu, după care a avut loc un dejun de lucru cu participarea reprezentanţilor cultelor religioase locale. La întâlnire au fost prezenţi PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Petrică Creţu, pastorul Bisericii baptiste din localitate, Ioan Rocsin, reprezentant al Bisericii penticostale nr. 1, Tiberiu Iuhas, reprezentant al „Oastei Domnului”, Robert Ruja, reprezentantul grupului tinerilor ortodocşi din localitate, precum şi reprezentanţi ai autoguvernării româneşti. Întrevederea de la Micherechi s-a încheiat cu o vizită la Casa de cultură şi la biserica ortodoxă.

Uniunea, un partener firesc
Tot în cursul zilei de luni, secretarul de stat Stejărel Olaru a avut o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Cu prilejul acestei întâlniri, delegaţia Departamentului pentru Români a cunoscut activitatea Uniunii şi a redacţiei săptămânalului „Foaia românească”, precum şi a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria.
„Vă considerăm pe dumneavoastră partenerul firesc al României, v-am considerat aşa şi vă vom considera în continuare partenerul firesc cu care trebuie să colaborăm permanent şi cu care trebuie să construim împreună proiecte pentru comunitate. De la bun început vreau să vă exprim deschiderea pe care o aveţi din partea noastră”, a spus domnul Olaru, apreciind eforturile de până acum depuse de UCRU în păstrarea şi întărirea identităţii comunităţii româneşti din Ungaria. Secretarul de stat s-a arătat interesat de funcţionarea instituţiei din punct de vedere administrativ, de viitorul organizaţiei, pentru ca aceasta să devină mai interesantă pentru comunitate în perioada următoare.
În finalul primei zile de lucru, delegaţia a fost la Episcopia Ortodoxă Română, unde a avut o întrevedere cu Preasfinţitul Episcop Siluan, trecând în revistă împreună necesităţile credincioşilor ortodocşi români din Ungaria, discutând despre realizările de până acum şi despre planurile de viitor.

Şcoli şi autoguvernări
Înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, delegaţia a avut o întrevedere la Liceul „N. Bălcescu” din Jula cu doamna director Maria Gurzău Czeglédi, unde discuţiile s-au axat pe situaţia învăţământului în limba română şi predarea instituţiei în administrarea AŢRU. De la liceu, delegaţia a trecut şi pe la Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU făcând cunoştinţă cu activitatea acesteia.
La Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria subiectele principale ale discuţiilor au fost etnobiznisul, datele recensământului şi preluarea şcolilor româneşti. În acest context, preşedintele Traian Kreszta, pentru prima dată s-a dovedit îngrijorat de problemele pe care AŢRU le întâmpină în procesul de administrare a şcolilor preluate, fiind însă dornic de a înfiinţa o şcoală în care să se predea limba română şi la Budapesta.
Vizita domnului Stejărel Olaru la comunitatea românească din judeţul Bichiş a continuat la Chitighaz, unde a vizitat şcoala bilingvă şi a avut o întrevedere cu primăriţa Maria Gyuricska Kalcsó, după care Consiliul Local din Chitighaz a invitat delegaţia la un dejun de lucru cu participarea preotului paroh ortodox, conducerea Autoguvernării Româneşti locale şi reprezentanţi ai sferei civile din localitate. La Chitighaz a fost vizitată şi biserica ortodoxă, după care programul delegaţiei a continuat cu o întrevedere la şcoala bilingvă din Aletea, cu o întâlnire cu conducerea autoguvernării române locale şi reprezentanţi ai asociaţiilor pentru păstrarea tradiţiilor din Aletea.
După încheierea ediţiei noastre, miercuri, 24 aprilie, delegaţia Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni i-a vizitat la ei acasă pe reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Bătania, s-a întâlnit cu conducerea şcolii generale bilingve şi a bisericii ortodoxe din localitate. Cu amănunte vom reveni în numărul următor.
A.B.

Comentarii