Ştiri pe scurt...

Jula
În mai multe locaţii ale oraşului Jula se desfăşoară, în perioada 30 mai – 2 iunie, Zilele Elevilor Julani (EDÜ). Programul celei de-a 25-a ediţii a festivalului cultural pentru elevii şcolilor medii din ţară se întinde până la sfârşitul acestei săptămâni. Liceenii vor concura în 26 de categorii. Cercurile literare îşi vor da concursul pe 31 mai, pe scena Centrului Cultural Românesc. Liceul „N. Bălcescu” va concura în categoria de dans modern şi dans popular sâmbătă, 1 iunie, în sala de sport a Liceului Erkel din oraş. Festivitatea de premiere va avea loc pe 2 iunie, cu începere de la ora 9.00, pe scena în aer liber de pe lacul Cetăţii din Jula (în caz că plouă, la Centrul Cultural Românesc).

Jula
Pe 5 iunie, în sala de sport a şcolii generale „N. Bălcescu” din Jula va avea loc o zi sportivă. Programul dedicat sănătăţii va fi întocmit pentru copiii grădiniţei din Oraşul Mare Românesc, ai şcolii generale şi ai liceului de către profesorul de educaţie fizică Tiberiu Rocsin. La finalul zilei, toţi participanţii vor primi surprize de la sponsorul evenimentului, consilierul orăşenesc Balogh Lajos.

Apateu
Pe 11 iunie, cu începere de la ora 9.30, la Biserica Ortodoxă din Apateu va avea loc o manifestare prilejuită de comemorarea poetului naţional Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), al cărui bust se află în curtea bisericii. În deschiderea evenimentului va fi oficiată o slujbă de parastas la bustul poetului, urmată de un program cultural. În încheiere vor fi depuse coroane la bustul poetului Mihai Eminescu.

Otlaca-Pustă
Duminică, 9 iunie, la Otlaca-Pustă, va avea loc slujba de sfinţire a paraclisului de lemn în stil maramureşean, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Tot în această zi are loc şi aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Otlaca-Pustă şi de la constituirea bisericii cu hramul “Înălţarea Domnului” şi Ziua Românilor. Evenimentele vor avea loc cu începere de la ora 8.45, urmate de săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti în paraclis, îndată după sfinţirea acestuia. În această zi, români din Otlaca şi fii ai satului se vor întâlni şi cu ocazia Zilei Românilor, când vor fi organizate diferite programe culturale.

Budapesta
În ziua de 8 iunie, cu începere de la ora 12.00, va avea loc cea de a 4-a ediţie a sărbătorii Zilei Copilului la Budapesta, în curtea Capelei ortodoxe din strada Holló. Organizatorii: Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta, Autoguvernarea românească din cartierul XI din Capitală şi Aşezământul Monahal Sfântul Ioan Botezătorul pregătesc pentru ediţia din acest an şi surprize cu care doresc să-i încânte pe copii, indiferent de vârstă.

Comentarii