Strategii identitare şi culturale în istoria Catedrei de limba şi literatura română din Budapesta

Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Catedrei de Filologie Română de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, în ziua de 26 aprilie, a avut loc o conferinţă festivă la Universitatea ELTE şi la sediul ICR Budapesta. Conferinţa a fost organizată în două sesiuni, sub genericul: „Strategii identitare şi culturale în istoria Catedrei de limba şi literatura română din Budapesta” având ca invitaţi reprezentanţi ai Academiei Române, ai Institutului Limbii Române din Bucureşti, profesorii de la Catedra de limba română a Universităţii ELTE din Budapesta si de la Universitatea din Seghedin. Au sosit din România, cu acest prilej aniversar: dr. Nicolae Endroiu, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele părţii române în Comisia mixtă de istorie româno- maghiară, Corina Chertes, directorul Institutului Limbii Române din Bucureşti, dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dr. Remus Câmpeanu din partea Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, dr. Sorin Şipoş, prorectorul Universităţii din Oradea.

În deschiderea conferinţei au fost prezenţi dr. Dezső Tamás, decanul Facultăţii de Litere al Universităţii ELTE, Bárdosi Vilmos, directorul Institutului de Romanistică, Zákonyi Botond, directorul Institutului Maghiar pentru Afaceri Externe.
Printre lucrările susţinute amintim: „Înfiinţarea Catedrei de Limba Română la Universitatea din Budapesta şi semnificaţia ei”, prezentată de dr. Ioan Bolovan, „Catedra de Română de la Budapesta din punctul de vedere al politicii de învăţământ superior din Ungaria”, prezentată de dr. Gheorghe Petruşan, „Epoca marilor clasici din istoria Catedrei de Română: Carlo Tagliavini şi Gáldi László”, prezentată de conferenţiar universitar Nagy Levente, şeful catedrei, „De la romanistică la românistică: activitatea lui Tamás Lajos la Catedra de Română”, susţinută de conferenţiar universitar Kese Katalin, „Bartók Béla şi doi colaboratori ai săi din Budapesta”, prezentată de prof. univ. dr. Miskolczy Ambrus, „Lectori şi lectorat de limba română în cadrul filologiei româneşti de la Universitatea ELTE”, susţinută de dr. habilitat Florin Cioban, „Domokos Samuel – istoricul literar”, prezentată de lector universitar Tiberiu Hergyan.
Prezent la conferinţă, ES Victor Micula, ambasadorul României în Ungaria a arătat că activitatea catedrei este foarte importantă şi este important ca studenţii să cunoască istoria catedrei şi activitatea celor care au activat de-a lungul celor 150 de ani în această instituţie. Pentru că lipsa de cunoaştere generează suspiciune, iar suspiciunea merge împotriva cunoaşterii.
Gabriela Matei, director ICR Budapesta a amintit că Alexandru Roman a fost numit   profesor extraordinar al limbii române la universitatea regească din Pesta în decembrie 1862 pentru anul şcolar 1862–1863. În discursul său inaugural, acesta făcea un jurământ de credinţă pentru limba strămoşilor săi: „Stărui-voi a vă face cunoscută ţesătura acestei limbi şi frumuseţea ei, sunetele ei cele melodioase întipărind în inimile voastre dulceaţa sentimentelor ei, pentru ca astfel cunoscând legătura ce uneşte 10 milioane de fraţi să ştiţi a preţui, să ştiţi stima limba străbună ce poartă urme de adânci cărunteţe.”
De-a lungul anilor, printre studenţii catedrei s-au numărat personalităţi precum: Ioan Slavici, Iosif Vulcan, Vasile Goldiş, Ilie Cristea.
Participanţii la conferinţa aniversară de la Budapesta au căzut de acord ca lucrările prezentate să fie publicate într-un volum omagial.
Conferinţa a fost organizată în cadrul grantului Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Cercetare din Ungaria în colaborare cu Institutul Cultural Român şi cu sprijinul Autoguvernării Româneşti din cartierul XI Budapesta.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii