Vizita ministrului-delegat pentru românii de pretutindeni la Budapesta

În cursul zilei de marţi, 28 mai, ministrul-delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David a efectuat o vizită oficială de o zi la Budapesta pentru a purta tratative cu vicepremierul Semjén Zsolt şi pentru a face o scurtă vizită la Capela Ortodoxă Română din capitală. Scopul principal al vizitei domnului ministru a fost pregătirea reuniunii secretariatelor comisiei mixte pentru minorităţi naţionale şi urgentarea întrunirii Comitetului, la nivel de co-preşedinţi, în vederea semnării Protocolului celei de-a opta sesiuni.

– În ce fază se află pregătirile pentru comisia mixtă interguvernamentală?
– Pentru România, convenirea cu partea ungară a Protocolului în domeniul minorităţilor naţionale este deosebit de importantă. În acest sens, apreciem că activitatea Comitetului de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale joacă un rol deosebit de important, motiv pentru care am insistat cu încăpăţânare ca întâlnirile acestei comisii să aibă loc cu o oarecare regularitate. Guvernul român doreşte să aibă un dialog bilateral intens cu partea ungară, în formate diplomatice care şi-au dovedit deja utilitatea, în cadrul cărora să trecem în revistă agenda bilaterală, să consfinţim succesele înregistrate şi să căutăm soluţii pentru depăşirea dificultăţilor identificate. La repetatele solicitări ale părţii române, partea ungară a răspuns, recent, de o manieră pozitivă şi pregătim o reuniune a secretariatelor comisiei mixte pentru minorităţi naţionale, la Bucureşti, la data de 10 iunie 2013. Îmi exprim speranţa ca discuţiile de la Bucureşti să conducă la înregistrarea unor progrese reale, astfel încât să permită întrunirea, în perioada imediat următoare a Comitetului, la nivel de co-preşedinţi, în vederea semnării Protocolului celei de-a opta sesiuni.
– Care vor fi priorităţile pentru partea română în reprezentarea intereselor comunităţii româneşti din Ungaria?
– Priorităţile părţii române sunt priorităţile dumneavoastră. Suntem foarte atenţi la solicitările comunităţii româneşti din Ungaria în ceea ce priveşte situaţia şcolilor în care învaţă copiii comunităţii româneşti, greutăţile cu care se confruntă biserica, chestiunea etnobusiness-ului, problema reprezentării parlamentare a minorităţii române, restricţiile din mass media în limba română şi alte subiecte relevante pentru viaţa românilor din Ungaria. Dorinţa noastră este ca, în ciuda restricţiilor bugetare cu care noi, la fel ca toată Europa, ne confruntăm, să venim în întâmpinarea solicitărilor dumneavoastră. De altfel, aş dori să menţionez, cu titlu de exemplu, că, de curând, la solicitarea primăriei şi şcolii din Micherechi, guvernul român a hotărât să detaşeze două cadre didactice la Micherechi. Cei doi nu vor veni în locul cadrelor didactice locale, ci vor veni să-i sprijine, adăugând un plus de exerciţiu în limba română pentru copiii care frecventează şcoala şi grădiniţa din localitate. Deci, după cum vă spuneam, priorităţile guvernului român, în ceea ce priveşte comunitatea românească din Ungaria, sunt priorităţile dumneavoastră.
– Pregătiţi cândva şi o vizită la comunitatea din jurul Julei?
– Aşa este, îmi propun să vizitez Jula cu prima ocazie. Relatările secretarului de stat Stejărel Olaru în urma vizitei efectuate în comunitatea istorică românească din Ungaria, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, mă fac să-mi doresc să vizitez meleagurile respective şi să mă întâlnesc cu românii cu care s-a întâlnit şi el. Vreau să-i ascult cu atenţie şi să învăţ cât mai mult de la ei, deoarece doar aşa vom putea să-i sprijinim eficient în eforturile lor menite să prezerve identitatea etnică, lingvistică, religioasă şi culturală a românilor din Ungaria.
– Ce părere aveţi despre rezultatele româneşti de la ultimul recensământ din Ungaria?
– Deocamdată, recensământul ungar din 2011, în ceea ce priveşte datele despre comunitatea românească din această ţară, oferă mai multe semne de întrebare decât clarificări. Am transmis deja Oficiului Naţional pentru Statistică din Ungaria, prin ambasada noastră la Budapesta, o serie de întrebări cu privire la dimensiunea comunităţii româneşti istorice din Ungaria, estimarea impactului migraţiei din ultimii 25 de ani asupra creşterii numărului de români din Ungaria, evaluarea efectului redundant ale conceptelor de identitate dublă şi triplă introduse de recenzorii ungari în 2011 şi altele. Evident, câteva dintre aceste întrebări fac parte şi din discuţiile cu vicepremierul Semjén.
(Cu alte informaţii despre vizita ministrului-delegat Cristian David la Budapesta vom reveni în numărul următor.)
E.Ş.

Comentarii

  1. D-na Simon,
    cred ca sunteti constienta de faptul ca orice drept politic, cultural, economic etc. acordat sau obtinut de catre comunitatea romaneasca din Ungaria, este un cui in inima statului ultranationalist roman.
    Asa ca nu va faceti sperante desarte pt mai mult, intrucat nu veti primii sprijin real, pe fata, din partea politicului din Romania.. Pt. ca ea atunci ar fi nevoita sa acorde aceleasi drepturi si minoritatilor etnice osandite de catre elementul majoritar la disparitie in Romania.
    Si din cauza asta romanul, in general, se fereste ca dreacul de tamaie. Stiti bine: nu de ieri, nu de azi...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu