Ziua Europei, sărbătorită prin jazz

ICR Budapesta, în colaborare cu reţeaua EUNIC şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta a organizat sâmbătă, 11 mai, în Piaţa Erzsébet din capitala Ungariei, un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”.
Evenimentul muzical a făcut parte dintr-o manifestare complexă care a inclus concerte, spectacole de teatru şi programe pentru cei mici. Participanţii la evenimentele în aer liber au putut obţine informaţii despre drepturile cetăţenilor din UE, despre oferta de pe piaţa de muncă, respectiv despre alegerile parlamentare UE din 2014. Concertul de jazz a reunit muzicieni din şapte state membre EUNIC (România, Ungaria, Marea Britanie, Cehia, Austria, Danemarca) şi Israel.

Invitata ICR Budapesta a fost solista de jazz Luiza Zan, câştigătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale.
În deschiderea concertului, Simon Ingram-Hill, directorul British Council Hungary, preşedintele Clusterului EUNIC, Budapesta a subliniat importanţa colaborării celor 18 institute culturale afiliate acestei organizaţii în capitala Ungariei, menţionând numele celor 7 ţări care au organizat acest concert de jazz.
Reamintim faptul că evenimentul muzical a fost coordonat de ICR Budapesta, la sediul căreia au avut loc pe parcursul lunii aprilie două reuniuni ale Grupului de lucru EUNIC pentru organizarea evenimentului muzical dedicat Zilei Europei. De asemenea, ICR Budapesta a acordat sprijin logistic prin găzduirea repetiţiei generale din preziua concertului.
Concertul s-a bucurat de un interes deosebit din partea iubitorilor de jazz, peste 400 de spectatori aplaudând îndelung intervenţiile solistice ale Luizei Zan. Atmosfera de sărbătoare, întreţinută de muzica de bună calitate a fost în consonanţă cu genericul „Europa mea, ziua mea!”, sub care s-au desfăşurat manifestările găzduite în Piaţa Erzsébet, la 11 mai.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, dintre care îi menţionăm pe ES Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Tamás Szűcs, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Budapesta, Hanne Tornoe, director al Institutului Danez din Kecskemét, Michal Cerny, directorul Centrului Ceh din Budapesta şi Vered Glickmann, directorul Institutului Cultural Israelian la Budapesta. Au mai fost prezenţi, Balázs Bágyi, preşedintele Federaţiei Maghiare de Jazz şi Robert Maloschik, redactorul şef al publicaţiei online JazzMa.hu.
Gabriela Matei, director ICR

Comentarii