15 locuri la studii în România pentru tinerii din Ungaria

Marţi a apărut pe site-ul Ministerului Educaţiei din România (www.edu.ro) oferta locurilor în ciclul I (licenţă), subvencţionate de stat „cu bursă” sau „fără taxă, fără bursă”, pentru tinerii etnici români din Ungaria, în anul universitar 2013–2014.
Anul acesta, numărul locurilor este 15. Aceste 15 locuri sunt 6 cu bursă şi 9 fără bursă. Toate cele 15 locuri sunt cu scutire de plata taxelor de şcolarizare şi cu cazarea gratuită a studentului în campusurile universitare. Cele 6 (cu bursă) presupun o bursă în lei, celelalte 9 (fără bursă) nu reprezintă această sumă, deci diferenţa între locurile cu bursă sau fără bursă o reprezintă o sumă oarecare primită de elev în plus.
Locurile cu bursă sunt următoarele: 1 loc la Universitatea Politehnică Timişoara (domeniul Calculatoare şi Tehnologia informaţiei) şi 5 locuri la Universitatea de Vest Timişoara (1 loc – Educaţie fizică şi sport, 1 loc – Psihologie, 1 loc – Economie, 1 loc – Drept şi 1 loc – Ştiinţe umaniste, Limbă şi literatură). Cele 9 locuri „fără taxă, fără bursă” sunt: 3 locuri la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj (2 locuri pentru Relaţii internaţionale şi studii europene şi 1 loc la Ştiinţe umaniste, Limbă şi literatură); 3 locuri la Universitatea de Vest Timişoara (1 loc la Psihologie, 1 loc la Finanţe şi 1 loc la Arte vizuale); 3 locuri sunt pentru UMF VB Timişoara (2 locuri pentru Medicină şi 1 loc la Medicină dentară).
În acest an, dosarele tinerilor etnici români din Ungaria, care optează pentru bursă de studii în România, vor fi preluate de o comisie a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale la sediul Consulatului General al României la Jula. Solicitanţii unor astfel de burse sunt aşteptaţi personal în perioada 11–13 iulie, la sediul Consulatului din Jula (str. Munkácsy nr. 12), în vederea depunerii dosarului. Tinerii care nu au absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” de la Jula, sunt rugaţi să facă demersurile necesare înainte de a se prezenta la sediul Consulatului, pentru a avea traduse în limba română diploma de bacalaureat şi foaia matricolă, eliberate de instituţia ungară de învăţământ liceal absolvită.
A.B.

Comentarii