Trei tineri din Micherechi au fost premiaţi la Festivalul de Toacă de la Victoria

În perioada 8–10 iulie, în oraşul Victoria din Braşov s-a desfăşurat ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Toacă, „Cântecul care zideşte”. Festivalul s-a desfăşurat la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, biserică ctitorită de mineri în oraşul Victoria. Festivalul a cuprins în afara concursului de toacă, o paradă a portului popular, o expoziţie de icoane pe sticlă, un simpozion pe tema artei bisericeşti şi un pelerinaj la mănăstirile din zonă. În cele trei zile de festival sunetul de toacă a răsunat în tot oraşul Victoria.

Cu ocazia Festivalului Internaţional de Toacă, peste 100 de copii din ţară şi din străinătate s-au prezentat în oraşul de la poalele Făgăraşilor pentru a se întrece în sunete şi ritmuri de toacă şi clopote, cele două instrumente care ne cheamă la rugăciune. Anul acesta la festival au intrat în concurs şi trei copii de la Micherechi, însoţiţi de părintele Visarion Tuderici, secretarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care ne-a relatat despre festival următoarele: „Scopul festivalului este de a amplifica sensibilitatea sufletească a copiilor în spiritul credinţei ortodoxe. La festival am participat cu trei copii din Micherechi, iar festivalul s-a desfăşurat pe clase, copiii fiind de toate vârstele de la grădiniţă până la copii de clasa a opta. Ceea ce a impresionat foarte mult la acest festival au fost şi costumele populare, pentru că au fost prezenţi în jur de o sută de copii din toată România îmbrăcaţi în costume specifice zonei de unde au venit. Am participat cu Vasile Martin, casa a VII-a, şi gemenii Szabolcs şi Zoltán Roşu, clasa a V-a, toţi de la şcoala generală din Micherechi. Dumnezeu a rânduit să nu ne întoarcem cu mâna goală de acolo şi ne-am întors aşadar cu două premii III şi o menţiune”.
Tinerii din Micherechi au avut parte cu părintele în această mică vacanţă la Victoria şi de un pelerinaj la mănăstiri. Conform celor spuse de părintele Visarion, în drum spre Victoria au poposit la Mănăstirea Crişan, lângă Brad, la Mănăstirea Prislop, la Mănăstirea Nocrich, lângă Sibiu, iar după concurs au mers şi la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A doua zi după concurs, la întoarcerea spre casă, copiii au avut posibilitatea să vadă frumuseţile naturale de pe Transfăgărăşan, lacul Bâlea, iar în drum spre casă au vizitat Mănăstirea Cârţişoara şi Castelul Corvinilor din Hunedoara.
A.B.

Comentarii