Biserica ortodoxă din Mişcolţ strigă după ajutor

Preotul şi credincioşii ortodocşi din Mişcolţ, localitatea în care a văzut lumina zilei marele Mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, se adresează cu o rugăminte şi către credincioşii români.

Dragi fraţi şi surori! Ştim bine cu toţii că biserica noastră ortodoxă din Mişcolţ, luată în evidenţă ca monument istoric şi arheologic, are o frumuseţe aparte, şi este una dintre cele mai valoroase tezaure culturale-religioase ale oraşului. Suntem mândri că noi avem posibilitatea să ne rugăm în acest sfânt locaş minunat! Dar această biserică de o frumuseţe fără pereche în momentul actual este ameninţată de un pericol foarte mare. În anul 2012, dr. Kárpáti László, muzeolog, istoric al artelor, a descoperit apariţia şi acţiunea gravă a fungilor asupra acoperişului bisericii. Un expert chemat de Fundaţia pentru Muzeul Ortodox din Mişcolţ a confirmat şi el acest fapt, identificând specia fungilor, şi a elaborat un plan de acţiune urgentă. În caz contrar, acoperişul s-ar putea prăbuşi, iar tavanul s-ar putea nărui, punând în pericol vieţi umane şi inestimabile tezaure artistice!

După planul de buget, elaborat pentru proiectul activităţii de restaurare, efectuarea lucrărilor necesită 3.650.000 Ft + TVA. Pentru suma respectivă – cu implicarea noastră activă –, pe lângă cele două obiective din Budapesta (EPER–2013-63604, PÁLYAZATI AZONOSÍTÓ EGYH-EOR-13-0684, kód: REG-146817-6), Biserica Ortodoxă Maghiară a făcut cerere în cadrul unor proiecte de finanţare susţinute de Ministerul Resurselor Umane pentru Biserici. Din păcate, Episcopia noastră a primit numai o parte din suma solicitată, sumă ce permite doar realizarea parţială a planurilor din Budapesta. Am apelat şi la autorităţile administrative din oraşul Mişcolţ, care ne-au asigurat de sprijinul lor, dar dată fiind situaţia materială actuală, oraşul nu poate să asigure finanţarea totală. Vom încerca să contactăm şi companiile locale.
Suntem conştienţi de faptul că în zilele noastre majoritatea oamenilor suferă din cauza lipsurilor materiale. Totuşi îndrăznim să Vă rugăm, dragi fraţi şi surori, prieteni, doritori de bine, să contribuiţi cu donaţii la salvarea bisericii noastre! Cu prilejul „Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor” s-au adunat 100.000 Ft. Vă mulţumim foarte mult pentru sacrificiu! Membrii bisericii noastre sunt gata să contribuie şi prin muncă în comun la salvarea acestui monument. Orice sprijin, orice ajutor, oricât de mic, este binevenit şi îl primim cu mare recunoştinţă.
Vă rugăm să ajutaţi la salvarea acestei biserici ortodoxe de o rară frumuseţe, din Mişcolţ! Vă aşteptăm, aşadar, donaţiile dumneavoastră în contul:
Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Deák tér 7.
Számlaszám (Numărul de cont): Budapest Bank 10102718-10371815-00000002
IBAN: HU46 10102718 10371815 00000002
Swift: BUDAHUHB
Megjegyzés (Notă): A Templom megmentésére (Pentru salvarea bisericii).
Dumnezeu şi Maica Domnului să vă ajute! În numele Parohiei Ortodoxe Sfânta Treime din Mişcolţ: Tatárka Kirill, preotul paroh însărcinat (kirilltatarka@gmail.com)

Comentarii