Centrul Budapestei se mută în Curţile Gojdu

Un blog despre Budapesta a aşezat de curând centrul Capitalei ungare în Curţile Gojdu. Scopul paginii varosban.blog.hu este acela de a prezenta o imagine plăcută a Capitalei ungare, de a ne invita într-un oraş care poate fi îndrăgit şi în care e bine să trăieşti.
Ani de-a rândul, Curţile Gojdu din plin centrul Budapestei au fost ca nişte ascunzători de stafii. Casele fostului avocat şi mare mecena de origine aromână, Emanuil Gojdu, se găsesc în mijlocul cartierului evreiesc, între străzile Király şi Dob. Zeci de ani, cel care trecea prin Curţile Gojdu era primit doar de câteva ziduri înnegrite, cu ferestre oarbe, acoperite cu folii negre de plastic.
Azi, Curţile Gojdu strălucesc, datorită investitorilor, noilor proprietari de locuinţe şi întreprinzătorilor cu baruri şi restaurante, care s-au mutat în clădirile vechi, dar renovate într-un stil foarte elegant. Amintirea celui care a construit aceste case, Emanuil Gojdu, este păstrată doar de două plăci memoriale, una aşezată la intrarea principală dinspre strada Király, iar cealaltă pe o clădire de la marginea Curţilor, care adăposteşte Capela ortodoxă română. Acolo numele lui Gojdu este pomenit la slujbe şi în rugăciuni.
Renovarea curţilor s-a terminat în anul 2008, dar a fost nevoie de aproape 5 ani ca întreprinzătorii să-şi dea seama de frumuseţea şi avantajele locului. Primii oameni curioşi au fost atraşi de târgurile de duminică, numite Gouba, după care s-au deschis aici tot mai multe cafenele. Apoi, cam din vara anului trecut, s-au deschis pe rând restaurante, pizzerii, baruri şi berării. Turiştii care trec prin această zonă se simt ca într-un oraş mediteranean.
(Sursa imaginilor: varosban.blog.hu, gouba.hu)




Comentarii