La Festivalul Pogăciţelor s-a lansat o nouă carte despre românii din Chitighaz

La sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 17–18 august, s-a organizat la Chitighaz a şaptea ediţie a Festivalului Pogăciţelor. Corturile amenajate în centrul satului au adunat sătenii la diferite programe folclorice, gastronomice şi distractive. Comunitatea românească din această localitate a putut sărbători apariţia unei noi cărţi a profesoarei pensionare Maria Sarca Zombai: Obiceiuri de nuntă/„uspăţ” la românii din Chitighaz.

După cuvântul de deschidere, rostit de primăriţa Maria Gyuricska Kalcsó, a urmat ceremonia de sfinţire a pâinii de către preotul ortodox Florin Olteanu şi preotul catolic Kalaman János. În sala mare a căminului cultural a avut loc deschiderea expoziţiei fotodocumentare a profesoarei pensionare Maria Sarca Zombai şi lansarea cărţii despre obiceiurile de nuntă/„uspăţ” la românii din Chitighaz.

„M-am bucurat foarte mult că la vernisajul expoziţiei din anul acesta ne-a onorat cu prezenţa ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula. I-au cinstit pe românii din Chitighaz în număr destul de mare şi alţi diplomaţi români şi mai mulţi consăteni. Oricât erau de simpli oamenii, pentru a-şi mărita fata sau a-şi însura băiatul au făcut mari eforturi, ceea ce am încercat să expun în fotografii. Trebuie să păstrăm aceste documente şi să le arătăm şi altora că mica noastră comunitate a fost sârguincioasă, cinstită şi a făcut totul nu numai pentru familiile lor ci şi pentru satul acesta”. După această introducere, doamna Zombai i-a invitat pe cei prezenţi să admire expoziţia fotodocumentară, care după cum a mărturisit şi primăriţa localităţii este o expoziţie cu o tradiţie de şapte ani.
„De treizeci de ani îndeplinesc funcţia de ofiţer al stării civile din Chitighaz. Pot să spun că obiceiurile de nuntă din această localitate sunt subiectele mele preferate. Sunt mândră de faptul că Maria Sarca Zombai a adunat într-o carte aceste obiceiuri de nuntă”, ne-a mărturisit primăriţa Chitighazului.
Exact la un an de la apariţia primei cărţi a Mariei Sarca Zombai despre istoria şcolii româneşti din Chitighaz, a apărut a doua carte cu titlul: Obiceiuri de nuntă/„uspăţ” la românii din Chitighaz. Profesoara pensionară lucrează din suflet pentru comunitatea din Chitighaz.
− Oamenii din sat mi-au trezit în suflet dorinţa de a face lucrul acesta pentru ei. Merită să fie expuse în fotografii sau în carte aceste bogăţii, pentru că oricât de grea le-a fost viaţa, au reuşit să facă aceste lucruri. Dacă vorbim despre nuntă, atunci trebuie să spun că familiile au depus mari eforturi pentru realizarea ei. Din anul 2006, de când a debutat Festivalul Pogăciţelor, în fiecare an aranjez o expoziţie prin care le prezint românilor din sat şi nu numai că avem o comunitate în care oamenii îşi păstrează obiceiurile. Îi cunosc pe toţi oamenii şi pe copiii din sat. Dar nu numai pe ei, ci i-am cunoscut şi pe cei care au trăit pe vremea bunicilor, străbunicilor mei. Am început colecţionarea materialului când am predat la şcoală disciplina de cultură şi civilizaţie românească. Fiindcă nu am avut manual, am adunat de la săteni tot felul de obiecte, prin care le-am făcut cunoscută copiilor viaţa de odinioară. Atunci am început mai temeinic să adun materialele acestea. Dar i-am făcut şi pe copiii de la şcoala generală să adune obiecte, ca să se mândrească cu trecutul lor. Dorinţa mea a fost ca această carte să o dedic familiei mele Sarca, care a primit porecla de „grănciuleşti”. În realizarea cărţii m-a sprijinit familia mea, directoarea Editurii NOI, Eva Iova Şimon, Rotar Györgyné (Tuţi) şi primăriţa localităţii Chitighaz. Fără ei cartea aceasta nu ar fi putut apărea. Le mulţumesc şi pe această cale.
A. Cioca




Comentarii