Anul şcolar 2013/2014 aduce multe schimbări


1 septembrie 2013 a adus mari schimbări în învăţământul din Ungaria: frecventarea obligatorie a şcolii până la vârsta de 16 ani; predarea în şcoli va dura în fiecare zi până la ora 16.00; legea a redus drepturile comitetului de părinţi; în fiecare şcoală va fi prezent un poliţist pentru menţinerea ordinii; numărul orelor obligatorii ale profesorilor a crescut de la 22 la 26; un profesor trebuie să petreacă 32 de ore săptămânal la şcoală; introducerea obligatorie a disciplinei educaţie fizică în clasele 1, 2, 5, 6, 9 şi 10; orele obligatorii pentru clasa a 5-a sunt 31, iar cei de clasa 1 vor sta în bănci 28 de ore săptămânal; s-a introdus predarea disciplinei eticii sau a religiei, la liberă alegere. Acestea sunt cele mai importante schimbări care au intrat în vigoare. Ca să aflăm ce modificări au intervenit la şcolile româneşti din Ungaria, ne-am interesat de la directorii instituţiilor româneşti.
Luni a început oficial anul şcolar 2013/2014 la Şcoala generală din Aletea, unde la ora actuală învaţă 40 de elevi. De la 2 septembrie, în clasa întâi învaţă 5 elevi. Diriginta lor este învăţătoarea Simona Müller, originară din Micherechi. Corpul didactic constă din 8 profesori şi doi profesori externişti.
La şcoala generală din Apateu, noul an şcolar a debutat cu un efectiv de 83 de elevi. Dintre aceştia, 9 învaţă în clasa întâi a căror învăţătoare timp de patru ani va fi Karap Józsefné. Şcolarii mici vor învăţa limba română săptămânal cinci ore, în plus vor face cunoştinţă cu cultura poporului român, o oră în fiecare săptămână. Învăţătoarea lor va fi Maria Berényi Sáfrány. De la 1 septembrie, şcoala din Apateu dispune doar de doi profesori de limba română, în persoana doamnelor Maria Berényi Sáfrány şi Oláh Ildikó, în urma retragerii învăţătoarei Melinda Hajnal Elekes.
La şcoala generală „Lucian Magdu” din Bătania, deschiderea anului şcolar a avut loc vineri, 30 august. În clasa întâi vor învăţa 22 elevi a căror învăţătoare va fi Sidonia Mac. Efectivul şcolii este de 109 de elevi. Din acest an şcolar, în corpul didactic este angajată învăţătoarea Dana Ancuţa Marcela, originară din Arad. Limba de predare la disciplinele educaţie fizică, cânt, desen, tehnică, istorie şi în ciclul primar la matematică este limba română.
Şcoala din Bedeu numără în total 18 elevi. În clasa întâi învaţă 3 copii, învăţătoarea lor fiind Elena Nagy. Directoarea şcolii generale din Bedeu Elena Silaghi ne-a informat că la fel ca toate şcolile româneşti din Ungaria şi elevii claselor 5, 6 şi 7 învaţă din manualele noi, editate prin proiectul european TÁMOP.
La şcoala din Chitighaz, 20 de copilaşi au devenit elevii clasei întâi, a căror învăţătoare este Maria Abrudan. În prima clasă, elevii însuşesc limba română 5 ore săptămânal. Efectivul şcolii este de 142 de elevi.
La Micherechi, deschiderea noului an şcolar a avut loc pe 2 septembrie. Efectivul total al şcolii este de 126. În băncile clasei întâi s-au aşezat 15 copilaşi, a căror învăţătoare este Maria Martin. Din luna septembrie a acestui an au venit la Micherechi doi pedagogi români din Bihor, o profesoară şi o educatoare, ceruţi de către conducerea primăriei şi a şcolii din Micherechi.
La Săcal, 8 elevi vor fi de clasa întâi. Învăţătoarea lor este Eva Bonţa Túri. La şcoală s-au înscris 97 de elevi. Şcoala generală din Săcal (care este comasată cu şcolile din Bedeu şi Körösnagyharsány) a fost preluată de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria pe 31 decembrie 2012.
Deschiderea noului an şcolar la Şcoala Generală şi Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Jula a avut loc duminică, 1 septembrie, în sala festivă a Centrului cultural. Şcoala generală, clasele I-VIII şi Liceul „Nicolae Bălcescu”, numără în acest an 345 de elevi, dintre care 34 de elevi în clasa întâi, formând (pentru prima dată în istoria şcolii generale) două clase paralele şi 40 de elevi în clasa a IX-a, la rândul lor împărţiţi în două clase paralele. Evenimentul a fost deschis de directoarea Maria Gurzău Czégledi, iar PS Părinte Siluan, Episcopul Julei, a săvârşit slujba de Te Deum la deschiderea anului şcolar. De la 1 septembrie, instituţia a fost preluată, din punct de vedere administrativ, de către Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, astfel la serbarea de deschidere a adresat celor prezenţi câteva cuvinte şi preşedintele AŢRU, Kreszta Traján, evocând principiile care vor sta la baza relaţiilor dintre instituţia pe care o conduce şi instituţia de învăţământ nou preluată. Doi dintre profesorii acestei şcoli, ajunşi la vârsta pensionării, au fost omagiaţi în mod deosebit, este vorba de prof. Florin Olteanu, după o activitate de 33 de ani desfăşurată în cadrul Şcolii generale şi Liceului românesc din Jula, a primit o medalie din partea domnului Petróczki Zoltán, directorul circumscripţiei şcolare din Jula a Institutului „Klebelsberg” pentru învăţământ, iar profesorul Nicolae Luţai, după o activitate de 40 de ani în cadrul liceului, a ieşit anul acesta la pensie, fiind apreciat din partea liceului pentru munca depusă. La începutul şi sfârşitul manifestărilor, grupul coral „Unic” al liceului a interpretat câteva piese cu conţinut religios. La eveniment au mai participat: Valerică Bojian, Secretar I în cadrul Ambasadei României la Budapesta, Ana Oros Şimon, referent cu învăţământul din cadrul AŢRU, Ana Rocsin Nagy, preşedintele Fundaţiei „Pro Discipulis”.
Ana Cioca

Comentarii