Şcoala din Jula are, pentru prima dată, clase paralele - Interviu cu învăţătoarele Eva Pătcaş Sabău şi Maria Rocsin Bányai din Jula

Clasa întâia A

Clasa întâia B
Şcoala generală „N. Bălcescu” din Jula numără în acest an şcolar cei mai mulţi copii în clasa întâi. Este primul an şcolar în istoria şcolii generale când s-au format clase paralele. Micii şcolari vor pătrunde în tainele scrisului, cititului şi socotitului cu ajutorul învăţătoarelor Eva Pătcaş Sabău şi Maria Rocsin Bányai, care se ocupă de ei cu dragoste părintească şi cu multă răbdare.
Elevii de clasa întâi au materii noi la şcoală, din septembrie anul acesta este încadrată predarea eticii sau a religiei. Ministerul Resurselor Umane a hotărât ca părinţii la înscrierea copiilor la şcoală să aleagă dintre aceste două materii. Limba română va fi predată în cinci ore săptămânal şi vor avea în plus o oră de cultură şi civilizaţie românească. Dăscăliţele au o vechime de aproape 30 de ani în învăţământ.

– Am terminat la Liceul „Bălcescu” în anul 1982. Diriginta mea a fost Aurica Negrău, de care îmi aduc aminte cu mult drag. M-a ajutat în cursul anilor să îndrăgesc limba română, pe care eu am învăţat-o de la părinţi. Sămânţa a fost aşezată în copilăria mea. Ca învăţător model mi-a fost doamna Maria Martin pentru care am devenit şi eu învăţătoare. A fost un exemplu pentru mine, ţinuta, conduita ei, felul cum ne-a instruit. După terminarea studiilor superioare de la Dobriţân, am devenit învăţătoare în anul 1985. M-am întors în satul meu natal Micherechi, acolo am predat cinci ani. Împreună cu soţul meu ne-am decis să ne mutăm la Jula. Din anul 1990 predau la această şcoală. În anul acesta am început al 29-lea an şcolar. Fiindcă mi-a dat Dumnezeu un băiat, trei ani am stat în concediu matern. De atunci, din ’94 mereu predau în clasele 1–2, fiindcă această generaţie stă cel mai aproape de sufletul meu, a început să ne povestească învăţătoarea Eva Pătcaş Sabău.
– Câţi copii aveţi acum în clasă?
– Acum am 16 copii. Este primul an în istoria şcolii generale din Jula când clasa întâi porneşte cu clase paralele. Situaţia s-a schimbat, însuşirea limbilor străine a ajuns pe primul loc. Părinţii aleg această şcoală tocmai din acest motiv.
– Care este componenţa clasei?
– Am elevi care aparţin acestei comunităţi sau provin din familii mixte, dar întâlnim şi copii ai căror părinţi nu au nici o legătură cu comunitatea românească din Ungaria, dar doresc ca pruncii lor să înveţe limba. Acest fapt este îmbucurător pentru noi, dar este şi o mare responsabilitate. Am predat la Micherechi pentru copii pur români, care au adus limba din familie. Treptat şi eu m-am acomodat şi am fost nevoită să caut căile care sunt potrivite aici, fiindcă este un mediu maghiar. La institutul pedagogic am învăţat să predau limba română pentru copiii români. Dar trebuie să găsim acele metode pe care putem să le aplicăm în prezent. Este o muncă foarte grea, totodată frumoasă, în care trebuie să te dăruieşti din tot sufletul şi din toată inima.
– Aceşti copii care sunt aici de patru zile în mâinile Dumneavoastră vin de la grădiniţe diferite. Ce bagaj de cunoştinţe au?
– Am câţiva copii care ştiu bine româneşte, ei sunt nucleul, iar cei care au venit de la grădiniţe maghiare sunt încurajaţi de către ei.
– Copiii vă iubesc aşa cum v-aţi fi dorit?
– Exact aşa. Eu vreau să devin în faţa lor un model. Sunt convinsă că trebuie să le arăt că sunt perseverentă şi hotărâtă. E necesar să fim parteneri, dar respectul trebuie să fie reciproc. Dacă toate aceste lucruri sunt încununate cu iubire atunci această iubire o primesc şi eu de la ei, ne-a mărturisit Eva Pătcaş Sabău.
*
Pentru Maria Rocsin Bányai este primul an când este învăţătoare la copii de clasa întâi.
– Lucrez deja de 27 de ani în învăţământul românesc din Ungaria, dar este primul an când am primit clasa întâi, fiindcă până acuma am predat numai în clasele mai mari, clasele 3–4. În acest an am 17 copii. Trebuie să mă obişnuiesc cu noile metode, deşi în fiecare an trebuie aleasă o nouă metodă pentru că copiii sunt diferiţi.
– Prin ce se deosebeşte anul acesta de ceilalţi ani?
– În primul rând, predarea eticii este o noutate, în al doilea rând s-a ridicat numărul orelor pentru copii.
– Fiind învăţătoare cu mulţi ani de experienţă la catedră, ce părere aveţi despre faptul că un elev de clasa întâi are săptămânal 27 de ore?
– Cred că va fi foarte obositor pentru ei, pentru că două zile dintr-o săptămână au şase ore. Fiindcă suntem în clasa întâi, în fiecare zi avem educaţie fizică, din care o oră facem dans şi mişcare, în cadrul căreia vom învăţa jocuri şi dansuri populare româneşti şi jocuri de copii cu multă mişcare, care ajută la întărirea organismului. Trebuie să le introducem în orar câte-o oră cu lucruri de mână sau cânt ca să se poată puţin relaxa.
– La şcoala din Jula copiii vor sta în bănci până la ora patru?
– Cei mici şi până acum au stat la şcoală până la ora patru. Acum noi nu am introdus ore după masă, ca alte şcoli. Ocupaţiile de după prânz sunt ţinute de alţi colegi, cu care mereu consultăm despre lecţiile care trebuie să fie învăţate. Copiii ai căror părinţi nu vorbesc limba română primesc din partea învăţătorilor ajutor la învăţarea limbii.
– De unde provin copiii?
– Avem câţiva copiii din Micherechi: Glória Galovicz, Grigore Gurzău, Carolina Martin, Daniel Borszéki, Vasile Martin şi Blaziu Cozma. Mai sunt câţiva copii care provin din familii mixte, ceilalţi sunt pur unguri.
– Cum aţi petrecut împreună primele patru zile?
– Copiii s-au acomodat foarte repede, deşi au venit din patru grădiniţe. Fiecare şi-a găsit foarte repede prietenul.
A. Cioca

Comentarii