Catedrala Episcopală din Jula se restaurează

Începând de săptămâna trecută, la Catedrala Episcopală din Jula au început lucrările de restaurare atât în interior, cât şi în exterior. Se vor face lucrări de restaurare şi conservare a picturii, se va restaura tencuiala din exterior, iar în parcul din spatele Episcopiei vor fi amplasate un altar de vară şi două porţi din lemn, toate acestea cu ajutorul unui proiect european transfrontalier pe tema dezvoltării turismului religios în judeţele Arad – România şi Bichiş – Ungaria. 

Proiectul a fost înaintat în urmă cu aproximativ doi ani de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (ca partener principal şi conducător de proiect), împreună cu Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia „Pentru Dezvoltarea Localităţii Otlaca-Pustă”. Lucrările proiectului trebuie să se încheie până la sfârşitul lunii martie a anului 2014. Despre ce cuprinde acest proiect european şi ce urmează să se realizeze la Catedrala din Jula şi la casa parohială din Otlaca-Pustă, unde se lucrează de mai multe zile, Preasfinţitul Episcop Siluan, coordonatorul proiectului ne-a mărturisit: „Proiectul european de care dispunem a străbătut toate etapele necesare şi a ajuns până în acest punct în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece la executarea propriu-zisă a lucrărilor. Nu este vorba numai de lucrări de restaurare sau de lucrări de construcţie, care se vor executa fie aici la Catedrala Episcopală din Jula, fie la Otlaca-Pustă sau Arad, ci este vorba şi de diferite programe comune. O parte dintre acestea s-au făcut deja pe parcursul anului şi încă mai urmează să se desfăşoare pe viitor. Tot în cadrul acestui proiect trebuie să amintim şi Paraclisul de lemn, care a fost deja ridicat şi inaugurat la Otlaca-Pustă, la Centrul pentru familii şi tineret.” 

Meşteri din Budapesta vor renova interiorul
Conform celor spuse de PS Siluan, lucrările care urmează să se facă tot în cadrul proiectului amintit, lucrări de restaurare interioare şi exterioare, care erau necesare la Catedrala Episcopală din Jula, acestea sunt mult mai delicate sau mai complicate, deoarece biserica este şi monument istoric şi atunci este nevoie de aprobarea Oficiului Monumentelor Istorice, fiind vorba de o lucrare mult mai costisitoare, de restaurarea picturii vechi, care a fost executată şi completată de un meşter din Budapesta în urmă cu multe zeci de ani şi care trebuie să fie restaurată, conservată şi menţinută în continuare. „Era destul de afectată tencuiala la catedrală, uneori chiar căzuse tencuiala şi prezenta un risc pentru credincioşii care veneau la slujbă şi cred că aceasta este partea centrală a lucrărilor care se vor efectua la catedrala noastră. Pentru această restaurare interioară avem un meşter din Budapesta cu echipa dumnealui, care se va apuca de aceste lucrări la începutul lunii octombrie. În curând, printr-o altă firmă de construcţie, care este şi firma antreprenoare pentru toate firmele celelalte care execută lucrări la Catedrală, vor începe lucrări de restaurare la exteriorul bisericii, pentru că şi acolo au fost câteva probleme, la turla bisericii, dar şi la ceilalţi pereţi exteriori, datorită trecerii timpului, datorită apei fluviale, etc.”, a mai spus PS Episcop Siluan.

Parcul busturilor se va transforma în parc liturgic
„Tot în cadrul acestor lucrări care vor fi efectuate la Catedrală mai sunt cuprinse executarea unui altar de vară din lemn, mobil, şi care va fi construit în parcul din dreapta Catedralei, care este în proprietatea bisericii, unde există cele două busturi, ale lui Moise Nicoară şi Liviu Rebreanu”, ne-a mărturisit PS Siluan. Preasfinţia Sa ne-a mai spus că în centrul acestui parc al Episcopiei va fi montat acest altar de vară pe care, în timpul verii şi când timpul este favorabil, se pot efectua şi slujbe în aer liber, slujbe care au şi ele la rândul lor o frumuseţe aparte. Parcul acesta va fi îngrădit prin două porţi de lemn, într-un stil specific românesc. O poartă va fi amplasată în partea dinspre Episcopie a parcului, şi o poartă în partea dinspre altarul Catedralei, tot pe terenul Episcopiei. Astfel, acest „parc al busturilor”, se va transforma pe timpul verii într-un parc liturgic, care să atragă atât credincioşii cât şi turiştii la slujbele care se vor efectua în aer liber.

Casă parohială nouă la Otlaca şi parc ecumenic la Arad
Şi la fostă casă parohială de la Otlaca-Pustă sunt în curs de efectuare lucrări de restaurare, care vor permite ca acest imobil să fie folosit şi ca un fel de muzeu al spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti, inclus în acelaşi circuit turismului religios între România şi Ungaria în cele două judeţe. În cadrul aceluiaşi proiect, la Arad, în cadrul parohiei de la Micălaca Nouă va fi amenajat un parc generos, care se găseşte în jurul bisericii de acolo, biserică care este tot în curs de executare a unor lucrări provenite din alte fonduri şi care se doreşte să fie un parc ecumenic, cu fântâni arteziene, cu chioşcuri de socializare şi cu scene unde se vor putea realiza anumite evenimente religioase.
A.B.

Comentarii