Micii căluşari din Budapesta

În săptămâna 28 octombrie–3 noiembrie, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta împreună cu Autoguvernarea românească din cartierul XI au organizat o tabără de dansuri populare româneşti pentru copii între 6 şi 12 ani. 
Membrele Asociaţiei împreună cu deputaţii români din cartierul XI al Budapestei s-au gândit ca pe perioada vacanţelor şcolare să organizeze câte o activitate interesantă care să atragă copiii şi să-i ţină aproape de limba maternă şi de tradiţiile strămoşeşti. Astfel, au fost organizate două tabere de iconografie pe sticlă în vacanţa de toamnă a anului trecut şi respectiv în vacanţa mare a acestui an, sub îndrumarea părintelui paroh de la Jaca, Cosmin Pop. 

Pentru vacanţa din această toamnă, organizatorii au invitat din judeţul Olt pe vătaful şi coregraful George Dulescu şi pe coregraful Ilie Negruţ, care timp de o săptămână au învăţat copiii din Budapesta dansuri din Oltenia. Tabăra este o continuare a orelor de dans care au loc în fiecare duminică într-una din încăperile clădirii din strada Holló, unde funcţionează Capela Ortodoxă Română şi Aşezământul Monahal Sfântul Ioan Botezătorul. Noutatea taberei constă în faptul că a început şi formarea unui grup de căluşari la Budapesta. Organizatorii speră că prin aceasta au demarat un proiect de lungă durată, iar entuziasmul şi talentul celor 12 copii, care au ales ca în vacanţă să participe în fiecare zi la orele de dans, pare să confirme că această frumoasă activitate va prinde rădăcini.


Micii căluşari au reuşit într-o săptămână nu numai să înveţe primele litere din „abecedarul căluşarului”, dar s-au îndrăgostit de acest dans. În încheierea taberei, copiii au prezentat un mic spectacol de dans popular românesc. Pentru micii căluşari, cu sprijinul financiar al Autoguvernării româneşti din cartierul XI, au fost cumpărate din România cămăşile şi brâurile, urmând ca pe parcurs să se completeze costumele specifice acestui dans.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii