Renovări la biserica din Jaca şi o casă parohială nouă

De mai mulţi ani, la biserica ortodoxă română din Jaca s-a simţit nevoia unor lucrări de întreţinere şi reparaţii. În urmă cu patru ani, printr-un sprijin din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la Bucureşti au fost făcute lucrări de restaurare la acoperişul bisericii. Rezolvarea problemelor legate de biserica şi casa parohială din Jaca s-a aflat de mai multă vreme şi pe lista obiectivelor avute în vedere de Comisia mixtă interguvernamentală româno-maghiară. În cadrul acestei înţelegeri, printr-un sprijin din partea Statului Ungar, urmează să mai fie executate pe viitor lucrări de restaurare la turlă şi la zidurile din exterior. Vopsitul interior şi schimbarea uşilor şi a ferestrelor s-a făcut anul acesta, iar de câteva zile parohia Jaca dispune şi de o casă parohială nouă. Despre toate acestea am stat de vorbă cu părintele paroh, Cosmin Pop, preot în Bihorul unguresc, la Jaca, dar şi la bisericile ortodoxe din Darvaş, Vecherd şi Peterd.

Biserica, oglinda comunităţii
La aceasta biserică, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea (1791), pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, mai sunt încă necesare şi alte lucrări de restaurare exterioare, la turnul şi zidurile bisericii. „S-a simţit demult nevoia unor reparaţii generale la sfânta biserică. Astfel, împreună cu credincioşii bisericii, cu sprijin de la Autoguvernarea Românească din localitate, cu o sumă de 500 de mii de forinţi din partea Primăriei şi cu fonduri de la parohie, s-a făcut atât o curăţenie generală, cât şi restaurări la bisericuţa din Jaca. Lucrările s-au executat în luna august 2013. Au fost schimbate cele trei ferestre de lemn de la turla bisericii, au fost cumpărate două uşi noi la cele două intrări în biserică (acestea realizate din banii Autoguvernării Româneşti şi cu fonduri de la parohie), iar tencuiala interioară, vopsitul şi alte mici reparaţii, cumpărarea de covoare noi, vopsitul pardoselii etc., s-au putut realiza cu fondurile primite de la Autoguvernarea locală. Interiorul bisericii a fost într-o stare jalnică şi a fost mare nevoie de aceste reparaţii. Sigur că omul se poate ruga oriunde, nu contează că biserica e nouă sau nu, însă când îţi vin la biserică oaspeţi sau străini, te simţi mai bine dacă ai o biserică frumoasă şi curată. Biserica este şi oglinda comunităţii”, ne-a mărturisit părintele Cosmin Pop.




Casă parohială nouă 
Vechea casă parohială de la Jaca, care fusese construită în anul 1930, a trebuit să fie demolată în urmă cu 5 ani. La solicitarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, cu ajutorul primarului din localitate, preotul paroh a locuit până în prezent cu familia într-un imobil al Primăriei. Însă anul acesta, în cursul lunii martie, printr-un sprijin financiar din partea Statului Ungar, a fost achiziţionată o nouă casă parohială, sprijin oferit prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta. A fost cumpărată o casă frumoasă, iar din fondurile rămase aceasta a fost şi restaurată, lucrările fiind efectuate de o echipă de muncitori aparţinând firmei Kröber KFT, condusă de domnul Gál András, firmă care a încheiat lucrările de restaurare pe 10 octombrie 2013, zi în care a fost dat imobilul în folosinţă. „Ni s-a împlinit un vis, ca după atâţia ani să avem aici, la Jaca, o casă parohială, aici fiind şi centrul celor patru parohii pe care le administrez. După ce cinci ani am stat în casa primăriei este o bucurie să avem casa noastră. Eu cred că este o bucurie atât pentru noi, cât şi pentru credincioşi şi pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria”, a mai spus pr. Cosmin Pop. 
Prin achiziţionarea noului imobil şi amenajările care s-au făcut s-a rezolvat o doleanţă importantă a comunităţii din Jaca, de a avea o biserică frumoasă şi curată şi de a avea o casă parohială corespunzătoare, pentru ca preotul să-şi poată desfăşura aşa cum se cuvine activitatea pastoral misionară la românii din Bihorul unguresc. 
Anca Butar

Comentarii