Dubaşii din Băteşti au colindat la românii din Jula

În ultimul deceniu, în preajma sărbătorii Naşterii Domnului, un grup de colindători din părţile Făgetului (judeţul Timiş), însoţiţi de domnul Ioan Oltean, preşedintele Asociaţiei Cultural Artistice „Făgeţeana”, vin de fiecare dată să-i colinde pe românii din Ungaria. 
Anul acesta au venit să vestească Naşterea Mântuitorului Isus dubaşii din Băteşti, judeţul Timiş, care au colindat pe la mai multe instituţii din Jula, pe care i-am surprins colindând la Liceul „N. Bălcescu”, unde însoţiţi de „Turca” tradiţională au făcut senzaţie şi în rândul elevilor. 

Dubaşii sunt de obicei tineri feciori îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei de unde provin, cu cojoace şi căciuli de blană, organizaţi în cete conduse de un „vătaf”. Ei sunt însoţiţi de muzicanţi, care le cântă la taragot şi saxofon „Marşul dubelor”, al cărui ritm îl susţin la unison, bătând pe tobele confecţionate din piele de viţel. Nu ai cum să nu auzi sau să nu observi ceata de dubaşi.
Pe 12 decembrie, dubaşii au fost aşteptaţi de cadrele didactice şi de copiii de la şcoala generală şi liceul românesc în aula instituţiei, în jurul unui brad frumos împodobit, unde colindul românesc a umplut sufletele tuturor cu mare bucurie. 
Domnul Ioan Oltean, însoţitorul grupului, şi-a exprimat bucuria de a se afla din nou la Jula, în calitate de prieten şi apropiat al comunităţii româneşti din Ungaria şi i-a prezentat pe colindătorii din acest an, pe dubaşii din Băteşti şi pe ceilalţi oaspeţi de seamă printre care s-a numărat şi cântăreaţa de muzică populară Lia Lungu, care trăieşte de mai bine de 20 de ani la New York, şi care înainte cu o seară a avut un concert extraordinar la Centrul Cultural Românesc din Jula. Atât tinerii dubaşi cât şi ceilalţi artişti, au cântat frumoasele colinde româneşti, creând o adevărată atmosferă de sărbătoare, iar la sfârşit au colindat împreună cu copiii, dubaşii oferindu-le posibilitatea de a bate tobele împreună. 
A.B.

Comentarii