Expoziţia „Icoana din fereastră”

Miercuri, 4 decembrie, cu începere de la ora 18.00, Institutul Cultural Român din Budapesta organizează în sălile de expoziţie din str. Izsó nr. 5 vernisajul expoziţiei „Icoana din fereastră”, realizată de Grupul de Artă Religioasă „Deisis” din Târgu-Mureş.
Plecând de la sugestiile de simbolistică teologică, „icoana – fereastră între cer şi pământ”, Grupul de Artă Religioasă „Deisis” a valorificat în sens real ferestrele caselor, pentru a configura în compoziţii tematice coerente icoane.

Constituirea Grupului de artă religioasă „Deisis” la Târgu-Mureş a marcat o cotitură decisivă în promovarea valorilor artei bisericeşti. În proiectele lor, artiştii au reunit şi au valorificat tradiţia iconografică în forme de exprimare tematică sau compoziţională, fără ruperea de canon sau de rigorile picturii de icoane.
Marcel Naste a venit cu notele sale personale, atât în încercările de interpretare a formelor iconografice bizantine, cât şi în ciclul de „Prapuri” – o valorificare inspirată a semnului crucii ca purtător de biruinţă. Pe de altă parte, Klára Balázs a descoperit energii creatoare dincolo de profesiunea ei, remarcându-se în pictura de icoane pe sticlă prin acurateţe cromatică şi inventivitate compoziţională, pe spaţii mari, dar păstrând rafinamentul în detalii.
Pornind de la succesul expoziţiei de icoane „Schimbarea la faţă – tradiţie şi modernitate”, organizată la Biblioteca Naţională din Bucureşti în 2012, ICR Budapesta i-a invitat pe reprezentanţii Grupului de Artă Religioasă „Deisis” Marcel Naste şi Klára Balázs să expună o selecţie de 40 de lucrări (icoane pe sticlă, prapuri) la sediul ICR Budapesta. Expoziţia va putea fi vizionată până la 30 decembrie 2013.

Comentarii