Săptămâna limbii române la şcoala generală din Micherechi

Ediţia din acest an a Săptămânii limbii române a avut un scop principal: de a-i aduce pe copii cât mai aproape de limba moştenită de la părinţi şi bunici. Încântaţi şi motivaţi, elevii şcolii generale din Micherechi au încercat să demonstreze pe parcursul întregii săptămâni importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor. 





Cântecele şi dansurile româneşti, mai aproape de sufletul copiilor
Săptămâna limbii române şi-a deschis porţile în ziua de luni, 18 noiembrie. La orele prânzului a avut loc deschiderea oficială la Căminul cultural, care a început cu o scurtă scenetă, cu titlul „Noul director al şcolii”, în interpretarea elevilor din clasa a 7-a. (În varianta ei originală este interpretată de un singur actor român, Horaţiu Mălăele). După scenetă, a continuat programul cu un spectacol de karaoke în cadrul căruia elevii au interpretat melodii din repertoriul muzicii uşoare şi de petrecere româneşti. Concursul a fost gândit în scopul de a-i aduce pe copii cât mai aproape de cântecele şi dansurile româneşti. În opinia mai multor profesori, elevii s-au descurcat foarte bine. În finalul concursului de karaoke, până ce juriul a decis cine vor fi câştigătorii, toţi elevii au fost antrenaţi în cântarea unor melodii româneşti cunoscute. 
A doua zi a Săptămânii limbii române a continuat cu un concurs de citire expresivă, astfel că elevii care s-au înscris la acest concurs s-au aflat la bibliotecă. 
Concursul s-a încheiat cu următorul clasament:
Clasele 1–4:
Locul I: Petru Iova
Locul II: Ioan Poiendan
Locul III: Balint Ruja
Clasele 5–6:
Locul I: Leticia Denuţa
Locul II: Boglarca Cozma
Locul III: Bianca Croitor
Menţiune: David Iurasoc şi Daniel Gherasim
Clasele 7–8:
Locul I: Lavinia Bogdan
Locul II: Lois Ruja
Locul III: Aliz Mihuţ
Menţiune: Beatrix Boca şi Dora Puha





Demonstraţii de pictură, olărit şi dans popular românesc
Miercuri a fost un program mai vast, şcoala a avut invitaţi din România, un grup format din profesori şi elevi de la Clubul Copiilor din localitatea Ştei. Programul a cuprins o demonstraţie de pictură şi olărit şi un dans popular specific zonei Beiuşului. Despre eveniment ne-a vorbit profesoara Mihaela Baicu: 
„Am avut invitat pe domnul Raul Bocşe, care este cunoscut în ţară şi în afara ţării pentru că participă la foarte multe târguri ale meşterilor populari din România. Cu roata olarului le-a arătat elevilor cum se ridică un vas de lut în 5–7 minute, după care le-a pictat, dar le-a arătat şi cum este luat jos de pe roata olarului şi cum arată forma lui finală. Apoi, unul dintre ucenicii profesorului i-a ajutat pe copii să facă cu mânuţele lor mici obiecte din lut. Ajutaţi de aceşti elevi, şi copiii şcolii noastre au încercat să aibă propriile lor creaţii din lut”, ne-a destăinuit profesoara Baicu. Tot în ziua de miercuri, împreună cu Raul Bocşe a fost prezent şi directorul clubului din Ştei, Marius Boc, profesor de pictură, însoţit de un elev, care a desenat ceea ce copiii au realizat din lut. După aceste demonstraţii a avut loc un joc tradiţional din zona Beiuşului în interpretarea unei perechi de dansatori de la clubul elevilor. Spre finele programului s-a întins o horă mare în aula şcolii, chiar şi elevii şi profesorii au încercat să prindă paşii. În ziua de miercuri şi vineri, profesoara Baicu a îmbrăcat costum popular românesc, demonstrând apartenenţa la neamul românesc: „Am considerat potrivit ca în ziua de miercuri, când au venit dansatorii, fiind îmbrăcaţi în costume ca şi acesta, să mă îmbrac şi eu aşa. Am vrut să arăt în primul rând tinerei generaţii că nu este nici o ruşine a purta costume tradiţionale, în a-ţi pune baticul pe cap, în a purta accesorii care ţin de aceste costume, cum sunt colierele de mărgele sau brăţările. Vreau să scot în evidenţă faptul că este foarte important să nu pierdem din vedere aceste lucruri pentru că ne identifică ca şi popor”. 
Joi după-masă, la Căminul cultural s-a desfăşurat mult-aşteptatul concurs M-Factor. Acesta a constat în prezentarea unui dans modern pe muzică românească de către clasele 5–8, după care competiţia a continuat cu prezentarea unei strigături a celor cinci grupe din: Dózsa-telep, Újtelep, Uliţa ce’ mare, Sămoaca şi Telecele, iar apoi au urmat diferite concursuri pe regiuni. La acest concurs, grupa elevilor Telecele s-au clasat pe primul loc. La sfârşitul concursului, fiecare elev a primit din partea Autoguvernării Româneşti locale o felie de tort, iar şcoala le-a oferit cadouri şi dulciuri. 





Concursul „Gheorghe Martin” la a cincea ediţie
În urmă cu cinci ani, la iniţiativa profesorilor Gheorghe Netea şi Zoltán Ruja, şcoala a înfiinţat un concurs naţional care poartă numele fostului profesor şi inspector Gheorghe Martin. La competiţia din vinerea trecută, 22 noiembrie, au fost invitate toate şcolile româneşti din ţară şi şcolile unde limba română se predă ca obiect de studiu. Iniţiatorul Gheorghe Netea nu a putut fi prezent la deschiderea concursului de ortografie, dar directoarea Ana Sárközi a transmis mesajul profesorului: „Avem încă o posibilitate, o ocazie pentru copiii noştri şi cadrele didactice de la diferite şcoli româneşti să se întâlnească, să facă schimb de experienţă şi să-şi adâncească cunoştinţele de limba maternă în domeniul comunicării şi a scrisului corect… Şi anul acesta, pe cer o stea străluceşte mai intens în zilele acestea. Ne ocroteşte, ne sprijină şi ne luminează drumul pe care mergem, care e plin de greutăţi, dar merită să luptăm pentru limba şi identitatea noastră”, s-a aflat în mesajul fostului profesor al şcolii generale din Micherechi, Gheorghe Netea. 
Eleva Lavinia Bogdan a făcut o scurtă prezentare a vieţii profesorului Gheorghe Martin, după care directoarea adjunctă Ana Netea Benye a informat profesorii şi elevii despre desfăşurarea concursului. Testele au fost întocmite de profesoara Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română. După concurs, câţiva elevi de clasa a şaptea au prezentat sceneta „Five o’clock” de Ion Luca Caragiale, ei fiind pregătiţi de profesoara Mihaela Baicu, după care a urmat un dans popular, în coregrafia lui Nándor Cozma. Programul s-a încheiat cu anunţarea rezultatelor. La concursul din anul acesta au participat 29 de elevi de la şcolile din Aletea, Chitighaz, Jula, Bătania şi Micherechi. A fost premiat şi cel mai mic participant al concursului, elevul şcolii din Micherechi: Beniamin Somogyi. 
Clasele 3–4:
Locul I: Petru Iova
Locul II: Ştefania Scopeti
Locul III: Alexandra Francescu Lopăzan
Premiul special din partea Consulatului General al României la Seghedin i-a fost oferit elevului David Puha. 
Clasele 5–6:
Locul I: Daniel Gherasim
Locul II: Clara Fabiana Ristin şi Robert Rus
Locul III: Lilian Daniel
Premiul special din partea Consulatului General al României la Seghedin l-a primit elevul David Iurasoc, iar din partea Catedrei de Limba Română şi a Autoconducerii Românilor din Seghedin a fost premiată Ana Scopeti. 
Clasele 7–8:
Locul I: Sorana Hajnal Iorana Putin
Locul II: Andreea Olteanu
Locul III: Lidia Miron
Premiul special al Consulatului General al României la Seghedin i-a fost înmânat elevei Estera Ardelean, iar premiul Catedrei de Limba Română l-a primit eleva Vanesa Iurasoc. Autoguvernarea Românească din Micherechi a acordat premii speciale următorilor concurenţi din Micherechi: Ioan Poiendan, Debora Puha şi Lois Ruja. Premiul special din partea văduvei regretatului profesor Gheorghe Martin l-a primit elevul micherechian Daniel Gherasim. 
„Pentru zece minute care au fost prezentate în faţa publicului, s-a muncit săptămâni întregi”, ne-a mărturisit profesoara Baicu care i-a ajutat pe copiii clasei a şaptea, care au interpretat sceneta „Five o’clock”. „Atunci când m-am gândit la programul acestei săptămâni am avut ideea de a pregăti o scenetă. Luând mai multe aspecte în considerare şi vizionând la televizor, am ajuns la concluzia că această scenetă ar fi cea mai potrivită. Cu ajutorul tablei interactive, împreună cu elevii am vizionat sceneta interpretată de actori celebri români. Elevilor le-a plăcut foarte mult, s-au amuzat şi s-au ambiţionat că şi ei vor putea face aşa ceva. Faptul că ei şi-au dorit foarte mult a făcut ca lucrul acesta să fie destul de uşor”, ne-a spus profesoara Baicu.

Realizări încoronate de mult succes
Directoarea şcolii generale din Micherechi, Ana Sárközi, consideră că strădaniile comune ale profesorilor şi elevilor din ultimele săptămâni au garantat un program de succes: „Cred că a fost un program foarte reuşit, aproape în fiecare zi pentru toţi cei 126 de elevi ai şcolii am avut organizate diferite programe. Pregătirile au început cu două-trei săptămâni mai devreme, copiii au învăţat piesele, dansurile, poeziile, poveştile. Consider că Săptămâna limbii şi-a atins scopul. Este important să menţionez că elevii au conversat în limba română între ei nu numai în cadrul concursurilor ci şi în pauză, în timp de joacă. Realizările, pe care le-am avut încununează munca, eforturile pe care le-am depus în câteva săptămâni”, ne-a declarat directoare şcolii. Pentru realizarea Săptămânii limbii române, şcoala generală din Micherechi a dispus de fonduri din proiecte TÁMOP, a mai primit sprijin de la Autoguvernarea Românească a judeţului Bichiş, de la Autoguvernarea Românească din Micherechi şi de la Primăria locală. 
Ana Cioca

Comentarii