Tradiţii vechi readuse în memoria comunităţii de azi

Institutul de Muzicologie care funcţionează pe lângă Academia Maghiară de Ştiinţe a organizat în zilele de 14–15 noiembrie o conferinţă pe tema „Cultura tradiţională a naţionalităţilor din Ungaria”. Iniţiativa a aparţinut doamnei Erdélyi Zsuzsanna, conducătoarea secţiei de Etnografie şi Artă Populară a Academiei Maghiare de Artă. În deschiderea conferinţei, Richter Pál, directorul institutului gazdă, a arătat că lucrările susţinute în cadrul conferinţei prezintă muzica folclorică a naţionalităţilor din Ungaria, iar aceste cercetări aduc nuanţe şi dimensiuni noi cercetărilor din domeniul istoriei culturii şi etnografiei din Ungaria.

În cadrul conferinţei au fost prezentate două prelegeri cu conotaţie românească: „Muzica populară a românilor din Ungaria, de la Micherechi” de Sebő Ferenc şi „Colindele româneşti în Ungaria de astăzi”, prelegere susţinută de cercetătoarea Emilia Martin. 
Cercetătoarea a arătat că obiceiul colindelor este foarte viu în zilele noastre, în România, pe tot cuprinsul ţării. În comunităţile româneşti din Ungaria, obiceiul colindelor în anii ’70–’80 mai era un obicei viu, considerat specific românesc. Astăzi mai apar reminiscenţe din texte ale colindelor chiar şi în acele localităţi în care nu se mai vorbeşte româneşte, acest fapt dovedind că era una din cele mai importante tradiţii ale comunităţii. Termenul folosit în Ungaria era de corindă. Mergeau cu colinda copiii în grupuri, feciorii sau femeile tinere. Colinda era un obicei ritualic, prevestitor de bine, apreciat nu numai de români, dar şi de maghiari. Emilia Martin a precizat că în urmă cu 5–6 ani a mai înregistrat colinde în satele româneşti din Ungaria. S-au mai păstrat până în zilele noastre colindele cu texte bisericeşti, care se cântă în preajma Crăciunului în biserici.
Deşi în forma sa veche, obiceiul colindatului s-a pierdut, ca şi alte tradiţii care şi-au pierdut funcţia originală, astăzi se cunoaşte o readucere în memoria comunităţii prin efortul bisericii care în preajma sărbătorilor de iarnă organizează atât concerte de colinde cât şi grupuri de colindători, care colindă familiile de români în Ajunul Naşterii Domnului.
În cadrul conferinţei au fost audiate înregistrări din arhiva institutului cu maestrul artei populare Teodor Covaci, cântând colinde în anii ’70, şi jocuri din Micherechi, precum bătuta, mânânţălu, ardelenescu, câmpinescu, duba. 
Emilia Martin a precizat că printr-un proiect susţinut de Institutul de Muzicologie s-a reuşit în ultimii ani digitalizarea a 300 de înregistrări vechi cu folclor autentic românesc. 
Gabriela Enea Elekes

Comentarii