Copiii, calculatorul şi Facebook-ul

Odată cu dezvoltarea tehnologiei moderne, dependenţa de calculator în rândul copiilor este un fenomen al secolului XXI. Sociologii şi psihologii au identificat multe efecte negative în activitatea şi comportamentul utilizatorilor de pe reţelele de socializare, cum este şi Facebook. Concluziile sunt îngrijorătoare mai ales în ceea ce-i priveşte pe adolescenţi. Astfel, Facebook-ul poate cauza probleme digestive, insomnii dar şi tendinţe agresive. Unele studii de psihologie au dovedit că aceia care utilizează prea mult reţeaua de socializare au rezultate mai slabe la şcoală şi absentează mai des. Totuşi, există şi efecte pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea empatiei virtuale. Un alt avantaj, mai susţin specialiştii, ar fi faptul că familiile îşi creează astfel mai uşor legătura. Limita dintre normal şi anormal este greu de sesizat, mai ales în cazul părinţilor care au copii mai mici. Pentru aceste cazuri specialistul în psihologie Monica Rocsin Sucigan din Jula are să ne dea câteva sfaturi. 

– Există numeroase reţele de socializare în ziua de astăzi. Aş vrea să vă întreb: ar trebui să se sperie un părinte al cărui copil are mai mulţi prieteni pe Facebook decât în realitate?
– Trebuie să ştim că există o mare deosebire între prietenii reali şi cunoscuţii virtuali de pe Facebook. După părerea mea, lista mare a cunoscuţilor de pe Facebook nu ar însemna un caz de îngrijorare pentru părinţi. Reţelele de socializare au aspectele lor pozitive şi negative. Este important să utilizăm Facebook-ul fără exagerare. Câteva lucruri pozitive despre Facebook: utilizatorii pot să intre în contact fără limita distanţei, de exemplu, dacă familia sau prietenii trăiesc în ţări îndepărtate, cu ajutorul reţelelor de socializare pot vorbi mai des şi pe gratis. Pot împărtăşi informaţii, fotografii. Problema este atunci când cineva foloseşte Facebook-ul pentru a administra cu abuz informaţii. Părinţii trebuie să conştientizeze copiii că nu întotdeauna comunicarea de pe Facebook este reală. Mai auzim şi despre unele cazuri când, utilizatorii pedofili intră în contact (chat) ca să pândească copii de vârsta mai mică. Aş vrea să-i atenţionez pe părinţi să discute sincer cu copiii lor, să vorbească deschis despre aceste probleme. Este la fel de important faptul că relaţiile interpersonale nu sunt egale cu cele virtuale.
– Care sunt cele mai întâlnite cauze pentru care un părinte ajunge cu copilul său la psiholog?
– Pe parcursul anilor petrecuţi în domeniul psihologiei, cel mai des m-am întâlnit cu următoarele probleme: panica, greutăţi de adaptare, probleme de comportament, agresivitate. Am observat că în spatele problemelor cel mai des se ascund probleme familiare, neglijenţa, atitudinea greşită a părinţilor, lipsa regulilor şi a normelor. Deseori s-a întâmplat că odată cu tratamentul copilului, în mod indirect primeşte terapie şi familia. Ajutorarea copilului şi a familiei, oprirea simptomelor, reuşeşte numai prin colaborarea familiei. În caz dacă copilul sau familia nu sunt motivaţi în oprirea problemelor, atunci terapia nu are rost, insuccesul este garantat. 
– Majoritatea oamenilor consideră că este o ruşine să-şi ducă copilul la psiholog. Ce se poate întâmpla dacă nu fac acest lucru şi dacă evită să rezolve anumite probleme?
– Într-adevăr, oamenii nu se duc de bunăvoie la psiholog, pentru că le este ruşine că în rezolvarea problemelor au nevoie de ajutor. Însă este important să ştim că oamenii de specialitate sunt obligaţi să ţină în secret problemele pacienţilor. De multe ori, părinţii percep problemele, însă nu fac primii paşi şi nu aduc eforturi pentru rezolvarea acestora. În asemenea cazuri, semnele vor deveni tot mai grave. Cu cât mai târziu începe tratamentul cu atât mai mult timp trebuie pentru rezolvarea problemelor, de a schimba, a opri formele de comportament şi dizolvarea panicii. 
– În ce măsură influenţează viata unui copil internetul?
– Internetul nu influenţează dezvoltarea identităţii. Precum părinţii au posibilitatea să filtreze reţelele de televiziune, aşa se pot separa şi unele informaţii digitale. Aceasta este sarcina părinţilor. 
– Ce-i sfătuiţi pe părinţii care se confruntă cu astfel de probleme?
– Fiecare copil are o altă personalitate. Părintele trebuie să-şi cunoască propriul copil, trebuie să fie atent la el. E bine dacă este atent la pretenţiile sale. Trebuie să fim parteneri cu copilul şi să fim înţelegători. În caz dacă părintele nu este stăpân asupra acestor probleme este recomandat să-şi ceară ajutor pentru rezolvarea problemei.
– Facebook-ul poate cauza dependenţă? Care sunt primele simptome la care trebuie să fie atent un părinte?
– După părerea mea, mai degrabă putem să vorbim despre dependenţă de calculator decât de Facebook. Cauza utilizării dese a reţelei de Facebook este curiozitatea, accesul la informaţii, plictiseala şi nu dependenţa concretă. Simptomele de dependenţă ale utilizării calculatorului sunt următoarele: copilul se pierde în spaţiu, devine neglijent şi mai agresiv în lipsa calculatorului. Părintele trebuie să stabilească programul zilnic concret în privinţa folosirii calculatorului. În caz că semnele se agravează, datoria lui este să consulte cu un om de specialitate. 
A. Cioca

Comentarii