Cum şi ce vom vota la alegerile din 2014? (3)

În primăvara anului viitor în Ungaria vor fi alegeri parlamentare, iar în toamnă alegeri de autoguvernări. Pentru prima dată după schimbările din 1990, şi cele 13 naţionalităţi din Ungaria vor avea dreptul să trimită deputaţi în Parlamentul de la Budapesta. Teoretic. Matematic numai 2 sau maximum 3 naţionalităţi vor putea obţine voturile necesare pentru a avea deputaţi parlamentari. Ceilalţi vor avea dreptul doar la purtători de cuvânt, adică delegaţi fără drept de vot la şedinţele parlamentare. O altă noutate a alegerilor din anul viitor este că numai acei cetăţeni de naţionalitate vor putea alege şi vor putea fi aleşi, inclusiv la alegerile parlamentare, care s-au înscris în registrul de naţionalitate. Înregistrarea începe la 1 ianuarie 2014.


Reamintim…

Cetăţenii maghiari, cu adresă stabilă în Ungaria, care s-au înregistrat ca naţionalităţi la alegeri vor avea dreptul să voteze la alegerile parlamentare din 2014: 
– pe candidatul individual din circumscripţia sa electorală
ŞI
– pe lista naţionalităţii sale. 
În lipsa acesteia din urmă, pe lista vreunui partid. 
Înregistrarea naţionalităţilor se face începând cu 1 ianuarie 2014.
Lista fiecărei naţionalităţi va fi întocmită exclusiv de autoguvernarea pe ţară.
Acele naţionalităţi, care au avut liste pentru alegerile parlamentare, dar nu au obţinut voturile necesare, vor avea dreptul să trimită în Parlament doar un purtător de cuvânt. Această persoană va fi primul candidat de pe lista naţionalităţii sale.

Reprezentanţii naţionalităţilor în Parlament
Reprezentanţii naţionalităţilor care vor intra în Parlament, după alegerile din primăvara anului 2014, nu vor avea dreptul să formeze grup parlamentar, astfel nu vor putea lua parte la lucrările comisiilor permanente. Pentru naţionalităţi se va forma o comisie de specialitate separată. Naţionalităţile nu vor avea dreptul să participe la lucrările comisiilor de control. Vor putea lua cuvântul numai cu aprobarea preşedintelui Parlamentului. Reprezentanţii naţionalităţilor vor avea drepturi de interpelare numai în cazul unor probleme legate de naţionalităţi. 
Comisia alcătuită din reprezentanţii naţionalităţilor va avea drepturi de a iniţia, a propune idei pentru Guvern. Îşi va spune părerea despre raportul guvernamental şi despre raportul ombudsmanului legat de situaţia naţionalităţilor. 
Purtătorul de cuvânt al naţionalităţilor va avea dreptul să ia cuvântul la şedinţa plenară a Parlamentului numai dacă preşedintele Parlamentului decide că punctul respectiv de pe ordinea de zi are legătură cu interesele şi drepturile naţionalităţilor. 
Purtătorul de cuvânt nu va avea dreptul să voteze la şedinţele Parlamentului.
La fel ca toţi deputaţii parlamentari, şi purtătorii de cuvânt ai naţionalităţilor vor avea imunitate (mentelmi jog).

(În numărul următor vă vom prezenta detalii referitoare la alegerile de autoguvernări minoritare din toamna anului 2014.)
E.Ş.

Comentarii

  1. Cam putine drepturi au reprezentantii minoritatilor,nu?Si cele putine pe care le au ,care sint in general numai cele care au ceva comun cu minoritatile,si mai ales cu aprobarea presedintelui Parlamentului....
    Oare nu ar fi mai normal ca fiecare minoritate care nu indeplineste la alegeri baremul de voturi,sa aiba asigurat cel putin un loc de parlamentar cu drepturi depline?
    Doar sint cetateni ungari,egali cu ceilalti!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu