La AŢRU câştigă totdeauna cei care numără voturile

Am crezut că va fi o şedinţă obişnuită, poate plictisitoare, cu teme generale, dări de seamă, buget, etc. Nu a fost să fie aşa. Şedinţa Adunării generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, din data de 6 februarie, a fost din nou una cu scântei, cu neînţelegeri şi nemulţumiri. Preşedintele Comisiei de Regulament a prezentat numele a 3 persoane care au fost propuse pentru lista românească la alegerile parlamentare, dar au mai fost propuse şi alte 4 nume. Dacă Kreszta Trajan a rămas să conducă lista românească sau nu, nu prea s-a înţeles nici până la finalul şedinţei.


Premiile AŢRU nu mai trebuie nimănui
La şedinţa de joia trecută au luat parte 23 din cei 25 de membri ai Adunării generale a AŢRU. Primul subiect pe ordinea de zi a fost darea de seamă despre cele întâmplate între ultimele două şedinţe, evenimente la care a participat preşedintele sau programe organizate de AŢRU. La acest capitol, Eva Şimon a întrebat care este soarta celor două premii ale AŢRU pentru care s-au putut face nominalizări în cursul lunii decembrie. Cele două premii sunt „Pentru românii din Ungaria” şi „Pentru învăţământul românesc din Ungaria”. Câştigătorii primesc pe lângă diplomă şi câte 100.000 de forinţi. Preşedintele Kreszta a răspuns că pe anul 2013 nu a primit nimeni aceste două premii, pentru că… nimeni nu a propus pe nimeni! Să înţelegem că atunci când AŢRU are în administrare deja 5 şcoli, nu s-a găsit nici un profesor sau un educator care să merite un premiu pentru învăţământ? Nu ştim dacă la mijloc stă proasta organizare sau dezinteresul.

Bani şi instituţii
După raportul Comisiei de Regulament referitor la depunerea declaraţiilor de avere a deputaţilor, şedinţa a continuat cu prezentarea şi aprobarea bugetului pe anul 2014 a AŢRU şi a instituţiilor subordonate. Bugetul total al AŢRU este 1 miliard 19 milioane 560 mii de forinţi. A fost prezentat în parte bugetul fiecărei instituţii, care a fost aprobat apoi de debutaţi. Din cei peste un miliard de forinţi, 52.520.000 este bugetul AŢRU, care este neschimbat de 8 ani de zile. Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU are 20.902.000 forinţi. Şcoala generală din Bătania va gospodări 139.679.000 ft, şcoala generală din Aletea – 57.563.000 ft, şcoala generală şi grădiniţa din Chitighaz – 202.979.000 ft, şcoala generală din Săcal-Bihor – 199.475.000 ft, şcoala românească şi liceul din Jula – 322.174.000 ft. Cele două reviste, „Foaia românească” şi „Cronica” vor avea şi în acest an câte 18.359.000 ft. 
Pe lângă bugetul central, cele mai multe instituţii au primit pentru anul în curs şi un sprijin din fondul de intervenţie, care în cele mai multe cazuri vor fi folosite pentru renovări sau îmbunătăţiri la instituţii. Preşedintele Kreszta a anunţat că suma totală primită din fondul de intervenţie este de 52,4 milioane ft. Din aceştia, şcoala din Bătania va primi 5,4 milioane, şcoala din Bihor – 4,7 milioane, şcoala din Aletea – 2 milioane, şcoala din Jula – 20,3 milioane, şcoala din Chitighaz – 8,9 milioane, Centrul de Documentare şi Informare – 2,5 milioane, iar Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria – 8,6 milioane. 

Lista pentru Parlament în ceaţă totală
Cel de-al patrulea punct pe ordinea de zi – decizie asupra listei românilor pentru alegerile parlamentare din 6 aprilie 2014 – s-a dezbătut cu uşile închise. Atât presa, directorii de instituţii, cât şi diplomaţii români prezenţi la şedinţă au fost poftiţi afară. Afară, în sensul concret al cuvântului, deoarece cu toţii am stat afară, în frig, aproape o oră. Pe la ferestre s-a auzit doar că unii nu sunt de acord cu alţii, că părerile sunt diferite şi că fiecare luptă pentru propriul adevăr. Luptă cu vorbe şi cu vot.
După ce am fost poftiţi în sală, am fost anunţaţi că lista AŢRU cuprinde trei nume, care au fost votate cu majoritate de voturi: pe locul 1 – Kreszta Trajan, pe locul 2 – Tiberiu Juhász, iar pe locul 3 – Elena Silaghi. 
Au mai fost şi alte propuneri. Gheorghe Gros l-a propus pe lista pentru parlament pe Gheorghe Gulyás, iar Ana Roxin de la Budapesta a propus alte trei nume: Ioan Budai, Gheorghe Gros şi Aurel Becan. Gheorghe Gulyás şi Aurel Becan nu au acceptat propunerea. 
Ce s-a întâmplat cu ceilalţi doi candidaţi, câte voturi au primit de fapt, de ce pe lista finală au rămas totuşi doar cele trei nume propuse de Comisia de Regulament, nimeni nu ştie. Sunt întrebări care au rămas în ceaţă. Un lucru este sigur: la AŢRU câştigă totdeauna cei care numără voturile.
Preşedintele Kreszta nu a mai dat cuvântul nimănui, a încheiat acest punct de pe ordinea de zi, continuând cu punctul diverse.

O problemă de 3 minute: grădiniţa din Jula
Preşedintele Kreszta a informat cei prezenţi că după o discuţie avută la orele dimineţii cu primarul oraşului Jula, solicită Adunarea generală AŢRU ca să decidă despre preluarea grădiniţei româneşti din Jula. Printre argumente am aflat că AŢRU de aceea vrea să preia grădiniţa românească din Jula pentru că un părinte ar fi zis că ar fi în loc mai bun la AŢRU. S-a pus la vot şi s-a votat cu majoritate de voturi.
În încheierea şedinţei, referenta pentru învăţământ, doamna Ana Oros Şimon a anunţat înfiinţarea unui Comitet al Directorilor, care va funcţiona ca un consiliu consultativ şi va fi format din directorii şcolilor administrate de AŢRU. 
A.B.

Comentarii

  1. Stai tu linistita, la cum se fura in Rromagnia voturile, voi sunteti chiar sugari inocenti...
    Lupta pt voturi, si pe de o parte, si de pe cealalta, in realitate se duce pt controlul banilor acordati de statul maghiar ATRU, nu?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu