Autoguvernarea Românească din Jula vrea să preia grădiniţa din Oraşul Mare Românesc

La ultima şedinţă a Consiliului Local din Jula s-a discutat cererea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria referitoare la preluarea grădiniţei româneşti din oraş. Consilierii locali au decis începerea tratativelor de predare a instituţiei către AŢRU. La începutul lunii martie, la Primărie a avut loc prima dezbatere pe acest subiect, însă la această întâlnire Autoguvernarea Românească din Jula, cea care are drept de opinie în legătură cu orice schimbare în viaţa unei instituţii româneşti locale, nu a fost invitată. Autoguvernarea Românească Locală a convocat în seara zilei de 3 martie o şedinţă extraordinară, unde după lungi discuţii şi argumente pro şi contra, Autoguvernarea Românească locală a hotărât să înainteze şi ea o cerere în sensul de a prelua administrarea grădiniţei româneşti. 


În dimineaţa zilei de joi, 13 martie, conducerea Autoguvernării Româneşti din oraşul Jula a înaintat primarului Görgényi Ernő cererea pentru preluarea grădiniţei româneşti din oraş. Cererii înaintate de către preşedintele dr. Ioan Ciotea şi vicepreşedintele dr. Gheorghe Ruja i-au fost ataşate şi o concepţie financiară şi de specialitate, precum şi un document care cuprinde părerea cadrelor didactice de la grădiniţă şi a comitetului părinţilor care au copii înscrişi la această instituţie. 
Pe 12 martie, Autoguvernarea Românească din Jula a ţinut o audienţă publică la grădiniţă, unde preşedintele Ioan Ciotea le-a prezentat părinţilor situaţia în care se află grădiniţa, deoarece primăria oraşului sub a cărei administrare a fost până în prezent nu mai doreşte sub nici o formă să o susţină pe viitor, de aceea ea va trebui să fie preluată ori de AŢRU, ori de Autoguvernarea Românească din oraş. 
Dr. Ioan Ciotea a vorbit celor prezenţi la întâlnire despre decizia AŢRU, de a prelua această grădiniţă, decizie susţinută şi de primărie. Domnul preşedinte a mai spus că dispunând de aceleaşi drepturi de care dispune Autoguvernarea pe Ţară, şi  Autoguvernarea Românească din Jula a luat o decizie asemănătoare, însă doar atunci o s-o înainteze către conducerea locală dacă sunt susţinuţi pozitiv de către pedagogii grădiniţei şi consiliul părinţilor. „Dacă părinţii nu sunt de acord, noi nu dorim să ne băgăm cu forţa peste această instituţie şi nici nu dorim să facem o contra propagandă împotriva AŢRU. Deoarece de 16 ani, de când sunt preşedintele reprezentanţei româneşti din oraş, am susţinut în orice situaţie această instituţie şi avem aceleaşi drepturi de a prelua administrarea ei, ne permitem şi noi să cerem acest lucru”, a concluzionat la întâlnire dr. Ciotea.
Dr. Gheorghe Ruja a vorbit celor prezenţi despre situaţia financiară şi despre posibilităţile pe care le-ar avea instituţia în cazul în care va fi preluată de către Autoguvernare. Scopul principal al întâlnirii a fost de a răspunde la toate întrebările părinţilor care au copii în această instituţie. După discuţii, părinţii au votat cu unanimitate de voturi pentru susţinerea cererii de preluare a grădiniţei de către Autoguvernarea Românească locală. Acest document a fost ataşat cererii de preluare a grădiniţei, înaintate cu o zi mai târziu la Primăria din Jula. 
Un răspuns concret din partea primăriei este aşteptat cât mai curând posibil, pentru că începerea unui nou an şcolar se poate face doar într-o nouă componenţă cu un nou administrator. 
Pe 7 martie, Autoguvernarea Românească a ţinut şi o conferinţă de presă în cadrul căruia a reacţionat la unele acuze aduse de către primarul Julei la adresa Autoguvernării Româneşti. Dr. Ioan Ciotea, preşedintele Autoguvernării a accentuat dorinţa de a avea pe viitor o bună colaborare cu Primăria oraşului, aşa cum, de fapt, a fost şi până acum. 
A.B.

Comentarii