Concurs de povestire cu tot mai mulţi copii talentaţi - Ediţia a XII-a a concursului de povestire „Vasile Gurzău” din Micherechi

Şcoala generală din Micherechi a organizat, pe 3 aprilie, la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău”, cea de-a XII-a ediţie a concursului de povestire „Vasile Gurzău”. Concursul organizat prin proiectul TÁMOP 3.1.4 a adunat 27 de povestitori din toate clasele şcolii pentru prezentarea unei poveşti în faţa juriului.


Generaţia de azi, care creşte şi îşi petrece foarte mult timp în faţa calculatorului trebuie ajutată să se sensibilizeze cu poveştile, să iubească creaţia literară pentru că nimic nu poate rivaliza cu ea. Basmul poate fi o cheie care ajută să iubească prima dată literatura pentru copii, după care treptat să intre în arta frumosului şi a adevărului. Acesta a fost argumentul pe care doamna Maria Gurzău Czeglédi, directoarea şcolii din Jula l-a avut în momentul în care s-a demarat concursul „Vasile Gurzău”.







Concursul a fost deschis de directoarea şcolii, Ana Sárközi, care a încurajat copiii să nu aibă emoţii, pentru că aceste întreceri au numai câştigători. Pentru ediţia din primăvara aceasta s-au pregătit 27 de elevi, care au spus poveşti nu numai de la povestitorii români clasici, dar au fost prezentate creaţii ale povestitorilor români din Ungaria: Vasile Gurzău, Mihai Purdi şi Teodor Şimonca. 
Înainte de anunţarea rezultatelor, directoarea liceului care este nepoata povestitorului Vasile Gurzău a salutat în mod deosebit iniţiatorul concursului, pe doamna Maria Iova, membru al juriului, prin care s-a creat o tradiţie foarte frumoasă în satul natal al povestitorului micherechian. 
„Am evocat multe-multe evenimente frumoase legate de satul meu natal, de comunitatea românească de aici, de şcoala mea, de consătenii mei şi sigur de membrii familiei mele, printre care şi bunicul meu radiază dintr-un timp îndepărtat, dar amintirea lui trăieşte şi azi foarte viu în sufletul meu. Era o figură nemaipomenit de originală, radia o înţelepciune şi un umor bogat şi eu cred că a avut un talent de la Dumnezeu. A cunoscut bine arta povestitului şi prin basme şi poveşti a înfrumuseţat viaţa consătenilor. În serile lungi de iarnă, în casa lui se desfăşura un teatru popular unde veneau vecinii, iar el se încingea la basm începând să povestească mai înainte la persoana a treia, iar peste câteva secvenţe trecând la persoana întâi şi asimilându-se cu protagonistul basmului, parcă el ar fi fost acel erou principal. Profesorul Samuel Domokos, prin intermediul domnului Mihai Cozma, care era atunci student la Catedra de Filologie Română din Budapesta, au descoperit acest talent şi au înregistrat multe basme, care au fost mântuite într-un volum bilingv”, a spus directoarea Maria Gurzău Czeglédi. 
Concurenţii au evoluat în faţa juriului compus din cinci membri: Anamaria Brad Sarca, referent român la Institutul de Dezvoltarea Învăţământului de la Budapesta, Anamaria Dulău Cozma, profesoară pensionară, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, Bogdan Ignat, consilier la Ambasada României la Budapesta şi Maria Iova, fosta bibliotecară a satului. Juriul nu a avut o sarcină uşoară, deoarece evoluţiile au fost extraordinare, însă ca la orice concurs au trebuit luate decizii pentru stabilirea premianţilor. 

Clasele 1–2:
Locul I: Akoş Gomboş (cl. 1-a)
Locul II: Jeraldin Rocsin (cl. 2-a)
Locul III: Ana Gurzău (cl. 2-a)
Menţiune: Estera Iurasoc (cl. 1-a)

Clasele 3–4:
Locul I: Estera Réthelyi (cl. 3-a)
Locul II: Beniamin Somogyi (cl. 3-a)
Locul III: Melania Miron (cl. 3-a)
Menţiune: Sebastian Iuhas (cl.4.)

Clasele 5–6:
Locul I: Kevin Miron (cl. 6-a)
Locul II: Ruben Martin (cl. 5-a)
Locul III: Boglarca Cozma (cl. 5-a)
Menţiune: Letiţia Denuţa (cl. 5-a), Debora Puha (cl. 5-a) şi Cristina Cozma (cl. 6-a). 

Clasele 7–8:
Locul I: Lavinia Bogdan (cl. 7-a)
Locul II: Roland Bihari (cl. 7-a)
Locul III: Vanesa Iurasoc (cl. 7-a)
Menţiune: Noel Miron (cl. 8-a) şi Petru Forogău (cl. 8-a).

Juriul a mai avut o sarcină, şi-anume ca să aprecieze concursul din desenele copiilor, pentru care au fost înmânate premii. Totodată, Consulatul General al României la Seghedin şi Ambasada României la Budapesta a înmânat câte-o carte pentru cele mai frumoase expuneri.
Pentru desfăşurarea întregului program, prin proiectul TÁMOP 3.1.4, fiecare concurent a mai primit câte-o diplomă, iar toţi participanţii au primit câte un iepuraş de ciocolată şi cozonac. Aşa cum am spus în urmă cu un an, concursul are în fiecare an tot mai mulţi copii înzestraţi cu talentul povestitului, care merită încurajaţi mai departe.
A. Cioca

Comentarii