Editorial - 15 ani fără program. Şi încă 4!

În Ungaria anului 2014, minorităţile naţionale nu sunt o problemă. În actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare din ziua de 6 aprilie, niciun singur partid(!) nu a avut în programul său vreo idee sau măcar vreo propoziţie referitoare la cele 13 naţionalităţi conlocuitoare. E adevărat, în programul partidului de guvernare Fidesz nici nu ar încape, acesta cuprinzând un singur cuvânt: „continuăm”. Iar celorlalţi probabil nici prin minte nu le-a trecut. În ce priveşte programul AŢRU, singura organizaţie îndreptăţită să desemneze listă românească pentru parlament, probabil şi acesta se rezumă la un singur cuvânt…

Guvernul Fidesz-KDNP consideră că a făcut suficient pentru naţionalităţi atunci când a creat legea care permite ca la alegerile parlamentare din această primăvară şi minorităţile să-şi aleagă reprezentanţi proprii. Aşa este, posibilitatea există, doar că regulile nu sunt făcute după realităţi. Şi care ar fi realitatea? Cu siguranţă nu cea care ni s-a pus în faţă acum un an, când, după lungi aşteptări, am aflat datele finale de la recensământul din 2011. Noi, românii ne-am aşteptat să fim cam tot atâţia ca acum 10 ani sau în jur de 10 mii, şi când colo ne-am sporit la 26 de mii sau la 35 de mii, depinde care număr vrem să-l credem. Pentru că sunt mai multe. Din mulţimea asta de români, până deunăzi nici 2000 nu s-au înscris în registrul românilor şi doar 570 vor să voteze pentru un reprezentant român în Parlament. În acest joc cel puţin caraghios al numerelor iau parte însă nu doar românii, ci toate naţionalităţile din Ungaria. Este tot mai clar că până şi speranţele nemţilor şi ţiganilor au fost deşarte în ceea ce priveşte reprezentarea parlamentară. Cu tot efortul depus, nemţii au reuşit să adune doar 15 mii de înregistrări, ceea ce însă nu este suficient pentru un loc de deputat cu drepturi depline. Iar ţiganii, după ce s-au strâns aproape 20 de mii, dar văzând că nici aşa nu-i sigur un loc de deputat, zilele trecute au început treptat-treptat să se şteargă din registrul ţiganilor. Şi s-au şters deja cu sutele. S-au răzgândit. Mai bine vor vota totuşi cu vreun partid decât cu minoritatea lor. Numărul „răzgândacilor” va creşte cu siguranţă până la termenul de vineri, cu două zile înainte de alegeri. 
Dar nu numai partidele n-au inclus în programul lor electoral problema naţionalităţilor. Nici din partea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria nu am aflat despre vreun program sau vreun plan strategic în ceea ce priveşte viitorul comunităţii româneşti din Ungaria. Pentru ce va lupta „purtătorul nostru de cuvânt” în casa ţării? Habar nu avem. Nu am fost informaţi. În campania electorală a AŢRU, finanţată de la bugetul de stat cu 12,8 milioane forinţi, nu a încăput nici măcar redactarea unei fiţuici cât palma pe care să se fi scris negru pe alb ce doreşte să facă românul nostru în casa ţării ungureşti. Probabil nu i-a mai rămas timp pe lângă studierea constantă a discursurilor de acum un secol ale lui Vasile Goldiş sau ale lui Alexandru Roman, deputaţi şi ei în parlamentul de la Budapesta. 
O altă variantă ar fi că de aceea nu s-au cheltuit bani pentru tipărirea acestei fiţuici, pentru că ar fi risipă de bani. Aceasta ar conţine un singur cuvânt, acelaşi cu al Fidesz-ului: continuăm… Kreszta Trajan, capul listei AŢRU, cel care începând de luni, 7 aprilie, va deveni purtător de cuvânt în Parlamentul de la Budapesta, va fi ales fără niciun program. Aşa cum a fost ales exact acum 15 ani în fruntea Autoguvernării pe Ţară. Majoritatea deputaţilor AŢRU au votat la acea şedinţă electorală din 13 martie 1999 că NU vor să audă programul candidatului la funcţia de preşedinte! Şi iată aşa au trecut 15 ani fără program. Şi aşa vor mai trece încă 4. Vă dorim pentru duminică o votare fericită!
Eva Şimon

Comentarii

  1. in nici o tara sanatoasa la cap minoritatile nu-si aleg reprezentanti proprii in parlament. voi credeti ca in franta magrebienii sunt de capul lor. cand esti in minoritate nu faci pe nebunul de dai pe brazda. oriunde in lume, UDMR nu ar fi existat

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioi, saracii de voi, bini ca NU traiti in Romagnia!
    Sa vedeti acolo, programul electoral ale partidelor romanesti cum e plin, pagini intregi numai cu "masuri de bine" vizand nationalitatile,
    de ex.:
    cum sa nu le dai inapoi proprietatile furate,
    cum sa nu-i lasi sa-si foloseasca limba materna, nici in vazurile in care legea permite
    sa nu-i lasi sa-si foloseasca liberi simbolurile nationale
    sa-i dai in judecata pt folosirea steagului secuiesc
    sa-i provoci, sa-ti bati joc zilnic de ei in ziare, in televiziuni, public
    cum sa-i discriminezi peste tot
    etc., etc.,

    Si kestiile astea nu dureaza decat de vreo 95 de ani...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu