„Popasuri culturale” pentru elevii de la şcolile româneşti din Ungaria

Şcoala generală din Chitighaz a organizat săptămâna trecută, miercuri, 16 aprilie, un concurs adresat elevilor de clasele 5–8 de la şcolile generale din comunitatea românească din Ungaria, instituţii în care se învaţă limba română. Este vorba despre prima ediţie a concursului intitulat „Popasuri culturale în localităţile româneşti din Ungaria”, un concurs de cultură generală, un popas în universul însuşirii limbii române, al moştenirii culturale şi tradiţiilor, într-un mod distractiv.


La concurs au participat elevi de la şase şcoli din localităţile: Aletea, Bătania, Chitighaz, Jula, Micherechi şi Săcal. 








În prima parte a concursului fiecare şcoală a făcut o prezentare power-point a localităţii din care a provenit şi a instituţiei de învăţământ pe care a reprezentat-o. Prezentările au fost citite de către copii, ele au conţinut informaţii generale despre istoricul localităţii şi al şcolilor, precum şi lucruri mai importante legate de românii de pe acele meleaguri. Competiţia a continuat în holul şcolii, cu prezentarea instituţiei aleasă de către ei. Au urmat apoi jocuri distractive pe echipe, pe tema păstrării tradiţiilor şi a culturii strămoşilor, fiind conduse de profesoara de limba română Maria Ambruş, ajutată de Ana Rocsin Orban.
„Scopul nostru a fost cunoaşterea obiceiurilor şi a culturii de către copii. Concursul a fost organizat pentru şcolile bilingve”, a conturat Erika Borbély, directoarea şcolii generale din Chitighaz la începutul concursului. În cuvântul de bun venit adresat cadrelor didactice, elevilor şi oaspeţilor invitaţi a pus accentul pe însuşirea limbii de către elevi într-un mod distractiv, iar cele învăţate la ore să fie practicate în situaţii de comunicare concrete. 
“Elevii astfel pot să facă cunoştinţă cu tradiţiile, pot cunoaşte şi pot să fie mândri de portul popular, de dansul popular, de obiceiurile româneşti. Ca rezultat al programului am dori ca copii să dezvolte secretele limbii, să descopere importanţa limbii, să înveţe munca în echipă şi pentru echipă”, a mai spus directoarea şcolii româneşti din Chitighaz.
Juriul a fost compus din şase profesori de la cele şase şcoli concurente: Florica Ciotea Berényi (Aletea), Maria Pătca Petruşan (Micherechi), Maria Sucigan (Jula), Iulia Moldovan (Chitighaz), Iulia Olteanu (Bătania) şi Elena Szilágyi (Săcal). 
Juriul, de comun acord, a punctat toate echipele, la primele două probe cu punctajele maxime. Iar la partea a doua, fiecare a fost apreciat pentru rezultatele pe care le-a prezentat. Preşedinta juriului, doamna Iulia Olteanu, le-a mulţumit participanţilor pentru activitate, pentru felul în care au prezentat localităţile lor, instituţia lor şi alte multe amintiri pe care le-au învăţat de la părinţii, profesorii lor.
Aprecierea finală a concursului „Popasuri culturale în localităţile româneşti din Ungaria” a fost următoarea:
Locul I: Chitighaz
Locul II: Jula
Locul III: Bătania
Locul IV: Micherechi
Locul V: Aletea
Locul VI: Săcal
Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Seghedin a felicitat şcoala organizatoare din Chitighaz şi celelalte instituţii care s-au implicat în concurs, în speranţa că va continua şi în anii care urmează. 
Consulatul din Seghedin a acordat două premii speciale, una pentru Aneta Buca, elevă în clasa a şaptea la şcoala generală din Bedeu, pentru meritele sale deosebite la balet. Celălalt premiu i-a fost înmânat elevei Ana Scopeti din Aletea, pentru prezentarea expresivă a instituţiei sale. 
Ca să aflăm despre ce cunoştinţe au trebuit să dea dovadă copiii, după concurs am stat de vorbă cu profesoara de limba română Maria Ambruş, de la şcoala generală din Chitighaz:
– Ne-am gândit să alegem tema Paştilor, fiindcă aceasta figurează şi în programa-cadru a şcolii. În această perioadă ne-am ocupat mai mult cu sărbătorile de primăvară şi ne-am gândit ca să organizăm acest concurs, unde putem să dăm dovadă de cele învăţate la şcoală. Probele au fost împărţite în două, pentru prima parte copiii s-au pregătit la şcoală. Prima dată şi-au prezentat localitatea lor, iar printr-o prezentare power-point a trebuit să prezinte o instituţie din localitatea lor. În aulă s-au desfăşurat diferite jocuri distractive: toto, grilă, cuvinte încrucişate, puzzle, joc de memorie, ou de cuc, şamd. Copiii au trebuit să adune cuvinte în legătură cu sărbătorile de Paşti. Am încercat să alegem nişte probe, care sunt distractive. Au avut de rezolvat zece probe, în care la prima au fost înşirate mâncăruri de post, dar literele cuvintelor au fost amestecate, iar copiii au trebuit să le descifreze. La proba puzzle au primit o imagine de Paşti care a trebuit decupată. În continuare au primit o coală cu literele alfabetului, la fiecare literă au scris cuvinte legate de Paşti. A urmat un joc de memorie, unde am prezentat câteva imagini de Paşti după care le-am încurcat, iar copiii au trebuit să scrie numele imaginilor în ordinea originală. Am avut o probă în cadrul căreia am adunat câteva condimente pe care le-am aşezat în pungi, iar copiii au trebuit să ghicească ce fel de condiment este în punguleţe. Au avut de rezolvat o grilă tot cu cuvinte legate de Paşti şi un toto. Aceste întrebări au conţinut informaţii generale de Paşti. A fost o întrebare legată de geografia României, un joc interactiv, iar la sfârşitul concursului am încercat să reîmprospătăm un vechi obicei de Paşti: ciocnirea ouălor.



La eveniment a onorat cu prezenţa domnul Florin Vasiloni, consul general al Consulatului General al României la Jula, domnul Ioan Fodoreanu, consul general al României la Seghedin, Kreszta Traján, preşedinte Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Tiberiu Iuhas, şef de Oficiu al AŢRU, preotul Florin Olteanu, dr. prof. univ. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Seghedin, Anamaria Brad Sarca, referent pentru învăţământul românesc la Oficiul pentru Cercetarea şi Dezvoltarea Învăţământului, Alexandru Finna, curator din partea românilor în cadrul Ministerului Resurselor Umane, Petru Sălăjan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Chitighaz şi Gheorghe Gros, membrul Autoguvernării Româneşti locale. 
Anca Butar – Ana Cioca

Comentarii