PS Episcop Siluan a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural al României

Comunitatea românilor din Ungaria se poate mândri deja cu patru membri care au fost distinşi cu Ordinul Meritul Cultural al României. Primul care a primit această înaltă distincţie a statului român este artistul plastic Ştefan Oroian, care a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler în anul 2005. Apoi, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2011, au fost distinse de către preşedintele României, Traian Băsescu, două doamne: dr. Maria Berényi, filolog, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria a primit decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, iar Eva Iova Şimon, redactor-şef al săptămânalului „Foaia românească”, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria a fost onorată cu decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer. Săptămâna trecută, pe 29 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a decorat zece prelaţi ai românilor din diaspora, printre care şi pe Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, la categoria Culte.


Preşedintele României, Traian Băsescu, a hotărât acordarea Ordinului Meritul Cultural pentru zece prelaţi români din afara graniţelor României „în semn de înaltă apreciere pentru evlavia şi harul de care au dat dovadă în activitatea lor misionar-pastorală, pentru dăruirea cu care s-au implicat în viaţa comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării apărând interesele României şi promovând dialogul interconfesional”, informează un comunicat de presă al Preşedinţiei, remis Agerpres.
Traian Băsescu a spus că acest gest reprezintă un simbol al recunoştinţei pe care le-o poartă acestor ierarhi ai Bisericii Române, care, departe de ţară, îi ţin uniţi pe români alături de biserică şi le creează posibilitatea de a se întâlni.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi doar cinci din cei zece prelaţi care au fost decoraţi de preşedinte, respectiv Înaltpreasfinţitul Iosif (Ilie) Pop, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Siluan (Ciprian) Şpan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfinţitul Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitului Macarie (Marius Dan) Drăgoi, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitului Siluan (Cristian Constantin) Manuilă, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
„Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoştinţă, nu numai celor mai înalţi ierarhi din afara frontierelor, dar şi preoţilor de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spaţii de românism oriunde s-ar afla el în lume. Vă mulţumesc mult şi luaţi decorarea de astăzi ca un semn de respect şi de mulţumire a statului român pentru serviciul pe care îl faceţi nu numai bunului Dumnezeu, dar şi românilor”, a mai afirmat şeful statului român.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că decoraţiile vor fi transmise prin ambasade şi ierarhilor care au absentat de la ceremonie. 
La rândul său, Patriarhul Daniel, prezent la ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni, a declarat că este o onoare deosebită pentru cei zece ierarhi pe care şeful statului i-a decorat astăzi, "dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece este recunoaşterea unei activităţi pastoral-misionare foarte intensă şi foarte bogată".
„Este vorba despre o experienţă nouă, niciodată Biserica Ortodoxă Română nu a avut o diasporă atât de mare, aproape 4 milioane de credincioşi ortodocşi români şi aceasta a însemnat înfiinţarea de sute de parohii. Avem o şansă şi o provocare în acelaşi timp, ca experienţă nouă şi o şansă de a arăta că Biserica urmează pe credincioşii ei şi răspunde nevoilor spirituale, pastorale, oriunde s-ar afla ei", a mai declarat Patriarhul Daniel, adăugând că „această obligaţie, datorie spirituală a Bisericii a fost ajutată de către statul român".
E.Ş.

Comentarii

  1. Gratulálok, hogy megkapta a romániai Kulturális Érdemrend Tisztikeresztjét.

    Az ilyesmit meg szokás hálálni (azaz: szolgálni), most már érthető, hogy miért adta vezércikkének az Én is Románia szeretnék lenni címet.
    Ezzel a kitüntetéssel a birtokában olyan ajtók megnyílnak maga előtt Romániában, amelyekről az ottani magyar nem is tud (vagy remél).
    A könyvtárak vagy levéltárak biztos igen, hogy egyebekről ne essen szó...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu