Un vernisaj cu multe emoţii şi amintiri plăcute

Hotelul Elisabeth din Jula, care pe vremuri era Căminul de elevi români de pe lângă şcoala şi liceul românesc din oraş, şi-a deschis din nou larg porţile sâmbăta trecută în faţa unui artist român. Vernisajul expoziţiei cu titlul „Amintiri” de pictură şi desen a artistului Ioan Precup a adunat mulţi prieteni şi colegi români ai artistului originar din Jula. 
Expoziţia a fost deschisă de artistul plastic Ştefan Oroian, care a rememorat multe amintiri comune cu pictorul Precup, pe care l-a cunoscut încă din anii de liceu. Ştefan Oroian a vorbit despre sentimentele adânci pe care Precup le are cu oraşul Jula şi împrejurimile, cu oamenii şi cu clădirile semnificative ale oraşului, tocmai din acest motiv deseori vedem în lucrările lui malul Crişului sau Cetatea medievală a Julei, dar şi clădiri de pe strada Vár, acolo unde şi azi se găseşte Casa Precup, casa unde a copilărit pictorul Ioan Precup.





Aşa cum însuşi artistul a spus, cu toate că de la vârsta de 22 ani nu mai trăieşte în Jula, până şi azi este legat cu mii de fire de oraşul său natal, unde se întoarce de fiecare dată cu mult drag. Şi vine cu drag nu numai să viziteze mormintele părinţilor şi bunicilor, ci şi pentru a-şi expune lucrările inspirate de cele mai multe ori din amintirile trăite în Jula. 
Ioan Precup şi-a petrecut marea parte a vieţii într-un mediu unguresc, la Kunszentmárton. A absolvit facultatea pedagogică şi apoi căsătorindu-se a ajuns la Kunszentmárton, unde a lucrat ca profesor de educaţie fizică. Pictura i-a rămas acea pasiune pe care o avea din tinereţe. Acest talent l-a făcut pe Ioan Precup să menţină apropierea faţă de artă şi în timpul liber să meargă în mijlocul naturii şi să picteze. Peisajele lui Ioan Precup se bucură din plin de tehnica picturii în aer liber.







Multe dintre tablouri sunt cunoscute julanilor, reprezentând aspecte din viaţa familiei Precup din Jula şi din împrejurimi, cum ar fi tablourile „Tatăl meu”, „Casa bunicii”, „Gospodăria bunicului”, „Strada Vár nr. 2”, picturile „Castelul Almássy”, „Braţul mort”, etc. 
Expoziţia lui Ioan Precup de la Hotelul Elisabeth din Jula poate fi văzută timp de o lună.
E.Ş.

Comentarii