Uniunea Culturală şi-a schimbat din nou Statutul

La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria a avut loc sâmbătă, 17 mai, şedinţa Adunării Generale a UCRU. În cadrul şedinţei, condusă de preşedintele Marius Maghiaru, au fost făcute câteva schimbări necesare în Statutul organizaţiei în urma celor mai noi modificări introduse în Legea Civilă din Ungaria şi în noul Cod Civil. La şedinţa anuală au fost aprobate şi darea de seamă şi gospodărirea UCRU pe anul 2013, precum şi planul bugetar pentru anul în curs. 


În urma ultimelor modificări din Legea Civilă privind statutul de funcţionare, care prevede ca membrii unei Uniuni să fie şi „organizaţiile fără drept juridic sau societăţile civile”, delegaţii comunităţilor locale a românilor din Ungaria vor avea din nou drept de vot la şedinţele Uniunii. Astfel, în cadrul şedinţei UCRU, la primul punct pe ordinea de zi, cei 25 de membri prezenţi, din numărul total de 42 cu drept de vot, au aprobat modificarea Statutului UCRU pentru conformitatea cu statutul de utilitate publică.
Şedinţa a continuat cu prezentarea dării de seamă despre activitatea din anul 2013 a Uniunii şi au fost dezbătute şi aprobate gospodărirea din anul 2013 atât a Uniunii Culturale cât şi a săptămânalului „Foaia românească”.
Privind planul de lucru pentru anul 2014, printre cele mai importante proiecte ale UCRU se numără susţinerea în continuare a activităţii Corului „Pro Musica” şi a Trupei de teatru amator de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula. Alte evenimente pentru anul acesta, despre care s-a vorbit la şedinţă, sunt organizarea unei întâlniri a familiilor româneşti din Ungaria, organizarea unei conferinţe şi expoziţii în memoria lui Constantin Brâncoveanu, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română din Jula, precum şi vernisajul unei expoziţii Gheorghe Cohan, la sediul UCRU, etc. 
Un alt punct pe ordinea de zi a fost aprobarea planului bugetar pentru anul 2014 şi tot aici s-a decis ca suma de 108.174 forinţi, obţinută din 1% din impozitul personal oferit Uniunii pe anul 2013, să intre în competenţa Prezidiului pentru a decide în ce scopuri utile să fie folosită.
În ceea ce priveşte pregătirile pentru alegerile de naţionalitate din luna octombrie a anului 2014, majoritatea celor prezenţi au fost de acord ca Uniunea să participe la alegeri, deoarece e vorba de viitorul comunităţii. Majoritatea membrilor din Adunarea Generală a UCRU a fost de părere ca să se elaboreze cât mai urgent un program concret şi să se organizeze o echipă care să ajute conducerea UCRU în campania pentru alegeri.
A.B.

Comentarii