Viitorul comunităţilor depinde de tineri

Organizaţiile civile ale naţionalităţilor din judeţul Bichiş au fost invitate la un forum cu ombudsmanul pentru naţionalităţi. Pe 30 aprilie, Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet, comisarul adjunct pentru drepturile naţionalităţilor din Ungaria s-a întâlnit cu slovaci, ţigani şi români din judeţ. Cu toate că au fost invitate la forum 60 de organizaţii civile, au participat doar 7. Dintre cele româneşti au fost reprezentate Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă, Asociaţia pentru Tradiţiile şi Viitorul Românilor din Medgyesegyháza şi Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria. 
Subiectul principal al forumului civil a fost domeniul tineretului. După prezentarea organizaţiilor, participanţii au discutat cu doamna comisar adjunct despre viitorul sferei civile, despre viitorul organizaţiilor şi comunităţilor lor. Aceştia au căzut de comun acord că sfera civilă a ajuns într-o situaţie foarte grea datorită problemelor financiare, deoarece funcţionarea şi activitatea acestor organizaţii depind de sistemul proiectelor.
În ce priveşte viitorul organizaţiilor civile, cei prezenţi au accentuat că integrarea tinerilor în comunităţile naţionalităţilor şi identitatea minoritară a acestora este o problemă acută pentru toţi. Este mare nevoie de o deschidere şi muncă intensivă şi hotărâtă spre tineri, altfel comunităţile îşi vor pierde urmaşii. 
Comisarul adjunct pentru naţionalităţi a atras atenţia participanţilor că oficiul ombudsmanului protejează în primul rând drepturile naţionalităţilor din Ungaria, ajută prin organizarea forumurilor de schimb de experienţă şi evaluează starea acestor comunităţi, însă activitatea şi viitorul lor depinde de cei care le alcătuiesc, de membrii comunităţilor.
Rita Pătcaş

Comentarii