Comisia Parlamentară a Naţionalităţilor vrea modificarea regulilor electorale

Comisia Naţionalităţilor din Parlamentul de la Budapesta a iniţiat la şedinţa din 12 iunie modificarea unor reguli electorale, referitoare la alegerile de autoguvernări minoritare din toamnă. Comisia alcătuită din cei 13 purtători de cuvânt ai naţionalităţilor a cerut ca să se stabilească un filtru mai serios în privinţa organizaţiilor de desemnare la alegerile din toamnă. Una dintre condiţiile obligatorii pentru aceste organizaţii de desemnare a candidaţilor să fie ca acestea să fi fost înregistrate la tribunal minimum cu 3 ani în urmă.
O altă propunere a Comisiei a fost ca organizaţiile de desemnare să aibă dreptul să obţină pe gratis – exclusiv pentru scopuri electorale – lista cu numele înregistraţilor la alegerile minoritare. Reglementările actuale stabilesc că doar o singură dată este gratuită obţinerea listei, după care de fiecare dată va trebui să se plătească. 
Comisia sprijină ideea ca şi persoane împuternicite să poată să adune fişele de înregistrare de la cetăţeni şi să aibă dreptul să depună în acelaşi timp mai multe înregistrări la primărie. Comisia Naţionalităţilor este de acord şi cu acea modificare ca orice conducător de instituţie administrată de autoguvernarea minoritară să aibă dreptul de a fi membru în autoguvernarea minoritară. 
Acest dosar de propuneri al Comisiei Naţionalităţilor va fi înaintat Parlamentului pentru a modifica legea electorală.

Comentarii