DPRRP organizează cea de-a VI-a ediţie a Programului ARC

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni anunţă lansarea Programului anual de tabere „ARC” 2014 care se va desfăşura în perioada 23 iunie – 18 august 2014 la Sulina, Judeţul Tulcea, în serii de câte şapte zile.
Deschiderea oficială a Taberelor „ARC” 2014 a avut loc joi, 26 iunie, în cadrul Centrului de Agrement de la Sulina al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport. La eveniment au participat membri ai Guvernului României şi reprezentanţi ai autorităţilor locale Tulcea.

Programul de tabere de vară „ARC” se adresează copiilor şi tinerilor români de peste hotare care îşi asumă în mod liber identitatea culturală românească – persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României.
Aflat la cea de-a şasea ediţie, Programul „ARC” a reuşit să marcheze interesul special pe care România îl acordă promovării în rândul tinerilor români din afara graniţelor a conştiinţei naţionale româneşti şi a unei relaţii apropiate a acestora cu statul român, reunind în fiecare an peste 2000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Republica Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, Ucraina (regiunea Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, dar şi din ţări precum Italia, Grecia, Canada, Orientul Mijlociu, Africa.
Scopul acestui program îl reprezintă conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română; aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, promovarea educaţiei în limba română; dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română şi mijlocirea contactului între etnicii români din diferite ţări; posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.
În cadrul programului sunt incluse activităţi culturale, sportive şi educative, urmărindu-se facilitarea comunicării în limba română a tinerilor de etnie română din ţările vecine şi din emigraţia recentă, împărtăşirea propriilor experienţe şi stabilirea unor contacte interpersonale între tinerii români de pretutindeni.
La tabăra de la Sulina participă 80 de copii români din Ungaria, care provin din localităţile Apateu, Pocei, Micherechi, Jula, Chitighaz, Aletea, Bătania şi Seghedin.

Comentarii