Editorial - No comment!

În Ungaria nu se mai poate comenta. Adică se poate, dar atunci s-ar putea să ne coste foarte mult. În urma unei recente hotărâri a Curţii Constituţionale, cei care întreţin pagini pe Internet – ziare, reviste, publicaţii online – şi permit comentariile articolelor vor plăti amenzi grosolane în caz că cineva dintre comentatori foloseşte vorbe urâte, injurii sau batjocuri. Va fi pedepsit cu amenzi în bani nu cel care comentează ci cel care întreţine pagina de Internet. Va plăti şi atunci, dacă nici nu avea cunoştinţă de textul comentariului. Drept urmare, cu siguranţă, foarte multe publicaţii vor decide să nu mai permită comentarea articolelor pe paginile lor de Internet.

Unii nu cred că acest lucru este un capăt de lume, e adevărat că nu se va mai putea comenta – nici în mod civilizat – pe paginile proprii ale publicaţiilor, dar pe paginile de socializare se va permite în continuare. Adică, putem avea păreri în continuare, dar astea le vom putea spune numai în anumite locuri, de exemplu pe Facebook. Pe Mark Zuckerberg nu-l va putea amenda niciun tribunal din Ungaria. Alţii, cum este de pildă Societatea pentru Dreptul la Libertate din Budapesta consideră că această decizie a Curţii Constituţionale (CC) este o piedică în faţa liberei exprimări a opiniei cetăţenilor din Ungaria şi va bloca discuţiile libere despre subiectele vieţii publice. La fel crede şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care este convinsă că după o astfel de decizie a Curţii Constituţionale majoritatea publicaţiilor şi portalurilor online vor desfiinţa posibilitatea de comentariu pe paginile lor, iar asta înseamnă un pas înapoi în dreptul la libera opinie. 
Totul a pornit de la un accident de anul trecut al secretarului de stat din cadrul Cancelariei Primului Ministru, Lázár János, care a fost comentat vehement pe un site al unui ziar, iar editura acestuia a fost amendată cu jumătate de milion de forinţi. De atunci, mai multe portaluri de ştiri a desfiinţat posibilitatea de comentare. Întâmplător sau nu, cu câteva zile înainte de decizia de săptămâna trecută a CC a apărut rezultatul unei cercetări, conform căreia, de fapt, forumurile tradiţionale sunt deja depăşite, iar “războiul comentariilor” de pe site-urile de ştiri nu mai este la modă. Mai nou luptele se duc pe Facebook. Publicaţiile care s-au speriat de decizia CC sunt de părere că nu au capacitatea să angajeze un moderator sau un avocat pentru fiecare comentariu, aşa că mai bine bagă pumnul în gura cititorilor săi. 
Noi credem că părerea cititorului este foarte importantă. Nu neapărat însă şi sfântă. Nu orice comentariu merită atenţie. Atunci când o persoană anonimă, care îşi ascunde identitatea, comentează într-un mod mai vehement, folosind şi injurii, trebuie băgat în seamă numai atât cât merită un om beat într-o cârciumă. Poate ceea ce zice/scrie el are un sâmbure de adevăr, dar din moment ce nu poartă o discuţie civilizată nu merită prea multă atenţie.
Şi pe pagina de Internet a Foii româneşti mai apare câte un comentariu, de obicei, bineînţeles, de la autor anonim, care ne dă de înţeles că îi urăşte pe români sau ne critică cu vorbe urâte, că de exemplu de ce vrem noi neapărat statuia lui Andrei Şaguna în Ungaria. Şi ce? Dacă ei ne urăsc noi trebuie să le băgăm pumnul în gură şi să-i reducem la tăcere? Nu, categoric nu. Sunt şi ei oameni liberi cum suntem şi noi. Iar la asta trebuie să ţinem cu dinţii. Credem că ura şi neînţelegerea dintre oameni şi dintre popoare nicidecum nu prin oprirea dialogului se poate schimba în toleranţă şi bună înţelegere. 
Eva Şimon

Comentarii

  1. Saitul Foii Românești are terminația .ro, deci deduc că e înregistrat în România.
    Se aplică sau nu legea ungară la acest sait?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu