Introducerea copiilor în taina pictării icoanelor

Duminică, 22 iunie, în Duminica Sfinţilor Români, după oficierea Sfintei Liturghii în capela Ortodoxă Română de la Budapesta a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă realizate de copii în săptămâna precedentă, în cadrul taberei de iconografie pe sticlă.
Cu binecuvântarea PS Episcop Siluan, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta a organizat în săptămâna 16–22 iunie cea de a treia ediţie a taberei de iconografie pe sticlă pentru copii. Proiectul a fost susţinut financiar şi de această dată de Autoguvernarea Românească din cartierul XI.

Sub îndrumarea părintelui paroh de la Jaca, Cosmin Pop, timp de o săptămână, 12 copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, au încercat să pătrundă în tainele picturii pe sticlă, cu inocenţa şi cu talentul cu care fiecare este înzestrat.
Tabăra a fost şi un prilej de a lega prietenii şi de a-i convinge pe copii că prin răbdare şi perseverenţă pot face lucruri frumoase care le aduc bucurie lor şi celor din jur.
Părintele coordonator a arătat că încercând să picteze scene biblice şi sfinţi, copiii au aflat lucruri din viaţa sfinţilor şi despre simbolismul culorilor folosite în iconografia pe sticlă. A precizat că rolul taberei nu este neapărat de a face din copii viitori iconari, ci de a-i aduce în preajma bisericii, a tradiţiei şi culturii româneşti, de a-i rupe pentru un timp de viaţa virtuală a calculatorului şi a internetului.
Părintele Cosmin Pop a mulţumit atât asociaţiei iniţiatoare, autoguvernării româneşti care a oferit sprijin financiar, cât şi părinţilor care şi-au încredinţat copiii spre această îndeletnicire.
Alături de membrii lăcaşului de cult de la Budapesta au apreciat munca rodnică a copiilor şi ES ambasador Victor Micula şi doamna Gabriela Matei, director al ICR Budapesta.
Gabriela Enea Elekes







Comentarii