O viaţă întreagă dedicată Sfintei Biserici - Doamna preoteasă Emilia Ciumpilă 1919–2014

Am auzit pentru prima dată despre Bătrâna Preoteasă de la Bichiş de la Preasfinţitul Părinte Sofronie. El mi-a povestit că există în oraşul Bichiş o doamnă preoteasă, care este văduvă deja de la sfârşitul anilor 1980 şi poartă atâta grijă „bisericuţei” sale, cum îi plăcea ei să spună, cum nimeni în întreaga comunitate. 
Până s-o cunosc personal, am crezut că doamna preoteasă Emilia Ciumpilă este o doamnă de modă veche, şcolită şi crescută în vremuri îndepărtate. Avea deja peste 80 de ani când ne-am întâlnit personal. Nu mică mi-a fost mirarea când m-am convins că în trupul bătrân trăieşte un suflet tânăr, o inimă românească şi ortodoxă mai mare decât întreaga noastră comunitate. Ani de zile umblam la ea, să-i ascult poveştile, sfaturile, rugăciunile. Cu toate că nu era născută aici, în Ungaria, ajungând la noi prin căsătoria cu părintele Dumitru Ciumpilă din Chitighaz, a iubit atât de mult întreaga comunitate românească din Ungaria încât ne purta în rugăciunile ei zilnice. Iubea nespus de mult toţi preoţii cu o dragoste de bunică, Preasfinţitul Sofronie („cel foarte deştept” – cum îi spunea) şi apoi Preasfinţitul Siluan („cel cu chip de înger” – sunt tot vorbele lui tanti Emilia) o vizitau cu regularitate pentru că ea însemna istoria vie a bisericii noastre. Doamna Emilia Ciumpilă ar fi împlinit în această vară venerabila vârstă de 95 de ani. 

Toată viaţa ei pământească de aproape un secol s-a legat strâns de Biserica ortodoxă. Până şi etapele mai importante ale vieţii ei s-au legat de sărbătorile bisericeşti. Pe numele ei de fată, Emilia Vidican, a văzut lumina zilei într-o zi de praznic, la Schimbarea la Faţă a Domnului, pe 6 august anul 1919, în localitatea Sintea Mică din judeţul Arad. Accidentul fatal care a lipit-o de patul de spital a ajuns-o în Săptămâna Mare a Paştilor, iar în duminica de 1 iunie, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, împărtăşită cu Sfânta Cuminecătură a trecut împăcată şi cu linişte în suflet pragul acestei vieţi. S-a stins ca o lumânare…
La slujba de înmormântare din data de 3 iunie, Preasfinţitul Părinte Siluan a evocat cele mai importante momente din viaţa doamnei preotese Emilia Ciumpilă:
Emilia Vidican a studiat la Institutul de educatori din Oradea, unde avea să-l cunoască pe Dumitru Ciumpilă, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, care a cerut-o în căsătorie. Căsătoria soţilor Ciumpilă şi hirotonia întru preot a părintelui Dumitru a avut loc la Oradea, în anul 1938. Cei doi şi-au început misiunea, împărţind împreună greutăţile şi bucuriile slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor în localitatea Peterd. La un an, în 1939, li s-a născut primul fiu, Dumitru, iar în 1940 cel de-al doilea, Gheorghe. Din partea fiilor au avut trei nepoate (Nora, din partea lui Dumitru şi Judit Emilia şi Rita, din partea lui Gheorghe), dar şi 6 strănepoţi.
Din anul 1960 şi până la săvârşirea din această viaţă, cei doi s-au mutat la Parohia Bichiş, unde au avut multă grijă de biserica românească, pe care au iubit-o mai mult decât orice din această lume şi căreia i-au purtat de grijă, păstrând-o întotdeauna curată şi în bună rânduială. 
Greutăţile nu au ocolit-o în această viaţă pe preoteasa Emilia, în anul 1988, Părintele Dumitru trecând la cele veşnice, iar după 11 ani, în 1997 trebuind să îşi conducă la mormânt şi pe primul lor fiu, numit tot Dumitru, pe care l-a iubit foarte mult. De la începutul anilor 1990 a fost permanent în purtarea de grijă a celui de-al doilea băiat, Gheorghe, care i-a dedicat întreaga sa putere atât mamei sale, cât şi bisericii româneşti şi cimitirului din Bichiş, în care îşi dorm somnul în aşteptarea învierii generaţii întregi de români ortodocşi.
Când nimeni nu se gândea, în vara anului trecut, la scurtă vreme după sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, a trebuit să îşi aştearnă sub glie şi pe cel de-al doilea copil, Gheorghe, care a fost un mare sprijin şi o binecuvântare de la Bunul Dumnezeu pentru ea. Cu multă credinţă în Dumnezeu şi cu dragoste statornică şi totală pentru sfânta biserică din Bichiş pe care a iubit-o atât de mult şi pe care a dorit mereu să o vadă renovată şi înfrumuseţată, a reuşit să treacă şi peste acest moment cutremurător din viaţa ei.
Slujba de prohodire a preotesei Emilia Ciumpilă s-a săvârşit în biserica românească din Bichiş, marţi, 3 iunie. Alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan s-au rugat pentru liniştea sufletului ei părinţii Teodor Marc, Petru Puşcaş, pr. arhim. Calinic, Florin Olteanu şi diaconul Claudiu. 
Veşnică să-i fie pomenirea, din neam în neam!
E.Ş.

Comentarii