S-a constituit o nouă Adunare Eparhială la Jula

Săptămâna trecută, marţi, 17 iunie, la Centrul Eparhial din Jula, sub conducerea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, a avut loc la şedinţa de constituire a noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, pentru mandatul 2014–2018. Începând cu orele dimineţii, şedinţa a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală din Jula, şi o slujbă de „Te Deum”.


Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei eparhii. Ea se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Pentru activitate potrivnică Bisericii, mandatele acestora se revocă de Adunarea Eparhială, la propunerea Chiriarhului. 
După slujba de marţi, în sala festivă a Centrului Eparhial s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale, prezidată de Preasfinţitul Părinte Siluan care a şi prezentat atribuţiile membrilor Adunării Eparhiale. În cadrul şedinţei, după momentul constituirii, prin validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi, au fost aprobate comisiile de lucru şi a secretariatului Adunării. Noul Consiliu Eparhial ales este format din 9 persoane (3 clerici şi 6 mireni) şi Consistoriul Eparhial, format din 3 clerici. 
PS Episcop Siluan ne-a informat că la şedinţă s-a efectuat şi împărţirea Adunării Eparhiale pe secţii de activitate. Adunarea Eparhială este formată din 30 de membri (10 clerici şi 20 de mireni, reprezentând toate parohiile aparţinătoare Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, constituite anterior în 10 circumscripţii electorale, în care alegerile de noi membri au avut loc în data de 8 mai 2014), au fost împărţiţi în cele 4 comisii constitutive ale Adunării Eparhiale: Comisia de organizare şi validare, Comisia administrativ-bisericească, Comisia economică şi Comisia culturală, fiecare dintre mireni şi clerici regăsindu-se într-una din aceste comisii. Tot cu acest prilej, pr. Florin Olteanu, paroh la Chitighaz, a fost desemnat de către Episcopul Siluan ca noul Protopop al Protopopiatului Jula, în locul de protopop rămas vacant prin trecerea la cele veşnice a pr. vicar Pavel Ardelean. Ca urmare, schema protopopiatului Jula şi Seghedin a fost modificată potrivit acestei numiri. Astfel, parohia Chitighaz, împreună cu filia Leucuşhaz a trecut de la Protopopiatul Seghedin la Protopopiatul Jula, iar filia Megyesegyháza a trecut la parohia Otlaca-Pustă, devenind cea de-a doua filie a acesteia, pe lângă filia de la Újkígyós. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cuprinde în total 4 protopopiate, acestea fiind: Jula, Seghedin, Budapesta şi Dobriţân.
În partea finală a şedinţei de constituire au fost discutate şi multe alte teme de actualitate despre rolul bisericii în lumea de astăzi, despre cum ar putea biserica să devină mai interesantă, mai atractivă în viaţa credincioşilor, a tinerilor, în viaţa societăţii şi despre o colaborare şi mai bună între parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. S-a mai discutat despre posibilităţile de intensificare a colaborării între parohii, în interes misionar-pastoral şi pentru o dinamizare a rolului pe care Biserica trebuie să îl aibă şi pe viitor în viaţa credincioşilor.
A.B.


Consiliul Eparhial

Preşedinte: Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan

Clerici:
Pr. Origen Sabău
Pr. Florin Olteanu
Pr. Teodor Marc

Mireni:
Gheorghe Şimonca
Ioan Boieru
Bogdan Putin
Ovidiu Jurcă
Mihai Sava
Ştefan Crâsta

Membrii supleanţi:
Tiberiu Iuhas
Francisc Galló

Comisiile Adunării Eparhiale 

I. Comisia de organizare şi validare: 
Prot. Florin Olteanu – preşedinte
Pr. Petru Puşcaş – raportor
Pr. Ionuţ Negrău

Tiberiu Iuhas
Ovidiu Jurcă
Emil Bodircă
Ioan Rocsin
Cornel Ardelean

II. Comisia bisericească
Prot. Origen Sabău – preşedinte
Pr. Ilie Ciocan – raportor
Pr. Ioan Bun

Tiberiu Săcădat
Alexandru Draguly
Ioan Ruja
Dr. Adam Sucigan

III. Comisia economică
Pr. Teodor Marc – preşedinte
Pr. Cosmin Pop – raportor

Gheorghe Şimonca
Ioan Boieru
Francisc Galló
Mihai Sava
Bogdan Putin
Corneliu Engelhardt

IV. Comisia culturală 
Prot. Marius Maghiaru – preşedinte
Prot. Aurel Becan – raportor

Ştefan Crâsta
Tiberiu Boca
Andrei Jurău
Ioan Cioca
Gheorghe Otlăcan

Consistoriul Eparhial

Pr. Petru Puşcaş – preşedinte
Pr. Cosmin Pop – secretar

Pr. Ionuţ Negrău – membru


Comentarii